Celozja grzebieniasta, pierzasta

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Celozja Pierzasta

Post »

Tak u mnie to chemia nawet w wodzie :lol: haha.Aż sprawdzę kiedy ja je wysiewałam...

no i wiem..jakoś na początku marca 2ego albo 3ego ,ale tak jak pisałam stały zawsze w cieplutkiej słonecznej oranżerii.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nicegarden, a kiedy Ty je poprzesadzałaś do osobnych pojemników? Moje bardzo gęsto rosły i popikowałam je w większych odstępach, ale nie wiem, czy nie mają z powrotem za gęsto i nie hamują sobie nawzajem wzrostu.
Nicegarden
200p
200p

Post »

Dyshia dosyć szybko jak tylko pojawiły się listki właściwe,od razu dałam do kubeczków po galaretkach,teraz to już dam do donic bo ciasno się robi,ale może dopiero jutro.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

dziś jak zobaczyłam tę roślinę to się w niej zakochałam :lol: jest śliczna od razu kupiłam dwu pak są w niej różne kolory czerwony różowy ,pomarańczowy żółty ,coś fajnego , na pewno orientujecie się czy nasiona można zebrać z tych roślin :?:
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Re: Celozja grzebieniasta

Post »

Kupiłam nasiotka tych kwiatów i czy można wysiewać bezpośrednio do gruntu ?
Bardzo mi się podobają te kwiaty :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj zajrzałam wścibsko pomiędzy młode listki mojej największej celozji i dostrzegłam "pióropusz". :D Najbardziej ciekawił mnie rzecz jasna kolor i okazał się czerwony (mam nadzieję, że to nie przesądzi o reszcie).
Nicegarden
200p
200p

Post »

Moje już od dłuższego czasu są w donicach przed domem,ja mam różowe,żółte też są śliczne ale nie udało mi się upolować.
Basiu to chyba każdy tak ma,co tu gadać celozje są super ,wyglądają po prostu nieprzeciętnie :D .
Jedyny minus to obecnie panująca od kwietnia susza..popaliło mi troszkę liście,ale ogólnie zniosły już 36 st.C w tamtym tygodniu więc chyba przeżyją wszystko.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ty to masz tam klimat. :D U mnie tak jakby dopiero wiosna się rozkręcała, od 2 dni mam Słońce i sama nie wiem, co gorsze: takie upały, których nienawidzę, czy może ta melancholijna pogoda. :?
Nicegarden
200p
200p

Post »

Wiesz ale to serce boli jak się patrzy na powodzie w Polsce ...gdy u mnie deszczu było brak.Mój ogród to odczuł boleśnie,dwa razy dziennie ze szlauchem biegałam aby mi cokolwiek urosło bo sucha glina zamiast ziemi.
Źle jak pada,jeszcze gorzej jak sucho :wink: .
Może po weekendzie strzelę fotkę moich celozji-poparzonych.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Na moich kwiatkach pojawiły się chyba mszyce... Tak przypuszczam, więc prosiłabym o potwierdzenie, bo nie wiem, czy warto pryskać, skoro nie wiem, co to: mała, czarna muszka, składa malutkie, czarne jajeczka (a może to już nie jajeczka, bo ma chyba coś na kształt nóżek) gęsto obok siebie, znalazłam też kilka zielonkawych, prawie przezroczystych robaczków... Czy to może być mszyca??? I ile mam czasu, zanim pozjada mi wszystko? na razie ręcznie wykałaczką ściągam na bieżąco to, co udaje mi się znaleźć na celozjach. Gorzej z petuniami, bo one mają meszek na listkach, trudno mi więc te małe pluskwy wyławiać. :evil:
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie z innej beczki ;) Posadziłam w donicy podłużnej dwa koleusy i celozję pierzastą, żeby mieć ładną kompozycję. Koleusy rosną elegancko, celozji zaczęły się przebarwiać liście i jakby stanęła w rozwoju. Ziemię mają uniwersalną, stoją na balkonie. Czy celozja nie lubi koleusów? Czy mogło jej coś zaszkodzić, albo ziemia zła?
Nicegarden
200p
200p

Post »

Moje też wyglądają jakby im coś nie pasowało :roll: ,tu jedna z celozji ,widać jakie ma niewydarzone listki.

Obrazek

? Sokrates
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Jedna z moich wybujałych i uszczykiwanych celozji :)
Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Nicegarden
200p
200p

Post »

Pierwszy raz takie widzę :D na serio.I wiesz co maja swój urok :D
Moje odżywiłam i listki wróciły do żywych ,obecnie wyglądamy tak:

Obrazek

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

nice, nie widzę obrazka :(
Wzbudza zainteresowanie, sporo osób nie rozpoznaje tego kwiatka :lol:
Pozdrawiam Dana :)