Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen - EWELINA - 2010 / cz.4
Ewelinko, widzę że na doradzaniu się nie skończyło. Cieszę się, że i dla siebie coś ładnego upolowałaś. Powiedz mi proszę, czy chore lub przemarznięte liście Rh obrywasz czy odcinasz sekatorem? Jak próbowałam obrywać, to kilka z nich urwałam wraz ze śpiącym pąkiem. Czynność więc tymczasowo zarzuciłam, czekając na radę eksperta od Rh (wiem, wiem... ale dla mnie i tak w tych sprawach jesteś guru).
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Jestem GURU , jestem GURUasia0809 pisze:Powiedz mi proszę, czy chore lub przemarznięte liście Rh obrywasz czy odcinasz sekatorem? Jak próbowałam obrywać, to kilka z nich urwałam wraz ze śpiącym pąkiem. Czynność więc tymczasowo zarzuciłam, czekając na radę eksperta od Rh (wiem, wiem... ale dla mnie i tak w tych sprawach jesteś guru).

A poważnie - przemarznięte liście delikatnie obrywam . One zresztą słabo trzymają się już łodygi. Dla pewności można gałązkę przytrzymać drugą ręką , by nie zerwać niepotrzebnie zawiązków nowego pąka.
Jeszcze kilka zdjęć " mojej " wiosny :

TRZMIELINA OSKRZYDLONA - wypuszcza pierwsze listki . Na tym etapie rozwoju lubię ją najbardziej . Obok - CEBULICA SYBERYJSKA zaczyna się niebieszczyć na rabatce

PRYMULKI=PIERWIOSNKI ... Mickiewicz pisał o Pierwiosnku tak :
"Z niebieskich najrańszą piosnek
ledwie zadzwonił skowronek
najrańszy kwiatek - pierwiosnek
błysnął ze złotych obsłonek(...)"

Już za chwileczkę , już za momencik ... zakwitnie MAGNOLIA !!! I , niestety, kończy już kwitnienie FORSYCJA - złocisty zwiastun wiosny. Jej kwiatki stopniowo opadają...
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Piękna kolekcja pierwiosnków ... bardzo je lubię
Ja właśnie przyszłam z pytaniem o uszkodzone cześci - Rh, hebe i trzmielin krzaczastych.
Co z Rh - już wiem - dziękuję bardzo za radę
A czy hebe i trzemieliny przyciąć ? I czy już, czy poczekać jeszcze ?

Ja właśnie przyszłam z pytaniem o uszkodzone cześci - Rh, hebe i trzmielin krzaczastych.
Co z Rh - już wiem - dziękuję bardzo za radę

A czy hebe i trzemieliny przyciąć ? I czy już, czy poczekać jeszcze ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Edytko Niczego nie zaśmiecasz , no wiesz ! Różanecznik "Conninghan's White" znałam już wcześniej , wiem ,że ma prześliczne kwiaty i , co rzadkie, powtarza kwitnienie w VII. U Ciebie też ? Dziękuję za zdjęcie - teraz będę z niecierpliwością wyglądać kwitnienia mojego krzewu
Bernadko Wracam właśnie od Ciebie
Co do TRZMIELIN i HEBE - poczekaj jeszcze troszkę , może zaczną odbijać . Niestety to dość delikatne roślinki i przy tak niskich temperaturach , jakie były minionej zimy często przemarzają.

Bernadko Wracam właśnie od Ciebie

Co do TRZMIELIN i HEBE - poczekaj jeszcze troszkę , może zaczną odbijać . Niestety to dość delikatne roślinki i przy tak niskich temperaturach , jakie były minionej zimy często przemarzają.
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Dziękuję Ewelinko - poczekam jeszcze ... może po tych opryskach coś ruszy ... ale niektóre trzmieliny to naprawdę marnie wygladają i już raczej straciłam nadzieję 

Pieknie juz u Ciebie Ewelinko!Lubie bardziej na zachód zaglądac,bo tam cieplej.Ja tez dzisiaj leżałam pod różanecznikami i zbierałam opadle liście ,Słabo to wyglada po zimie ,popryskałam odżywką z żelazem.Masz rację ,ze przypominasz o grzybach
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Jak zwykle u ciebie Ewelino wiele się dzieje. Wspaniałe zakupy, łącznie z łopatką.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biały Rh piękny. Nie wiem co mi się w tym roku stało, ale zachwycają mnie głównie białe rośliny
Musze takiego upolować.
Dziś muszę poobrywać moje rh z przemrożonych liści. Zastanawiam się co robić z azaliami japońskimi. Są bardzo uszkodzone. Nie wiem czy obcinać czy poczekać aż zaczną poszczać liście? Może coś mi poradzisz?

Musze takiego upolować.
Dziś muszę poobrywać moje rh z przemrożonych liści. Zastanawiam się co robić z azaliami japońskimi. Są bardzo uszkodzone. Nie wiem czy obcinać czy poczekać aż zaczną poszczać liście? Może coś mi poradzisz?
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
Nie niestery nie powtórzył. Może w tym roku.
Mam pytanko muszę jeden z nich przesadzić bo psy mi go całkiem zmarnują. Czy teraz jest dobry moment czy jednak zasieki zrobić i do jesieni poczekać??
Mam pytanko muszę jeden z nich przesadzić bo psy mi go całkiem zmarnują. Czy teraz jest dobry moment czy jednak zasieki zrobić i do jesieni poczekać??
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ale zakupy różanecznikowe...
I juz kupiłaś komarzycę ??? u mnie jeszcze nie ma... albo muszę lepiej patrzeć
Ewelinko fotki ogrodowa jak zwykle - raj dla oczu i zielonej duszy

I juz kupiłaś komarzycę ??? u mnie jeszcze nie ma... albo muszę lepiej patrzeć

Ewelinko fotki ogrodowa jak zwykle - raj dla oczu i zielonej duszy

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Edyto Rh. możesz jeszcze teraz ostrożnie przesadzić ( z dużą bryła korzeniową). Zresztą te krzewy mają dość zwarty system korzeniowy i łatwo dają się wyciągnąć z gruntu.
Ja tez bardzo lubię wszystko , co kwitnie na biało.
Z AZALIAMI lepiej poczekaj , aż zaczną wypuszczać młode listki - wtedy łatwiej ocenić , co przemarzło.
Ewuś PLEKTRANTUS KOLEUSOWY zwany potocznie KOMARZYCĄ już się pojawił. Poza niezbyt ciekawym zapachem ma kilka zalet , dlatego co roku go gdzieś mam
Białe kwiaty są po prostu pięknedodad pisze:Biały Rh piękny. Nie wiem co mi się w tym roku stało, ale zachwycają mnie głównie białe rośliny![]()

Z AZALIAMI lepiej poczekaj , aż zaczną wypuszczać młode listki - wtedy łatwiej ocenić , co przemarzło.
Ewuś PLEKTRANTUS KOLEUSOWY zwany potocznie KOMARZYCĄ już się pojawił. Poza niezbyt ciekawym zapachem ma kilka zalet , dlatego co roku go gdzieś mam

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Ewelinko, dziękuję za wszystkie dobre rady. Bardzo przydała mi się ta wiedza w pielęgnowaniu moich kwasolubnych. Twoja kolekcja jest najlepszym dowodem.
Pozdrawiam Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za radę. Oglądałam dziś moje azalie i budzi się w nich jakież życie 

Ewelinko- przyszłam, zobaczyłam i umarłam...PIĘKNIE U CIEBIE! Do końca życia u siebie takich cudów nie wypracuję... Chociaż mam już wsadzony Conninghan's White. Mój zaczął właśnie kwitnąć, ale jakoś tak bardziej różowe kwiaty i zdecydowanie mniejsze ma niż na zdjęciu Edyty. Kupowany w OBI- mogli coś namieszać z odmianą?