Witam wszystkich
Ja też wysiałam w tym roku aksamitkę ,ale z nasion które zebrałam z zeszłorocznych kwiatów. Wszystkie nasiona bardzo dobrze zeszły w skrzynce mają już 10 cm. Mam nadzieję że pięknie zakwitną
Wysiałam aksamitkę cytrynową - odmiana niska Petite Yellow 11 marca do donicy. Nie pikowałam jej tylko poprzerywałam siewki. Dzisiaj znalazłam kilka pąków kwiatowych. Co za pośpiech!
Pikowanie to by się przydało moim aksamitkom bo wyglądają jak las w skrzynce, ale przerywać siewki nie mam serca wyrywać ich jak tak pięknie poschodziły.
Widzę że nie tylko ja mam problem z wyrzucaniem siewek;)Zawsze mi żal tych lichych bidulek
Na alegro zamówiłam aksamitke kremową i jakie było moje zdziwienie jak w paczuszce naliczyłam 6 nasionek
Mnie to nawet denerwuje czasami liczba nasionek w opakowaniu ;:135
dlatego w zaszłym roku pozbierałam nasiona z moich roślinek i również ślicznie wyrosły zobaczymy jak zakwitną
Ale jak chcemy jakieś nowe odmiany to niestety trzeba zadowolić się czasami 6 nasionkami albo podkraść nasionka z czyjegoś ogródka
Iziss80 pisze:Widzę że nie tylko ja mam problem z wyrzucaniem siewek;)Zawsze mi żal tych lichych bidulek
Na alegro zamówiłam aksamitke kremową i jakie było moje zdziwienie jak w paczuszce naliczyłam 6 nasionek
Nie opłaca się na allegro zamawiać nasion białej aksamitki, bo jest ich właśnie tylko 6. Polecam Ci sklep e-hortico.pl i tam znajdziesz aksamitkę kremową niską Albatros. Nasionek jest około 20-30.
W zeszłym roku miałam na balkonie dwie odmiany aksamitki... Ta kremowa była śliczna, ale brzydko się starzała.. i niestety ta odmiana się nie nadaje za bardzo na balkon do standartowej skrzynki, dwa razie dziennie musiałam podlewać pijaka...
Zaś ta mała była piękna... kwitła do późnej jesieni.
Zebrałam nasiona z obu, ale jakoś nie wyłażą
Strasznie podobają mi się te malutkie, ale nie udają mi się. Wysiałam jednocześnie z dużymi odmianami, ale w porównaniu z dużymi słabo wschodzą i te siewki takie rachityczne są Chyba skończy sie na zakupie w jakimś ogrodniczym, bo muszę je mieć...
Co roku kupowałam na targu gotowe sadzonki aksamitek
w tym roku kupiłam nasiona
ale nie lubię się bawić w pikowanie
zawszę mi to nie wychodziło i dlatego kupowałam gotowe sadzonki
na opakowaniu piszę ze można wysiewać do gruntu na początku maja
chciała bym wysiać je już jutro
czasami rozsiewały mi się nasionka aksamitek jesienią i później miałam samosiewki
rozumiem że skoro nasiona były w gruncie zimę to teraz mogę już wysiać i wzejdą ?