Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunbergia - jak uprawiać?
Moje ładnie wzeszły ,ale pózniej padły - pewnie jakas choroba .A tak się cieszyłam - za szybko 

Pozdrawiam Monika
Moje 2 w końcu zaczęły ładnie rosnąć od jakiegoś czasu. 

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Poprzesadzałam swoje tunbergie do skrzynek wczoraj, kiedy w końcu znalazłam chwilkę czasu do zrobienia tego nieszczęsnego rusztowania z trzcin.
Też się pomału rozkrzewiają, ale niestety kilku roślinom uschnęły końcówki pędów... Może za mało je podlewam. 

Katris, ja aż sprawdziłam w kalendarzu... Moje wysiewałam też 18 lutego (na dwie paczki nasion wzeszły 4 szt, z czego jedna padła
), stoją na najsłoneczniejszym parapecie, a maja po 2 listki i jakieś 6 cm. Nie urosły chyba o milimetr przez miesiąc. Nawet nie muszę im żadnych patyczków dawać. To moje pierwsze tunbergie i nie wiem, czy to normalne. Bedzie z nich co?

-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Będzie, będzie:) Mi na 3 paczki nasion wysiane na początku lutego wyrosły 3 roślinki. Rok temu tez tak wolno mi rosły ale gdy w maju zrobiło się ciepło to przyśpieszyły. Po prostu wydaje mi się, że dla Tunbergii musi być jeszcze dużo dużo cieplej:)
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
Prawda, że musi być cieplej. Moja została na noc na balkonie i padła.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- katris
- 50p
- Od: 26 sie 2009, o 00:17
U mnie wzeszły wszystkie wysiane nasionka. Zauważyłam jednak, że o wiele szybciej rosną te, które posadziłam w formie zwisającej niż te co mają się wspinać. Może to być jednak wynikiem wielkości pojemników w których rosną / u mnie wszystkie wysiane kwiaty stoją na parapecie w małych kubeczkach, z wyjątkiem pokazywanych tunbergi, te po przepikowaniu poszły od razu do wiszących doniczek/. Dla porównania fotki
w kubeczkach

w wiszącej doniczce

w kubeczkach

w wiszącej doniczce

Pozdrowionka
Katarzyna

Już Wasze roślinki spore 
Wysiewałam 5 kwietnia i jeszcze nic, ale to dopiero dwa tygodnie, więc muszę się uzbroić w cierpliwość, może coś wzejdzie

Wysiewałam 5 kwietnia i jeszcze nic, ale to dopiero dwa tygodnie, więc muszę się uzbroić w cierpliwość, może coś wzejdzie

Anna S.
Moje kwiatki
Moje kwiatki
W jakich odstępach trzeba przesadzić tunbergie do korytek???
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Moje trochę z profilu

no i szykuje się kwitnienie

Kilka pączków już dzisiaj znalazłam

no i szykuje się kwitnienie

Kilka pączków już dzisiaj znalazłam

- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Kontakt:
Moje tunbergie wysiane 25 marca mają zaledwie 7-8 cm. :/

Nie moczyłam nasion, a na 9 wykiełkowały tylko 3.
Mam pytanie dotyczące doniczek dla tunbergii - czy wymagają one głębokich donic? Czy mają bardzo rozbudowany system korzeniowy?
I jeszcze jedno - czy mogę moje tubergie zacząć już wynosić na balkon i hartować, czy poczekać aż jeszcze trochę podrosną?

Nie moczyłam nasion, a na 9 wykiełkowały tylko 3.

Mam pytanie dotyczące doniczek dla tunbergii - czy wymagają one głębokich donic? Czy mają bardzo rozbudowany system korzeniowy?
I jeszcze jedno - czy mogę moje tubergie zacząć już wynosić na balkon i hartować, czy poczekać aż jeszcze trochę podrosną?
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Moje zawsze rosły w skrzynkach balkonowych i nie było problemu, nie sądzę więc, aby były wymagające odnośnie głębokości donicy
Co do hartowania, to zbliża sie kilka ciepłych dni, więc myślę, że można wynosić w jakieś zaciszne miejsce
Chociaż moje już kilkakrotnie potargane przez wiatr były w tym roku i kwitą
wczoraj dwa kwiatki 

Co do hartowania, to zbliża sie kilka ciepłych dni, więc myślę, że można wynosić w jakieś zaciszne miejsce

Chociaż moje już kilkakrotnie potargane przez wiatr były w tym roku i kwitą

- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Moje rosną w dość głębokiej donicy, ale w sumie nie wiem czy takowej wymagają bo to pierwszy mój raz z tunbergią, na balkonie stoja od dwóch dni, przeżyły palące słońce, 5st C w nocy i wczorajszą huraganową burzę-chyba maja się dobrze, przynajmniej tak wyglądają:)
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja robię podobnie, nie zwracam już uwagi na pogodę panującą w ciągu dnia, tylko je wystawiam z rana. Zresztą jest to w moim przypadku konieczne, bo po przesadzeniu ich do skrzynek z rusztowaniami muszę je trzymać w ciemnej łazience, by coś z nich zostało. Ale na noc jeszcze zabieram do domu.
Czy tunbergia lubi obfite podlewanie? Jeszcze nie udało mi się samej stwierdzić, czy woli mieć zawsze mokrą ziemię, czy tylko lekko wilgotną.
Czy tunbergia lubi obfite podlewanie? Jeszcze nie udało mi się samej stwierdzić, czy woli mieć zawsze mokrą ziemię, czy tylko lekko wilgotną.
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Dobrze, że nie trafiłam na ten wątek wcześniej, bo denerwowałabym się, że nie wzejdą. Chyba miałam szczęscie nowicjusza
.Wysiewałam tunbergie pierwszy raz, na 19 nasion mam 16 roślin i maja się całkiem dobrze. Stoja na wschodnim parapecie, gdzie słonko jest tylko wczesnym rankiem i może dlatego nie są bardzo duże, 14-30cm.

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki