Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Post »

Dominisiu, z moją Bonicą to jest tak, że sama nie wiem, co o tym myśleć...ma niby jakieś nowe pączki, ale coś niemrawe...Fairy też wygląda, że przemarzło jej jedno szczepienie, ale czekam, może po prostu tak długo sie regenerują...? ech, odechciało mi sie piennych róż :-(

Szymanowski ma fajne liście :-)

Riane, mój Multi Blue nie ruszył w ogóle. W zeszłym roku padł na uwiąd, być moze tak mu dogodziło, że całkiem zszedł... :(

Ave, nic im nie będzie :-) Ja jutro mam posadzić Westerplatte (no co, nie było Jerzego Popiełuszki, musiałam sie jakoś pocieszyć :;230 )
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Westerplatte też nie do końca zakończyło się sukcesem - uważaj :;230
A moja Bonica od Ciebie ;:196 ma się świetnie... w przeciwieństwie do drugiej piennej...
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Aga, ja mam Jana Pawła i Wyszyńskiego (chociaż jeszcze nie ruszył). Może tak jeszcze Popiełuszkę do towarzystwa posadzę :roll:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Zastanawiałam się nad niebieskim lub fioletowym powojnikiem, to znaczy odmianą,
teraz już chyba wiem, czego mam szukać w szkółkach, skoro on taki żywotny, to chyba PS. :wink:
A jaki w kolorze purpury byłby najlepszy?????
Póki co, to mam takie bladości (Anioł, JPII, Matka Siedliska).
Piszecie o problemach z piennymi różami i tak myślę sobie, nawet nie próbuj Ela, to nie dla Ciebie :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

100krotko
Piękne te prowizorki.
A powojnik ;:224
Cieszę się, bo właśnie nabyłam taki Polish Spirit.
Może też mi tak urośnie za rok, może dwa. :tan

Dziewczyny, też mam dosyć tych róż "na kiju". ;:110
Najpierw padła mi Fresia, teraz Leoś i poszło kolejne szczepienie Boniki.
Teraz tylko jeszcze na tej ostatniej widać jakieś 2-3 blade pączki.
Trzeba kupować dzikuski. ;:108

:wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela, ty możesz próbować z piennymi akurat, bo u Ciebie, nie wiem jakim cudem ;-) wiosna przychodzi wcześniej, niż w reszcie Polski. Jakieś zagłębie ciepła tam macie, czy jak :;230

Ignis, dobry sposób na lepsze "rozkorzenienie" powojników przedstawia Jurek tutaj. Sama go zastosowałam kilka razy, a i w tym roku przysypałam ziemią parę pędów. Nie pamiętam, czy tak samo zrobiłam właśnie z tym egzemplarzem, wydaje mi się, że chyba tak, bo drugi mój PS nie rozrasta sietak szeroko.

Agnieś, ja z Franczakowej serii poświęconej ludziom kościoła ;-) mam Matkę Teresę i Urszulę Ledóchowską. Matka Teresa jest trochę podobna do JPII, ma takie paski różowawe. Na Popiełuszce mi zależało, bo on taki śnieżnobiały, ładnie by sięwspinał na pęcherznicę...ale teraz myślę, że jak jego nie ma, to może Snow Queen by tam posadzić...? Tę odmianę akurat mają w RCMB...

Gorzatko, ta moja bonica to raczej zyje, ale chyba ciężko pracuje...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

100krotka pisze:
Ignis, dobry sposób na lepsze "rozkorzenienie" powojników przedstawia Jurek tutaj. Sama go zastosowałam kilka razy, a i w tym roku przysypałam ziemią parę pędów.
100krotko -rzeczywiście -świetny pomysł -ale to trzeba zrobić po kwitnieniu czy teraz na wiosnę jak pędy podrosną?
wiesz -ja jestem z tych ,którym powojnik kwitł tylko zaraz po jego zakupie ,a już w następnych
5 latach prowadzę walkę o jego ponowne "odbicie".Teraz wypuszczają mu się dwa pędy...
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja jestem ciekawa, jak mu się udało to zrobić. Moje powojniki są bardzo kruche. Przy próbie zawinięcia zeszłorocznych pędów na mur beton by się połamały. Tegoroczne pędy też trzeba bardzo ostrożnie przeplatać, bo też się łatwo łamią. :?
W wątku Ciotki wyczytałam, że brat Franczak polecał prowadzić powojniki jak najbardziej poziomo. Chyba chodzi o to samo co u pnących róż. Kwiatki tworzą się na wierzchołkach, czyli lepsze jest dużo krótkich pędów niż jeden długi. I jeszcze dobrze jest uszczykiwać wierzchołki, żeby zmusić do rozkrzewiania.
Agata
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj 100krotko u mnie dwa powojniki całkowicie wymarzły jeden niebieski o kwiatkach pełnych a drugi trudno mi określić kolor chyba różowy z innym środkiem , przed zima przesadzałam w inne miejsce , teraz żałuję mogłam poczekać do wiosny .

100krotko dziś wysłałam Ci zawilce .

Genia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

riane pisze:Moje powojniki są bardzo kruche. Przy próbie zawinięcia zeszłorocznych pędów na mur beton by się połamały.
Ja wszystkie skłoniłam ku ziemi i większość połamana :?
Ale za to puszczają sporo młodych pędów prosto od korzenia.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :-)

Geniu, bardzo dziękuję, że pamiętałaś ;:196 Twój magiczny zeszycik zdaje egzamin :-)

Z powojnikami to jest tak, że nic na siłę, czasem sieuda, czasem nie. Ja nie owijam, po prostu przyginam, co sie daje przygiąć i pozwalam młodemu pędowi rosnąć do góry. Ze starego w ciagu kilku miesięcy powinien sie puścić korzeń. Wydaje mi sie, że najlepiej robić to na wiosnę, wtedy wszystko tak się rwie do życia...

A rwie się, rwie. Słuchajcie, jest cudownie, a będzie jeszcze cudowniej! Dzisiaj oczywiście totalna nieczasówka, bo po pracy musiałam jechać z młodą do lekarza, potem po spodnie, potem po gitarę, potem po "Kreta", ot taki los Matki - Polki :-) Ale po przyjeździe rozejrzałam się, chwyciłam za aparat, i oto...

To u mnie za domem...chyba ałycze jakoweś, mają malutkie i kwaśne owocki - w zasadzie jadalne :-) W zeszłym roku kompot z nich robiłam. ale przyznam szczerze, że wartość konsumpcyjna nie dorównuje wartości ozdobnej ;-)

Obrazek

I dziwić się, że mi tak dobrze na tych nieużytkach? "Nie przenoscie nam stolicy do Rzeszowa..."

A oto coś, na co długo czekałam...

Obrazek Obrazek

Te pomarańczowe tulipany występują w tej chwili w kilku miejscach ogródka. Tak to jest, jak sie przesadza inne roślinki z bryłą ziemi :;230

Rabatka frontowa z innej perspektywy

Obrazek

Widok na tył domu

Obrazek

Dereń (w tym roku postanowiłam dać mu zakwitnąć). I żywopłot z ligustru. No powiedzmy, na razie OMC żywopłot ;-)

Obrazek Obrazek

Nieco już przekwitnięta wiosenka

Obrazek

O matko, ale tego natrzaskałam :-)

Dobra wiadomoś jest taka, że groszek i koperek już schodzi. Ale w rabatce warzywnej odkryłam costajemniczego - jakby jeden rodzaj chwastu kiełkował dość regularnie...a ja taka niedomyślna ;-) A wystarczyło popatrzeć za płot :;230

Obrazek

Jest wiosna, jest życie :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

100krotka pisze:.ale teraz myślę, że jak jego nie ma, to może Snow Queen by tam posadzić...? .
Jak tylko masz okazję, to gorąco polecam zakup tej odmiany. U mojej mamy rośnie od kilku lat, ma duże kwiaty o pięknym kształcie (wg mnie ładniejsze od Popiełuszki), a kolor ma zimno- biały,powiedziałbym nawet, że z lekką nutką fioletu.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Stokrociu, ja taka niedomyślna :oops: Co to ci wykiełkowało? Co rośnie za płotem?

To jest twoja magnolia? :shock: Piękna, taką chcę!!! Moja bździna ledwie rusza, ech... :?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 No warzywnik mi sie zachwaścił, i się dziwiłam, że jednym rodzajem chwastów, właśnie takich, jak na zdjęciu ;-) i dopiero po paru dniach dotarło do mnie, że to przecież sąsiadów pszenica :;230

Magnolia to właśnie moja souleangeana, bez nazwy odmianowej, czyli albo gatunek, albo nie wiadomo :-) Ważne, że kwitnie, ale dzisiaj na noc ją przykryłam papierową torbą.

Jurku - rzekłeś, i tak się stanie :-) Dziękuję za Twoja opinię.

Igor - tak, mają nowe pączki, szkoda tylko, że te przekwitające tak żałośnie wyglądają...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Kusisz tymi powojnikami i nęcisz ;:224
No i kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że jak kiedyś przeczytam "Ja nie mam miejsca" Twojego autorstwa... to wiesz ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”