Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

chatte pisze:Krysiu, mój mąż twierdzi, ze można zrobić oczko betonowe, ale żeby nie pękało, to się robi z suchego betonu. Chcę się jeszcze popytać (myslę o Pawle), żeby mieć pewność, że mnie mąż w maliny nie wpuści ;)
Jaki "suchy beton"? Taki material to piasek + cement bez wody, ale to slabiazna, nie zda egzaminu. Poczytaj TU
Ja bym odsunąl oczko od tej ściany liści - jesienią bedzie z nimi koszmar - konieczność zakladania siatki, bo strasznie zamulą oczko.
Pozdrawiam. Jacek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widzę to każdy ma swoje doświadczenia. Zgadzam się z jakja, że grążel jest ekspansywny, ale w naturalnych warunkach. wsadzony do koszyka nie rośnie tak silnie i ograniczony powierzchnią kosza nie rozrasta się tak bardzo. Ale decyzja należy do Ciebie. Co do procesów gnilnych, to zachodzą nieuchronnie w każdym przypadku / zawsze w wodzie coś gnije i nie ma na to rady/ można trochę ten proces ograniczyć ale niewiele to daje/. Najbardziej skuteczne jest zachowanie równowagi biologicznej i chronienie tafli wodnej przed działaniem promieni słonecznych, poprzez nasadzenia roślinne. Mętnieniu wody zapobiega utopiony worek z kwaśnym torfem - sprawdzone przez forumowiczów i przeze mnie/ zaraz po zalaniu oczka wodą, oraz ograniczenie ilości rybek.Dobre efekty daje też spora ilość moczarki wysadzonej na dnie / nie jest zbyt ładna - moim zdaniem - ale skuteczna /. Przeczytałam , co polecił jakja - warto.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu, ależ dokonałaś DZIEŁA i to teraz na jesieni, kiedy po całym sezonie w ogrodzie, zmagania sie z chwastami i innymi przeciwnościami losu (ogrodnika) Ty wykrzesałaś w sobie tyle siły na takie wielkie zmiany. Tylko podziwiać i pogratulować. ;:114 Bardzo fajny pomysł z lawendowo różną rabatką, chyba też coś takiego zrobię, trójsklepka rewelacyjna nie widzialam chyba jeszcze takiego kwiatka. :D

Serdecznie pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
jakja

Post »

kogra pisze:Jak widzę to każdy ma swoje doświadczenia. Zgadzam się z jakja, że grążel jest ekspansywny, ale w naturalnych warunkach. wsadzony do koszyka nie rośnie tak silnie i ograniczony powierzchnią kosza nie rozrasta się tak bardzo. Ale decyzja należy do Ciebie. Co do procesów gnilnych, to zachodzą nieuchronnie w każdym przypadku / zawsze w wodzie coś gnije i nie ma na to rady/ można trochę ten proces ograniczyć ale niewiele to daje/. Najbardziej skuteczne jest zachowanie równowagi biologicznej i chronienie tafli wodnej przed działaniem promieni słonecznych, poprzez nasadzenia roślinne. Mętnieniu wody zapobiega utopiony worek z kwaśnym torfem - sprawdzone przez forumowiczów i przeze mnie/ zaraz po zalaniu oczka wodą, oraz ograniczenie ilości rybek.Dobre efekty daje też spora ilość moczarki wysadzonej na dnie / nie jest zbyt ładna - moim zdaniem - ale skuteczna /. Przeczytałam , co polecił jakja - warto.
Torf - owszem, ale jakie masz pH wody? Torf zakwasza, ale tylko w przypadku tego nie odkwaszonego, najlepiej wysokiego. Metna woda to glównie glony - a tutaj ważne jest, aby wody nie użyźniać, wprowadzić dużo roślin które korzeniami tą żyzność zmniejszają, dobrze jest zastosować kaskadę - napowietrzanie wody + filtr biologiczny na strumyku - mini bagno bez ziemi, z dużą il. roślin. Po więcej odsyam do forum o oczku, jak w podpisie. O kurcze, a gdzie sie podzia link do niego? Oto on: www.forum.oczkowodne.net Czyźby jakaś cenzura?
Pozdrawiam. Jacek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

jakja - dzięki za informacje dla mnie i w imieniu Chatte. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

O, znowu goście ;:49

Krysiu , cieszy mnie każda Twoja wizyta, a liczę także na rady ;)
Dziękuję, dzionek był miły, choć pracowity - cały w ogródku :D
Pozdrawiam Cie serdecznie!

Witaj Jacku w moim ogródku!
Na wstepie muszę sprostować: nie chodziło mi o grążela. W zapale pomieszałam nazwy :oops: Chodzilo mi o czermień błotną.
Dziękuję za wszelkie informacje :D Coś czułam, ze z tym suchym betonem to mąż przekombinował :roll: Zaglądałam juz na to "oczkowe" forum, choć w innym miejscu ;)
Projekt oczka? Hm... namazany patykiem na ziemi na którymś ze zdjęć :oops:
Ale już jest trochę inaczej, bo przesunęłam lekko to oczko. Jeszcze dzień, dwa i będzie je widać w ogólnym zarysie ;) Trochę się martwię o wykonanie, ale zobaczymy.
Pozdrowionka ;:100

Grażynko, dziękuję za dyskusję z Jackiem :D To jest dla mnie najlepszy sposób nauki :D Cenię sobie Twoje uwagi! Podyskutujcie jeszcze trochę, to dowiem się jeszcze czegoś nowego :D

Aniu, witaj na moim "polu walki" ;) Skąd siły? Juz pisałam, tę energię czerpię z forum :lol: Ostatnio chyba za mało czasu tu spędzam, bo odczuwam lekkie zmęczenie, tym nieustającym przesadzaniem :? ;)
Nie jestem specjalnie zadowolona z kształtu rabatki lawendowo- różanej, bo wymusiło go jej położenie. Póki co, zamiast róż będą tam chwilowo rosły lilie i goździki :lol: A trójsklepkę też niedawno oglądałam po raz pierwszy :D

Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Izulko, ponieważ jesteś zbyt zapracowana, aby zaglądać do innych ogrodowych wątków (w tym i mojego :( ) przeniosę moją odpowiedź do Ciebie. To o perukowcu.
=========================================
Izulko, oto moje propozycje... :roll:
Myślałam, że pod tym perukowcem chcesz posadzić kwitnące byliny, cebule...
Jeśli ten perukowiec byłby szczepiony na pniu, to by się nadawał do podsadzenia właściwie wszystkim. Jeśli jednak chodzi o "zwykły" perukowiec, z przeznaczeniem do cięcia i prowadzenia w formie piennej, a pod nim planujesz funkie, to ja bym jednak spróbowała.
Młody krzew to niewielki system korzeniowy. Więc posadziłabym obok ładne kępy funkii, nie taki młodziutkie, typu jedna roślina, ale większe. Funkie, to nie rachityczne przecież rośliny, mają system korzeniowy, że ho, ho!
Każdy, kto je próbował dzielić, to wie!
Więc one się usadowią i rozrosną zanim perukowiec będzie wielki. Później to sobie poradzą, i perukowiec, i funkie :D

Jeśli jednak nie chcesz perukowca i takich niepewności, to myślę że dereń jadalny jest dobrym rozwiązaniem, miałabyś nawet w przyszłości owoce do wykorzystania. A mają one mnóstwo wit. C i nie tylko.
Mogą też być formy ozdobne derenia, te japońskie, piętrowo rosnące, dereń kwiecisty, Kousa...
A może kalina! Też odmiany do wyboru...
U nas w sprzedaży są piękne szczepione na pniu głogi ozdobne, tak pięknie kwitnące na różowo. Więc może taki głóg?
Złotokap też mógłby być lub wiśnia ozdobna - odmiana płacząca nie jest duża.
Na koniec dorzucę grujecznika, taki piękny, a taki niedoceniany. I zupełnie bezproblemowy, można go ciąć bez ograniczeń.
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy... :roll:
=========================================

Ale Ty już pewnie jesteś ze 20 pomysłów do przodu ;:80

Tak odnośnie oczka wodnego. Uważam, że najprostsza i najłatwiejsza do ułożenia jest specjalna folia do oczek wodnych. Jak już jest dół wykopany i wypoziomowany (wraz z półkami) to w jeden dzień cieplejszy można ułożyć i stopniowo, odpowiednio naciągając folię, napełnić wodą. Mojej znajomej wraz ze starszym Tatą, zajęło to trzy dni. Oczko ma już trzy lata i jest zadowolona. Moje, tą samą metodą robione, ma sporo więcej i też jest ok. Z betonem nie chciałabym się "bawić" ani go później uszczelniać. Jeśli masz piaszczyste podłoże, to dla folii warunki idealne, nie ma groźby przebicia o kamyki, nawet piachem nie trzeba byłoby podsypywać.
Ale zrobisz jak uważasz, na pewno wyjdzie znakomicie! :D :D :D

Lilia wodna posadzona jest już w doniczce od jesieni ubiegłego roku, więc to nie maleństwo i poczekać może jeszcze długo. Podobnie jak jaskry. Wywłócznik, aby woda była natlenionai przejrzysta, też by się znalazł, i też może sobie poczekać...
Pracuj spokojnie, bo łatwo się nadwyrężyć i dopiero wtedy z planów ruina!

Ale "machnęłam" post :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Ło matko, co tu sie dzieje. Aż mnie głowa rozbolała, nadążyć trudno.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zajrzałam, ale widzę że Cię jeszcze nie było, to i reakcji nie ma ;:112
Pozdrawiam, Anna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anusiu, Ty to wiesz czego mi trzeba! ;:79 ;:168 ;:97 ;:79
Wymieniłaś tyle roślin, ze teraz pozostaje mi tylko poszukać w necie coś o kazdej z nich :D
Pod tym drzewem chciałam sadzić nie tylko funkie, ale i inne byliny, które nie lubia pełnego słońca. Po prostu chcę, żeby to drzewko dało mi trochę cienia. Nie chcę jednak, żeby było zbyt duże.

Na drzewo wciąż pomysłu nie mam, dlatego bardzo jeste,m Ci wdzięczna za te propozycje.
Mam za to pomysł (y) jak przerobić ogród ziołowy. Okazało się, że nie mogę całkiem zostawić tego na nastepny rok, więc robię wszystko naraz. Nie wiem już, czy ja nie przesadzam z tym przesadzaniem ;:113

Jak chodzi o oczko, to chciałam betonowe, bo wydawało mi się, że to najtaniej i nie ma problemu z maskowaniem folii. Poza tym żaden gryzoń dziury nie zrobi, a u mnie grasują nornice :( Ale juz sama nie wiem. Zresztą to jeszcze zalezy od mojego M, bo jeśli beton, to on będzie robił.
Mam za to podstawowy problem: jak głębokie musi być oczko, zeby mogła w nim rosnąć lilia?
Nie jestem też pewna, jak zrobić te półki :?
Dobrze, że ta lilia może poczekać, bo nie jestem pewna, czy wiosną już bedzie oczko. Moze dopiero latem...

Odwiedzam inne ogrody, ale w ciągu wieczoru nie udaje mi się zajrzeć do zbyt wielu.
Twojego nie mogłabym nie odwiedzać, wiesz przecież :D Zaglądam tam dość często :D

Anusiu, dziekuje raz jeszcze za wszystkie rady, zyczliwość i czas który mi poswieciłaś, a którego Ci tak brakuje ;:168
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Co Ty Krysiu? To tylko przebudowa ogrodu i planowanie oczka. Normalka ;:113
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przed ;:217 i ;:41 dorzucę jeszcze kilka słów.

U mnie były nornice, ale jakoś oczko ich nie zainteresowało. Pojawiła się kotka, problem nornic znikł.
Można pod oczko dać drobną metalową siatkę i po kłopocie.
Ja Cię przepraszam, że tak o tym betonie, ale nasz klimat, to zamarzanie i rozmarzanie ziemi. Ona jakby faluje, podnosi się, opada. A beton jest sztywny, w przeciwieństwie do tej specjalnej folii, nieplastyczny. Ziemia ma ogromną masę i z wielką siła naciska i się przemieszcza. Uszczelnić betonowe oczko po zrobieniu to łatwe, ale co zrobić po zimie, gdy gdzieś pęknie i nie wiadomo gdzie? Jak to miejsce wtedy znaleźć i załatać?
Macie z mężem całą jesień, zimę, wiosnę... dobrze się zorientujcie i wszystko skalkulujcie. Później jakiekolwiek przeróbki, to koszty i wieeelki kłopot.

Izulko, te półki to na rośliny różnych stref i głębokości. Szerokość takiej półki to minimum 40 cm - tak, aby wygodnie postawić np. kosz z roślinami. Pierwsza powinna być niezbyt głęboko przy brzegu, jakieś 20-25cm. Ja mam głębszą i to nie jest dobrze, muszę coś podkładać pod rośliny lubiące płytką wodę. Dalsze według uznania. Muszą być wypoziomowane, koniecznie!!
Kamienie na brzeg, to już prawie masz, a przynajmniej o nich czytałam i nawet z kokardkami widziałam ;:84

Wiem, że do mnie zaglądasz i bardzo to doceniam ;:196
A teraz DOBRANOC, oczy mi się już kleją...
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
jakja

Post »

Izo, grążele rosną na glebokości 40-120 cm, zależnie od odmiany. Najbezpieczniej jest posadzić n glęb 40 cm a jak się rozwinie - przenieść glębiej. Jeżeli chcesz rybki, to minimum 1m, lepiej 1,2m. Na glęb. 80 cm woda ma minimum 4 stopnie, więc mimo lodu (a bylo 40 cm zimą 2005-2006) rybom nic nie będzie. Tylko chochol z trzciny do odprowadzenia ew gazów z procesow gnilnych, żeby nie bylo przyduchy. Robienie przerębli to bląd, bo można ogluszyc ryby. Do oczka masz u mnie Pontoderię(rozplaw sercowaty) - pięknie kwitnie... Ale warunek: foty, foty foty na forum - zgadnij, jakim? :lol: :lol: :twisted:
Pozdrawiam. Jacek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zgadzam się Izo z Jackiem, co do głębokości oczka. Niektórzy zostawiają na zimę w oczku pracującą fontannę celem natlenienia wody, żeby rybki nie zginęły. Można i tak a wtedy nie trzeba tak głęboko kopać - wystarczy 80 cm.Ale nie wiem jaki to ma wpływ na rośliny.
Ja swoją pontederię wyjmuję z oczka na zimę, bo raz zostawiłam i mi całkiem zmarzła. A nie lubi być zanurzona na większej głębokości - to roślina przybrzeżna. Ale ja mam podniesione oczko i powierzchnia wody jest nad powierzchnią gruntu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Izuniu, pochodziłam, popatrzyłam i ... z nadmiaru wrażeń dostałam rumieńców i rozbolała mnie głowa :) Tyle zmian, a jeszcze więcej pomysłów :shock: normalnie nie nadążam za Tobą :lol: (klapłam razem z pogodą, niestety :? )
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”