Mój świat - Tamaryszek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój świat - Tamaryszek
Witaj IZO!
Biały ogród wspaniały pomysł pod warunkiem, że ma się duże terytorium /zazdroszczę/
Hiacynty mam i to dużo. Takie jak u Ciebie białe, widzę po raz pierwszy.
Są wyjątkowe, niespotykane.
Biały ogród wspaniały pomysł pod warunkiem, że ma się duże terytorium /zazdroszczę/
Hiacynty mam i to dużo. Takie jak u Ciebie białe, widzę po raz pierwszy.
Są wyjątkowe, niespotykane.
- Aza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem pod urokiem białego barwinka. Czy masz też niebieski? czy oba równie dobrze rosną?
Gratuluję hiacyntów-gigantów
Wyglądają jak białe obłoczki.

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55

TAJKA ? witaj ! Tak, hiacynty są wyjątkowo dorodne, chciałoby się leżeć z nosem przy ziemi i napawać ich zapachem... A moje forsycje też chyba zmarzły, bo bardzo mało mają kwiatów. Te żółte listeczki to pęcherznica.
Czy kupiłaś wyrywacz do chwastów ?
SYLWESTE ? witaj Sylwek ! Coś białego wreszcie jest w moim Białym Ogrodzie, mam nadzieję, że hiacynty zrobiły dobry początek ! Na rododendronach coś mało pąków, nie podoba mi się to...
Białego barwinka zasadziłam dużo ! Ta odmiana to Gertrude Jekyll. Ma drobniejsze kwiaty niż ta popularna, ale kwitnie obficie.
ABEILLE ? Wiesiu, niecierpliwie oczekuję ciągu dalszego ! Duży Krzew przesadzonej jesienią kaliny się przyjął, więc mam nadzieję, że będzie ozdobą ogrodu. Wychodzi mnóstwo konwalii. Wczoraj wreszcie posadziłam na właściwe miejsce jaśminowca od Ewy Kocicy. To tylko część roślin w tym białym zakątku !
COMA ? Mariolu, hiacynty posadziłam nowo kupione jesienią. Są w zakopanych donicach, zamierzam je wykopać po przekwitnięciu i wsadzić tam białe niecierpki. A hiacynty będą sobie ?dochodzić? w kącie ogrodu. Podsypywałam im saletrę amonową , a potem trochę suszonego obornika.
RIANE ? dziękuję Agato! Hiacynty rzeczywiście w tym roku wyjątkowo ładne ! A barwinek ? taka skromna roślinka ? a ile ma uroku, prawda ?
Pierisy są w Białym Ogrodzie trzy ? dwa mają się gorzej ? częściowo przemarzły im kwiaty , mimo, że były okryte. To młodziutkie rośliny.
Z kory też już nie będę korzystać, świeżą korę reklamowałam. Ale ta niby dobra jest przemieszana chyba z ziemią, beznadziejna !
Agatko, jak Ty we wszystkim potrafisz znaleźć pozytywy ! Jesteś niesamowita. Może polubię koniczynę, skoro nawozi mi trawnik...
DALA ? myślę, że szczególnie stokrotki są pełne uroku, nie dziwię się, że Twój M. je hołubi !
KAJPEJ ? dziękuję , Elu ! Muszę dbać o te moje trawniki, bo w sosnowym lesie nie mają łatwego życia...
GORYCZKA ? Krysiu, Twoje pole hiacyntów podziwiałam wielokrotnie ! Mam nadzieję, że kiedyś dorobię się takiego efektu. Tym bardziej się cieszę, że podobają Ci się moje białe !
AZA ? witaj Azo ! Bardzo lubię tego białego barwinka. To odmiana Gertrude Jekyll. Mam też tego fioletowego, ale więcej białego, bo wolę ten kolor. Oba dobrze rosną , bez żadnych problemów, powiedziałabym , że biały nawet szybciej się rozrasta.
[IZA] ? dziękuję ! To mocno pachnące obłoczki !
A to są moje pierwsze w życiu tulipany tarda ! Bardzo się z nich cieszę !

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Zagladam do Ciebie Tamaryszku, ale jakoś mało czasu na pisanie i odwiedzanie forumowych ogrodów. Nic w tym szczególnego, bo wielu z nas staje codziennie wobec dylematu ? pisanie postów, czy ogród, czy praca. Tymbardziej, że pogoda przepiekna od dłuższego czasu. Mimo wszystko odwiedzam Cię i podziwiam ogrom pracy jaką wkładasz w swój ogród. Zachwycam się roślinami, ale nie chcę koleny raz ochać i achać na temat. Wiadomo, że hiacytnty masz super! Wierz mi więc na słowo, że bywam z przyjemnością, ale nie zawsze zostawiam po swoich wizytach ślad, czasu tez mi brak. 

-
FELA - cieszę się,że się odezwałaś, Felu ! Właśnie mam ten sam problem - bardzo żałuję, że nie daję rady odwiedzać tak często , jak dotychczas , Waszych ogrodów i uczestniczyć w rozmowach...! Twoje słowa to pociecha, że każdy ogrodnik zrozumie, że wiosna to tak pracowity okres, że trudno wszystko pogodzić, że to nie wynika bynajmniej z zapomnienia o przyjaciołach z forum. Póki jest tak gorący okres, zaglądajmy choć bez wpisywania, potem wszystko nadrobimy.
U mnie praca wre ! Wszystkie rabaty już uporzadkowane, nad strumieniem także. Ale jeszcze część nie nawieziona, sporo pracy będzie z rozkładaniem kompostu. No, a potem świeża kora do rozłożenia. Na deser zostawiam sobie czyszczenie koryta strumienia.W przerwach sadzę trochę roślin. I robię zdjęcia !
Młode listki tawuły Magic Carpet...

A tu, zgodnie z założeniem, że kolorem wiosny w głównej części ogrodu będzie u mnie róż...

U mnie praca wre ! Wszystkie rabaty już uporzadkowane, nad strumieniem także. Ale jeszcze część nie nawieziona, sporo pracy będzie z rozkładaniem kompostu. No, a potem świeża kora do rozłożenia. Na deser zostawiam sobie czyszczenie koryta strumienia.W przerwach sadzę trochę roślin. I robię zdjęcia !
Młode listki tawuły Magic Carpet...

A tu, zgodnie z założeniem, że kolorem wiosny w głównej części ogrodu będzie u mnie róż...

- fela
A to mnie zaskoczyłaś tymi różowymi hiacyntami! Nie czytalam wszystkich postów i nie jestem na bieżąco. Zawsze myślałam, że różowy w Twoim ogrodzie jest niedopuszczalny, nie lubisz go i w ogóle nie chcesz go widzieć. A tu proszę! I to w głównej części ogrodu! Kiedyś, na forum widziałam niezwykle malowniczy ogród, gdzie sąsiadowały ze sobą najróżniejsze kolory, teoretycznie nie pasujące do siebie. Ogród robił wrażenie bajkowej scenografii i eksplodował radością.
-

Tawlina z cisem...

Wierzba mandżurska

Fiołki - samosiejki nad strumieniem...

FELA ? Felu, nie lubię różowego, nic się nie zmieniło !
Ale ? czasem zachwyca mnie blady róż, jak ten pokazywany niedawno przez Ciebie
Ale ? przedwiośnie jest takie bure, że wymyśliłam, aby w części ogrodu PIERWSZE kwiaty były różowe ! Niech bije po oczach ? o tej porze roku jestem stęskniona barw, więc wrażenie może być tylko pozytywne.
Ale ? koniec wiosny, to koniec różu w moim ogrodzie ? pozostaję wierna moim upodobaniom !
Ja też widywałam takie bajecznie kolorowe ogrody. Nie powiem, czasem mnie zachwycały...! Ale wydaje mi się , że trudno jest z wielu kolorów stworzyć udaną kompozycję... Myślę, że ja bym nie umiała, więc wolę się za to nie brać...Dużo łatwiej jest po prostu pilnować dyscypliny kolorystycznej, efekt jest inny, ale też może być ładnie. To mi się wydaje w zasięgu moich możliwości.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
izeńko skoro tak bardzo nie lubisz koniczyny to jest jedna rada chwastox extra+starane (obowiązkowo ) zmieszać i pryskać efekt murowany. a tak ogólnie to nie mogę się uwolnić od twojego ogrodu ,jest extra.mój warzywniak jest otoczony bukszpanem .jest to dośc wygodne a poza tym co roku coś z tych bukszpanów tam znika i trafia na moje rabaty .sadziłam to z gałązek obciętych u sąsiadki
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
pozdrawiam alina
ogród u stóp klasztoru
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Tamaryszku po zimie wszystkie kolory są piękne, pożądane, radosne. Wiosną można pozwolić na jeden wielki barwny krzyk! Masz rację późną wiosną, latem i jesienią barwy muszą być przemyślane. Kąt padania promieni słonecznych w naszej szerokości geograficznej nie pozwala dobrze poczuć się w nadmiarze intensywnych barw. Podoba mi się Twój ogród, podziwiam Ciebie za konsekwentne działanie w tworzeniu swojego raju.
Pozdrawiam Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta
- fela
Tawlina jest niezwykle piękna swoją delikatnością, subtelnością, kruchością, aż chciałabym poczuć łagodność jej dotyku. Cudna roślinka! Czy ona żyje też niedaleko strumyka? 

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Tamaryszku tawlina jest niby taka delikatna, ale ja swoją chyba wyeksmituję w inne miejsce.
Znowu zauważyłam nowe odrosty, około 1,5 m od mamuśki, w tym miejscu tak być nie może.
Tulipany tarda to dobry wybór, mam je również, ale chyba trzeba zwiększyć stan posiadania.
Rosną na rabatce, którą przetrzebiły nornice, zniknęła prawie całkowicie Królowa Nocy, a botaniczne zostały.
Nie wiem, czy to tylko przypadek, czy też tulipany botaniczne nie są w kręgu zainteresowania nornic.
Dzisiaj miałam pracować w warzywniku, ale zrobiło się bardzo zimno, przeszedł deszcz, było wietrznie.
Teraz trochę się wypogodziło, ale chyba trzeba skończyć lepienie pierogów
Zawsze się ochładza w porze kwitnienia mirabelek i tarniny - właśnie bieleją
Forsycja ma tylko kilka kwiatów na całym krzewie, przemarzła
Znowu zauważyłam nowe odrosty, około 1,5 m od mamuśki, w tym miejscu tak być nie może.
Tulipany tarda to dobry wybór, mam je również, ale chyba trzeba zwiększyć stan posiadania.
Rosną na rabatce, którą przetrzebiły nornice, zniknęła prawie całkowicie Królowa Nocy, a botaniczne zostały.
Nie wiem, czy to tylko przypadek, czy też tulipany botaniczne nie są w kręgu zainteresowania nornic.
Dzisiaj miałam pracować w warzywniku, ale zrobiło się bardzo zimno, przeszedł deszcz, było wietrznie.
Teraz trochę się wypogodziło, ale chyba trzeba skończyć lepienie pierogów

Zawsze się ochładza w porze kwitnienia mirabelek i tarniny - właśnie bieleją

Forsycja ma tylko kilka kwiatów na całym krzewie, przemarzła

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Róż wiosną - ciekawa propozycja
A hiacynty piękne. U mnie nie ma ani jednego. Musze to koniecznie nadrobić. Podziwiam cię szczerze za konsekwencję w tworzeniu ogrodu. Chociaż mi w tym roku też coś się takiego zrobiło, że zakupy mam głównie białe. Fortegilla, kalina, hortensja 'Anabelle" kiścienie a dziś Rh - oczywiście też biały. Sama jestem zadziwiona
Chociaż zamówiałam sobie hortensję 'Renhy' a ona przecież różowa. Ale mam dla niej cieniste miejsce, które rozjaśni - obok powojnika - tez różowego, ale ten jest najstarszą rośliną u mnie w ogrodzie i eksmisji raczej nie dostanie.

Chociaż zamówiałam sobie hortensję 'Renhy' a ona przecież różowa. Ale mam dla niej cieniste miejsce, które rozjaśni - obok powojnika - tez różowego, ale ten jest najstarszą rośliną u mnie w ogrodzie i eksmisji raczej nie dostanie.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj IZABELLO!
A mnie bardzo podobają się Twoje różowe hiacynty.
A mnie bardzo podobają się Twoje różowe hiacynty.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ale śliczne te hiacynty, zwłaszcza, że w duzej grupce ;)