Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Dynię bezłupinową można jeść, ale mi nie smakowała - zrobiłam z niej zupę. Jeśli więc zupełnie nie ma żadnej innej, to mozna, ale ja wolę siać do jedzenia inne.
U mnie w tym roku nie wzeszła ambar, inne ładnie.
U mnie w tym roku nie wzeszła ambar, inne ładnie.
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy już wysadzacie dynię do gruntu czy kiełkujecie w doniczkach podpowiedzcie bo też chcę posadzic,ale obawiam się zimnej Zośki.Dzięki Stasia.
A jednak doczytałam się że do doniczek najpierw trzeba posadzic.

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
No tak wygladaja moje jak na wczoraj . http://www.pumpkin.pl/content/sadzonki
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak wsadzę nasionka teraz do gruntu, to zdążą zaowocować i dojrzeć? Na paczce napisane jest, żeby siać do gruntu w maju.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Tak zdążą uruśc tylko w miejscach gdzie je wysiałas to najlepiej jest przykryc butelką po napojach (5l )
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W tamtym roku posiałem parę nasion dyni do gruntu końcem maja (nie znam gatunku, bo kupowany owoc był na targowisku), niestety wyrosła roślina, kwitnęła, ale owoców się nie doczekałem. W tym roku posiałem do doniczek kilka nasion z tego samego owocu w połowie kwietnia - dokładnie 15. Do dziś jak zaglądam to nawet nie kiełkują. Ziemia jest wilgotna cały czas! :/ Nie rozumiem tego. Dziś posadziłem kolejne które moczeyłem w wodzie 2 dni! Czy to może coś pomóc? I Jeszcze jedna wątpliwość mianowicie posegregowałem te nasiona na te płukane z miąższu i te niepłukane. Te wypłukane w wodzie są cienkie czyste i białe, a te bez płukania grube i pomarańczowe, czy to może mieć wpływ też na kiełkowanie? Generalnie rzadne z nich nie chcą wzejść...
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Marku , wszelkie dyniowate potrzebuja do wschodów ciepła i niedużej wilgotności . Dotąd w gruncie było za zimno , i jeszcze podlewasz bez przerwy ... to musi wygnić . Spróbój wysiać jeszcze raz , ok 10-15 maja . I nie lej tej wody bez potrzeby ...
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
No właśnie o to chodzi, że ja podlałem te pierwsze TYLKO RAZ i do dziś miają wilgotno. Sadziłęm te nasiona do doniczek i trzymam w altanie. ?? Te drugie posadziłem dopiero dziś i podlałęm też tylko raz - ciekawi mnie z których co wyjdzie. Może te pierwsze miały czasem za chłodne dni nocą???
-
No ale po co podlawasz ? Zasiewaj w miare wilgotne podłoże , i bądz pewien że to starczy w zupełności . Aby podłoże nie wysychało możesz na kilka dni przykryć papierem ... jeśli zalewasz po wysianiu to robisz małe bagno , co najmniej na 4-5 dni , a w tym czasie nasionka skutecznia wygniją . A zwłaszcza w czas chlodu . Jeśli już robisz rozsade w doniczkach to na początku jednak lepiej trzymać w domu , albo chociaż zrobić podkielkowanie na gazie , jak ktoś pisał .
-
Dynie wykształciły na razie tylko liścienie , ale za to wielkie ... I już dosyć ładnie rozwinięty system korzeniowy . I tu taka ciekawostka , bo liście mają lekki zapach dyni , a korzenie świeży zapach ogórkowy
... A korzenie melona - silny zapach melonowy , identyczny z owocem .
Nielicha historia .

Frant, ubawiłeś mnie ( w pozytywnym znaczeniu:) ostatnim postem.Nigdy ale to nigdy nie wąchałam korzeni dyni. Widzę,że wiele straciłam:)
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
Forumowiczka Kasia...;)
Od lat mam niezawodny sposób na kiełkowanie- oszczędzający czas, miejsce i nasiona.
W zamykanym pojemniczku na wilgotnej ligninie rozkładam nasiona dyń i trzymam je w temp.ok.24 stopni. Po trzech dniach pokazują się kiełki, nasiona delikatnie umieszczam w doniczkach, pierścieniach z wilgotnym podłożem warzywnym lub kwiatowym na głębokości ok 1,5 -2 cm.delikatnie przysypując (bez ugniatania) i lekko podlewając. Wschody następują po kolejnych 2-3 dniach. Po 2 tygodniach (ok.20 maja) wysadzam na miejsce stałe i przykrywam włókniną. Zdejmuję ją po kolenych 2 tygodniach.
W zamykanym pojemniczku na wilgotnej ligninie rozkładam nasiona dyń i trzymam je w temp.ok.24 stopni. Po trzech dniach pokazują się kiełki, nasiona delikatnie umieszczam w doniczkach, pierścieniach z wilgotnym podłożem warzywnym lub kwiatowym na głębokości ok 1,5 -2 cm.delikatnie przysypując (bez ugniatania) i lekko podlewając. Wschody następują po kolejnych 2-3 dniach. Po 2 tygodniach (ok.20 maja) wysadzam na miejsce stałe i przykrywam włókniną. Zdejmuję ją po kolenych 2 tygodniach.
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A włoknine odkrywasz czasem , czy mozna jej nie odkrywac przez te 2 tygodnie??? Pytam bo daleko mieszkam od pola, na którym mam posadzic dynięanica pisze: Po 2 tygodniach (ok.20 maja) wysadzam na miejsce stałe i przykrywam włókniną. Zdejmuję ją po kolenych 2 tygodniach.

Pozdrawiam Monika
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dyni jeszcze nie miałam pod włókniną, ale ogórki po posadzeniu przykrywałam (białą cienką) i odkryłam dopiero jak zaczęły kwitnąć, pod włóknina mam również sałatę i rzodkiewki i odkrywam tylko aby ściąć/wyrwać i zaraz znowu przykrywam. Sałatę mam koło domu, to podlewam po włókninie, rzodkiewka daleko od domu, to włóknina utrzymuje wilgoć i jakoś jej wystarcza.tila pisze: A włoknine odkrywasz czasem , czy mozna jej nie odkrywac przez te 2 tygodnie??? Pytam bo daleko mieszkam od pola, na którym mam posadzic dynię

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
Tila , ja również w tamtym roku trzymałem bardzo dlugo pod włokniną melony , jakoś do 20 czerwca .. Było zimno , ale przeplatały sie dni bardzo gorące i nic złego sie nie działo . Ważne aby zdejmowanie odbyło sie w dni mało wietrzne z umiarkowaną temperaturą , troche pochmurne .