Ogród Zenka rok 2010 cz.3
Re: Ogród Zenka rok 2010 cz.3
Zenku piszesz, że w googlach można znaleźć informacje na temat borówki . Ale teoria a praktyka to czasami dwie różne rzeczy. Ja uważam , że lepiej zuzyskać informacje od osoby, ktora miala styczność z daną rośliną i ma już sprawdzone swoje sposoby. Te książkowe to czasami trochę odbiegają od tego co powinno się robić. Będąc na studiach rolniczych coś o tym mogę powiedzieć 

- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu ja nie mam z nimi żadnego problemu rosną zdrowo gdyż były posadzone prawidłowo, krzewy te wymagaja kwaśnego podłoża / sadzone są w kwasnym torfie o pH 3,8 do 4,5/z niewielką domieszka ziemi ogrodowej , i przekompostowanej kory sosnowej. Każdej wiosny kwitną obficie i pięknie owocują na przełomie lipca i września.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Marcinie moje rododendrony jak i azalie zimę zniosły bardzo dobrze, i niewidzę żadnych uszkodzeń. Moja modrzewnica rośnie w miejscu słonecznym i na stanowisku roślin kwaśnolubnych, na zime okryłem ja lekko stroiszem.
Pozdrawiam Zenek
Piękna wiosna!!
A borówek, choć nie mam, nie mogę sobie odmówić- są bardzo smaczne!
A borówek, choć nie mam, nie mogę sobie odmówić- są bardzo smaczne!

Nawet jeśli to zwykła prymulka (bo nie widać jeszcze kwiatków)

to wyjątkowo pięknie Ci wyrosła
Niczym z Photoshopa 

to wyjątkowo pięknie Ci wyrosła

I do tego zdrowy okaz prymulki, nie widać nawet śladu uszkodzeń listków ani wrednej działalności przędziorków. U mnie często atakują prymulki i malwy (nie wspominająć o Conicach).
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj ZENONIE!
Kolejne pięknie kwitnące rośliny - wiosna w Twoim ogrodzie urocza.
Kolejne pięknie kwitnące rośliny - wiosna w Twoim ogrodzie urocza.
- ZENOBIUSZ
Aneto wiosna weszła do mojego ogrodu lekko spóżniona , i szybko zaczeła nadrabiać zaległości .Ostatnie dni zimne i deszczowe znacznie ją zatrzymały , dzisiejsza temperatura dnia kształtuje się w granicach 6 - 7 stopni i wieje zimny lodowaty wiatr.
Paweł przedstawiona prymula lecz nie znam jej nazwy rośnie w naszym ogrodzie od 2 lat , w okresie kwitnienia ma piękne duże kwiat. Z chwilą pojawienia się ich zaprezentuje zdjęcie.
Romku prymule w naszym ogrodzie rosną od kilku lat, i nie zauważyłem na nich działalności owadów . Przędziorek pojawia się najczęściej na świerkach conicka i miniaturach, dlatego stosuję profilaktycznie opryski preparatami owadobójczymi.
Krysiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Paweł przedstawiona prymula lecz nie znam jej nazwy rośnie w naszym ogrodzie od 2 lat , w okresie kwitnienia ma piękne duże kwiat. Z chwilą pojawienia się ich zaprezentuje zdjęcie.
Romku prymule w naszym ogrodzie rosną od kilku lat, i nie zauważyłem na nich działalności owadów . Przędziorek pojawia się najczęściej na świerkach conicka i miniaturach, dlatego stosuję profilaktycznie opryski preparatami owadobójczymi.
Krysiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Igor dzięki że zajrzałeś do mojego ogrodu, który z każdym dniem odsłania nowe zwiastuny wiosny i z wolna okrywa się zielenią.
Pozdrawiam Zenek
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Zenku witaj piękna prymulka , ale mnie najbardziej podobają się te Twoje tulipanki na 3 zdjęciu , gdzie Ci się udało kupić takie rarytasy ?
Genia
Genia
- ZENOBIUSZ

Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Piękny słoneczny dzień zachęcał do spacerów, więc z rodziną wybraliśmy się na działkę, i oto kilka zdjęć.

psi ząb ukazał swój pierwszy kwiat.

i jeszcze kilka tulipanów

psi ząb ukazał swój pierwszy kwiat.

i jeszcze kilka tulipanów
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Igor dzięki za odwiedziny, cebulki tych tulipanów sadzone były w roku ubiegłym więc jest to ich pierwsze kwitnienie. Jesienią postaram sie dokupić jeszcze kilka z tego gatunku.
Pozdrawiam Zenek
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zenku jak zawsze można u Ciebie liczyć na piękne widoki
Zdjęcia ze skalniaczka śliczne, przepięknie łączy się biel z fioletem ,:D a psiząb jaki dorodny, tak dużo ma pąków, mój sadzony jesienią maluszek ma tylko 2 kwiatuszki, ale i tak bardzo się cieszę, bo nie liczyłam, że już zakwitnie
Tulipany cudo, ja je uwielbiam i jakby się dało, to mogłabym mieć wszystkie odmiany