Sadzenie roślin.

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2009, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Sadzenie roślin.

Post »

Witam mam pytanie odnośnie sadzenia roślin. Lepiej sadzić w pojemnikach, czy może tak wyprofilować półki żeby zmieściło się ok 20 cm substratu i sadzić bezpośrednio do przygotowanego podłoża?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sadzenie roślin.

Post »

Jędrek! Możesz jaśniej? Coś nie mogę pojąć, o co Tobie chodzi. No i warto napisać, o jakie rośliny chodzi.
Waleria
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do tej pory roślinki miałem wsadzone w koszach. Teraz zastanawiam się czy nie wyprofilować tak półek na roślinki żeby mogły rosnąć bezpośrednio w przygotowanym podłożu. Myślałem, żeby wymieszać piasek i glinę i rozłożyć na całej powierzchni półek na rośliny które rosną do 60cm i tak samo przygotować dno pod lilie wodne. W taki sposób na pewno udało by się zamaskować folię i nie było by problemu z ukryciem doniczek roślin błotnych. Niestety oczko przecieka i może uda się wprowadzić jakieś zmiany przed wymianą foli. Tylko nie wiem czy będą to dobre zmiany...:)
Obrazek
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rośliny strefy błotnej są w większości ekspansywne
szybko się rozrastają, zagłuszają te, które wolniej rosną
ale można w dostępnej literaturze dobrać odpowiedni zestaw roślin
miłej lektury :)
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli lepiej sadzić w koszykach, żeby nie były tak ekspansywne?

Moje roślinki na razie nie mają za dobrych warunków, ale mam nadzieję,że przetrwają.
Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Z koszyków też wyjdą. Jeśli chcesz mieć oczko naturalistyczne to proponuję sadzić bezpośrednio na półkach wypełnionych substratem. Jeśli masz trochę miejsca wokół oczka, a widzę że masz go jeszcze trochę to proponuję zrobić tak:

Obrazek Obrazek

A tak to wygląda mniej więcej w naturze:

Obrazek

Ważny przy takim rozwiązaniu, jest stosunek nachylenia brzegu półki do jej głębokości, minimalnie powinien wynosić jak 1:5 tzn że przy głębokości półki np. 30 cm krawędź brzegu powinna być oddalona o 150 cm od najgłębszego miejsca w półce, mierząc w poziomie, lub 1:6 gdzie ta odległość będzie wynosiła 180 cm.
Przy takim wyprofilowaniu brzegu mamy za jednym zamachem zamaskowaną folię na brzegu, nad lustrem wody, oraz robimy w ten sposób trzy strefy dla roślin: płytką, bagienną i wilgotną. Minimalizujemy również wykończenie brzegu kamieniami, ponieważ przy takim rozwiązaniu może nie być ich w ogóle, lub jedynie kilka kamieni jako dekoracja brzegu.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się wszystko tak zrobić jak na rysunku. Jeśli mogę w tym wątku i nie mają Państwo nic przeciwko, chciałbym przeprowadzić fotorelację z budowy, przebudowy oczka.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie, odnośnie tej rurki pcv. Jest to lepsze rozwiązanie od zrobienia nasypu? Jeśli nie jest, to nasyp zrobić z ziemi, czy może lepsza była by glina?
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”