Dookoła domu - raistand - 2009
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dookoła domu - raistand - 2009
Andrzej u mnie też żadna sasanka się nie rozsiewa , albo rozsiewają się ale ja wszystko wypiele .Ale bardzo ładnie się rozrastają .
Genia
Genia
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Andrzej , gdzie posadzisz te piękne begonie?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- raistand

- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Właśnie coś jest z tymi białymi sasankami nie tak. W tym roku zbiorę z nich nasionka i wysieję gdzieś w jedno miejsce.
Peonio, u mnie żurawki wypadają. W tym roku wypadły trzy. Nazw nie pamiętam. Jedna z jasnozielonymi liśćmi i dwie inny (to chyba były żuraweczki nie zurawki). Nowe, które przyszły od Igi będę "prowadził" w doniczkach.
Begonie też są już w doniczkach. Kiedyś posadziłem bulwiaste na rabatkę. Wyglądały ładnie do pierwszej ulewy. Po deszczu były strasznie ubłocone (zwłaszcza kwiaty) i nieładnie to wyglądało.
Peonio, u mnie żurawki wypadają. W tym roku wypadły trzy. Nazw nie pamiętam. Jedna z jasnozielonymi liśćmi i dwie inny (to chyba były żuraweczki nie zurawki). Nowe, które przyszły od Igi będę "prowadził" w doniczkach.
Begonie też są już w doniczkach. Kiedyś posadziłem bulwiaste na rabatkę. Wyglądały ładnie do pierwszej ulewy. Po deszczu były strasznie ubłocone (zwłaszcza kwiaty) i nieładnie to wyglądało.
- e-genia

Andrzeju ja swoje begonie sadzę zawsze do ziemi , do samej zimy pięknie kwitły i ładnie wyglądały , może chwilkę po ulewnym deszczu troszkę gorzej , ale szybko dochodzą do siebie .
Genia
Genia
- hal1959

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Ja swoich begonii nigdy do gruntu nie sadziłam,tylko te drobnokwiatowe do gruntu lub gazonów 
- e-genia

Każdy z nas ma inny pomysł na begonie .U mnie to wygląda tak , rabata ładnie wyglądała do końca października , bo one jak się pozbiera przekwitnięte kwiaty cały czas wygląd jakby została dopiero posadzona .

Andrzej usunę za chwilkę zdjęcia żeby Ci nie zaśmiecać ,

Andrzej usunę za chwilkę zdjęcia żeby Ci nie zaśmiecać ,
- raistand

Nie usuwaj. Niech zostaną.
Widzę, że podstawowa różnica jest w ilości. U Ciebie jak pada deszcz to on nie ma jak rozbryzgać ziemi na liście. Taki gąszcz...
Widzę, że podstawowa różnica jest w ilości. U Ciebie jak pada deszcz to on nie ma jak rozbryzgać ziemi na liście. Taki gąszcz...
- e-genia

Andrzej zawsze sadzę w rabatę bylinową , jak wiesz większość bylin kwitnie dość krótko i mimo różnorodności to jednak rabata byłaby dość mało kolorowa jak na mój gust ,
wiec sadzę miedzy nie begonie , albo jakieś inne jednoroczne , które kwitną aż do zimy.
Często też nie sadzę na tych samych rabatach , żeby co roku nie wyglądało tak samo .
Genia
Często też nie sadzę na tych samych rabatach , żeby co roku nie wyglądało tak samo .
Genia
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja nie wiem jak Geni się ta sztuka udaje że cały czas coś kwitnie a bałaganu nie ma ?
Ja tak nie umiem
Ja tak nie umiem
- raistand

Ja też się nad tym non stop zastanawiam.coma95 pisze:Ja nie wiem jak Geni się ta sztuka udaje że cały czas coś kwitnie a bałaganu nie ma ?
Ja tak nie umiem
- e-genia

Mariolu rabata bylinowa z cebulowymi to podstawa sadzę roślinki na przemian wcześnie i coraz później kwitnące , po cebulowych krokusach tulipanach i innych zostają wolne miejsca więc obok sadzę jednoroczne lub begonie , Codziennie spaceruje i usuwam przekwitnięte kwiaty i zżółkłe liście , tak że rabata cały czas wygląda jakby niedawno powstała .
No i jeszcze jedno po każdym większym deszczu trzeba wzruszać ziemię .
Ja to u siebie już kiedyś pisałam zaraz na początki tak mi się wydaje .
Przepraszam Andrzej
że u Ciebie odpisałam Marioli .
Genia
No i jeszcze jedno po każdym większym deszczu trzeba wzruszać ziemię .
Ja to u siebie już kiedyś pisałam zaraz na początki tak mi się wydaje .
Przepraszam Andrzej
Genia
- raistand

Piszcie, piszcie. U mnie chwilowo nic ciekawego się nie dzieje. 
- raistand

Ja też.
Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś miałem też posadzone begonie te małe, drobnokwiatowe. Kupowałem odmiany o różnym odcieniu liści a jak trochę porosły na rabatce to kolor się ujednolicił...
Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś miałem też posadzone begonie te małe, drobnokwiatowe. Kupowałem odmiany o różnym odcieniu liści a jak trochę porosły na rabatce to kolor się ujednolicił...
- e-genia

Wróciłam z ogrodu piękne było tylko chłodno , podsypałam troszkę nawozy tulipanom i narcyzom i zaraz wzruszyłam ziemię trójpalcami . Sąsiadka idąc do sklepu wstąpiła ,powiedziała muszę napatrzeć i nacieszyć oczy Twoimi kwiatami .No ale musiałam wrócić po opiekować się wnuczką ,dzieci pojechały na zakupy .
W tym roku też kupię te drobne begonie w zeszłym roku miałam chyba tylko 5 szt , ale kwitły do samych mrozów .
Genia
W tym roku też kupię te drobne begonie w zeszłym roku miałam chyba tylko 5 szt , ale kwitły do samych mrozów .
Genia