Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy cz.2.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy cz.2.

Post »

Ewciu , kolorowa wiosna u Ciebie , najbardziej podoba mi się twa magnolia i zawilce, :)
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu,
to szkolkislaski, napisałam u ciebie ;)

Kasiu,
dziękuję, ;:4
teraz wszędzie już kolorowo, prawdziwy wybuch zieleni!
Ta magnolia mnie zaskoczyła swoim wzrostem :lol: , kupiłam ją tak przypadkiem (7zł to jak tu nie kupić ;) )
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję ;:196
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kasia_rom pisze:Mam magnolię od zeszłego roku, dopiero ma malutkie pączki i nie wiem czy takie puchate , grube pączki to kwiatowe?
Te duże puchate pączki to właśnie kwiatowe :) Liściowe są mniejsze bez puchu.
Czyli będą kwiatuszki!
maria5 pisze: dzisiaj dostałam przesyłkę, są dwie a więc jedna dla ciebie ale takie mizerniutkie, już dawno powinny być w ziemi i kwitnąć jak twoje
Marysiu, to nawet trafi mi się brunera??? :shock: :tan Dziękuję! Te mizerotki odkarmimy, napoimy i odżyją! :uszy
A propos, muszę kupić nawóz do podlewania i dać im trochę "witaminek"
Alionuszka pisze:Ewka masz miesięcznicę,mnie rozsiała się dosyć ...i też za niedługo będzie kwitła.Najładniej wyglądają jej przezroczyste płatki nasienne,ale będę musiała je powyrywać po kwitnieniu ,aby co innego powkładać
Nelu, dzięki za nazwę ! Małą sadzonkę wysępiłam rok temu i gizy :oops: , nawet nie wiedziałam, że jest dwuletnia. Siedziała sobie cichutko pod czereśnią i teraz niespodzianka :tan zakwitła w pieknym fioletowym kolorze! ;:167 Jej nasion jeszcze nie widziałam w realu - dla mnie kolejna nowość. Mogą się nawet rosziać...
ewamon pisze:Ewciu ;:196 ,piękne zawilce masz.
Ja już parę razy sadziłam i dopiero w tym roku ,miałam pierwszego kwiatka.Ale białego.
A miały być niebieskie,nie wiem co robię nie tak że nie chcą u mnie rosnąć. :roll:
Ewciu,, u mnie też nie kwitły za pierwszym razem , dopiero po roku. Ich bulwki są w sprzedaży strasznie wysuszone, myślę, że muszą odżyć przez rok i wtedy już zakwitają każdej wiosny! Twoja żyzna gliniasta ziemia na pewno im posłuży! :uszy Białe też ładne! Sprubuje odkopać ci sadzonkę ;)
peonia pisze:Ewciu , kolorowa wiosna u Ciebie , najbardziej podoba mi się twa magnolia i zawilce, :)
Beatko, dziękuję! ;:167 ty wiesz, co u ciebie mi sie podoba... te hektary piwonii :roll:
Próbuję podążać za tym niedoścignionym wzorem ...step by step... ;:65
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka ostatnich fotek
jeszcze raz świdośliwa,
Obrazek

Obrazek

szachownica
Obrazek

serduszka
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No to teraz to dopiero zaczęłam żałować że mi kupiona na all świdośliwa padła :(
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu, piękne zdjęcia. Bardzo mi się podoba zestawieni miodunki i zawilca. Takie wiosenno kolorowe.
A do magnoli to masz szczęście i chyba jej dobrze u Ciebie. Też lubię wychodować wszystko od maleńkiego
a nie kupować juz dużych i wrażliwych krzewów i drzew. Ile z tego frajdy :heja
Brunnery też Cię lubią. Jedna z moich ma tylko trzy listki i jeszcze nawet nie myśli o kwitnieniu. Kwiaty będą
na później.
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuś przepiękne zdjęcia, fotka z narcyzami powala :shock: :D :D Ślicznie zaczynają kwitnąć szachowniczki, one są wspaniałe- małe dzieła sztuki, moje ciemne też już się pojawiły, teraz z niecierpliwością czekam na kwiatuszki białych, bo jeszcze żadna z nich nie zakwitła
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawilec grecki z miodunką wyglądają po prostu rewelacyjnie. U mnie świdośliwy jeszcze nie kwitną ale mają taki zamiar. Fajnie macie w tym wrocławiu, wcześniejsza wiosna, zimą raczej nic nie przemarza, eh... zazdroszczę... Twoja świdośliwa ma piękny kolor liści.
Jeśli chodzi o bulwki zawilców, to gdzieś czytałam, że trzeba je przed sadzeniem moczyć 24h w letniej wodzie, wtedy lepiej startują.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Zawilców grackich nie mogę się dochować, coś je zjada , u Ciebie urocze zestawienie z miodunką.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wielka ta twoja świdośliwa!!! Moja już w gruncie, ale nie wiem, czy będzie kwitła (czy ona ma pąki kwiatowe i osobno liściowe, czy to idzie jakoś razem)? Bo widzę jakieś listki, ale kwiatków nic :roll:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nareszcie sie ociepliło ;:3 :tan i można wyjść do ogródka!
Ale noc to była zimna, szron na trawie, na szczęście bez mrozu!

Mariolu, nie płakaj, może coś mi sie uda odkopać od korzenia... ;)

Wiesiu,
bardzo mi miło, że podobaja ci się zestawienia ,
w sumie co roku jest jakoś inaczej bo wciąż przesadzam, dosadzam, sama wiesz, jak to jest... :D
Hodowanie roślin od małego, z sadzonki czy nasion to juz moja pasja. 8-)
Ale ty Wiesiu znasz to sama od podszewki ;:136
Brunnery zauroczyły mnie rok temu i to skutecznie! Nie mogę się napatrzeć na ten niebieski kolorek kwiatów!
W tym roku będę wypatrywać siewek ;:65

Agness,

;:196 dzięki serdeczne, nie jestem do końca zadowolona z możliwości aparatu, ale czasem przy dobrym świetle coś wyjdzie... :roll:
Też czekam na białe szchownice, już mają pączki, ciekawe dlaczego kwitną później od fioletowych.?

Asiu, też lubie takie połączenia ;)
Nasz klimat odrobinkę cieplejszy, ale i u ciebie zaraz rozkwitnie świdośliwa i cała reszta :uszy
Mówisz ciekawe liście? One później lekko zielenieją. Często w sprzedaży są pomieszane gatunki, sprzedają też Amelanchier canadensis i Amelanchier alnifolia. Moja to A. lamarckii, wszystkie są bardzo podobne.
Zawilce zawsze moczę przed sadzeniem, ale mimo to czasem nie kwitną pierwszego roku, takie kapryśne ;)

Beatko, może cos poradzimy na te zawilce... :D :uszy , mam u ciebie dług wdzięczności! ;:108

Dominiś pąki kwiatowe i liściowe są osobno, najpierw wychodzą kwiaty. To wyraźnie widać po kolorze, od razu białe.
jeśli była przycięta to może nie zakwitnąć, One wcale nie lubią być cięte. Masz zdjęcie? Zaraz zajrzę do ciebie. :wit
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ewciu, w takim razie świdośliwa nie zakwitnie w tym roku. Mam nadzieję, że za rok :wink:
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Ewuś jak ja zazdroszczę Wam klimatu wrocławskiego.Wszystko bujnie kwitnie i rośnie. Twoje lilie candidum wprawiły mnie w osłupienie, pąki piwonii krzewiastej też :shock: U mnie będzie tak za 3 tygodnie :D . Białe narcyzki słodziutkie.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuś czy ja dobrze zrozumiałam? świdośliwa już kwitnie?
ale masz duży okaz..
moja na razie ma listeczki.. ale moja zeszłoroczny zakup :)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”