Storczykowe początki karpka.

sylwekw

Re: Storczykowe początki karpka.

Post »

Witaj. Wyśledziłem Cię tutaj - od ptaszków do stroczyków takie są nasze spotkania :-). O ptaszkach mogę się wiele od ciebei nauczyć więc pomyślałem, że może i o storczykach cos skorzystam. :-)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żółty i czerwony (buraczkowy) kwitną nieprzerwanie. Doszedł "budyń polany wiśniowym sokiem" chociaż na razie z jednym kwiatuszkiem (jest malutki), dwa kolejne wypuściły pędy kwiatowe...
Obrazek Obrazek

Przy okazji pytanie: czy bardzo mocno przerośniętego korzeniami (i kwitnącego akurat) należało by przesadzić ? Oczywiście po kwitnieniu. Czy dać większą doniczkę ? Korzeni na moją ocenę jest ok. 60-70 % zawartości doniczki (nie zrobiłem zdjęcia).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Można dać większą doniczkę, ale zauważyłam po swoich, że będzie się musiał długo przyzwyczajać. Ja 2 swoje storczyki, które już były baaardzo duże i przekorzenione przesadziłam do doniczek 15 cm, które są dużo większe niż te standardowe 12 cm (przydałyby się jakieś pomiędzy, np. 13,5 cm), trochę trwało, zanim się zaczęły przekorzeniać, ale teraz już kwitną przepięknie.

A twoje też cudnie kwitną.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Januszu!
Bardzo ciekawy ten nowy, a zwłaszcza jego środeczek. W komplecie - piękna gromadka :)

Co do przesadzania, to po wyjęciu z doniczki okaże się ile korzenie będzie do usunięcia (oczywiście tych martwych,
bo takie prawie zawsze są).
Czasem po ich wycięciu okazuje się, że stara doniczka jest w sam raz. Jeśli jednak miałbyś upychać na siłę, to lepiej
dać tylko trochę większą.
W przeciwnym razie, storczyk zabierze się za wypełnianie zbyt dużej doniczki korzeniami, co może potrwać.
A kolejne kwitnienie odwlecze się na długo... Tak już jest, że storczyki lubią trochę ciasnotę :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne Phalaenopsisy .Mają kolory od których "serce roście!" :) Na marginesie - podoba mi się Twoje określenie :
karpek pisze: "budyń polany wiśniowym sokiem"
Niektóre kwiaty faktycznie tak właśnie wyglądają !

Korzenie , które są bardzo rozrośnięte możesz z powodzeniem przy przesadzaniu do nowego podłoża przyciąć sekatorem (zdezynfekowanym uprzednio w alkoholu) do dł. 3-5 cm.Pobudza to roślinę do wypuszczenia nowych , młodych korzeni.

Chętnie oglądam Twoją coraz liczniejszą , kwitnącą kolekcję . Powiedz, ile masz już storczyków?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To określenie Ani (Anusska) i mnie też się bardzo podoba.
Storczyków ma 7. Phal-ów - pięć, cambria - niekwitnąca już od 1,5 roku i brassia, która cały czas marnieje i już praktycznie jest do wyrzucenia.
Niestety nie mam już praktycznie miejsca na nowe - a jest jeszcze tyle pięknych kolorów i co za tym idzie odmian i gatunków storczyków. Ech...
Zapomniałem dodać: korzenie tego phala, są zielone i twarde (tak mi się wydaje na oko) i jeszcze chyba dam mu spokój z przesadzaniem, wolę by kwitł (kwitnął ?!) jak do tej pory. Oczywiście - dzięki za rady.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po 1,5-rocznym okresie niekwitnięcia, odbytych kilkakrotnie czarach i zaklęciach typu: "pójdziesz do pieca lub na śmietnik", moja cambria "tygrysek" (pierwszy mój storczyk, więc sentyment jest, str. 1 tego wątku) - raczyła wydać pęd kwiatowy:
Obrazek Obrazek
Jest częściej moczona wodą z odżywką oraz "psikana" i chyba to poskutkowało (najwyższy czas).

"Sprawiłem" sobie nowego. Miał być czysto biały z żółtą warżką ("papieski") - i jeszcze będzie - ale wybrałem takiego:
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Tygrysek" nareszcie stanął na wysokości zadania a raczej Ty mu pomogłeś i będzie kwitł - super :tan Gratulacje ;:138 A nowy nabytek ładnie ubarwiony i jak dla mnie taki słodki cukierkowy. ;:108 ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to pokazała na co ją stać ;:112 Lepiej późno niż wcale ;:113 Nowość urocza ;:138
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Najważniejsze,że zamierza zakwitnąć!Wystawiła Cię na długą cierpliwość - ale zobacz jaka nagroda!!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to wygląda dziś - 2 prawie rozbite:
Obrazek Obrazek Obrazek

Phalenopsisy kwitną nieprzerwanie lub wypuszczają ciągle nowe pędy i jest kolorowo:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Januszu piękne, profesjonalne fotki cudownych okazów ;:138 Niech Ci kwitną jak najdłużej i cieszą oczy ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Warto było czekać na ten kwiat Cambri!One są himeryczne ale cudne.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Januszu, jestem pod wrażeniem Twojej cierpliwości i z trudem 'wypracowanego' pędu u cambrii ;:63 ;:63 ;:63
Czekam na zdjęcie w pełnym rozkwicie, bo zapowiada się ciekawie.
Przyznaj się ;:198 , jak tę cambrię zaczarowałeś ;:15 ???
U mnie też niedługo powinny być kwiaty u 'Geyser Gold'. Walczę o to kwitnienie, bo równocześnie
zaatakowało tę cambrię choróbsko :?
Falenopsisy u Ciebie bajecznie kolorowe !
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Mam rzeczywiście do niej wielki sentyment. Dostałem ją w prezencie jako pierwszy storczyk. Może nie jest to jakiś oryginalny storczyk ale mnie podobają się kolory jego kwiatów. W zeszłym roku było już z nią marnie - wystawienie na balkon (latem) wręcz jej zaszkodziło, także przez moją nieuwagę słońce ją trochę popaliło. Pomogło - tak uważam - częstsze moczenie w dodatku z odżywką. Jeżeli takie hybrydy mają nazwy i ktoś potrafi ją nazwać - będę wdzięczny.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”