Ogród Arkandora
Re: Ogród Arkandora
Już pierwsze zdjęcie w twoim wątku mile nastraja. Mały biały domek stoi na zielonej trawie. ... Sielanka! Pięknie ujmujesz kwiaty. Kępa tulipanów, szafirki ślicznie wyglądają. 

- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj na forum.Kosztela to jabłko mojego dzieciństwa, dzisiaj ta stara odmiana niezmutowana prawie nieosiągalna.Powiem ci,że zanim zaczęłam urządzać ogród,czyli rok temu mówiłam,że tylko trawa i iglaki,zeby nie było roboty.Przez przypadek trafiłam na to forum i zaczęły się chciejstwa.Porozmawiamy za jakiś czas.
Ignis - a więc ja mam buraskę Miśkę i Ty też - ale przypadek! Co do "czasu tworzenia" to trochę mi zejdzie
. Stopniowo mam coraz więcej roślin, ale muszę uważać, żeby nie zrobić galimatiasu. Zawsze z czymś nowym wracam z Obi, czy choćby z Biedronki, a to rododendronik, a to ostatnio magnolia. Wszystko się fajnie sadzi póki malutkie, potem rośliny zaczynają się rozrastać i "włazić" na siebie i pojawia się problem. Dlatego przeglądam ogrody Forumowiczów szukając inspiracji. Nie ukrywam, że pociągają mnie klimaty "leśne".
Iza - sielanka jest pozorna, bo w okolicy mnóstwo psów, jak wszystkie zaczynają ujadać - koniec sielanki
Małgocha - chciejstwa to ja mam niestety cały czas i stopniowo ogród się zapełnia, chociaż na zdjęciach wygląda pusto. Zapełnia się, bo od czasu do czasu coś się dosadzi, a i posadzone rośliny rosną wypełniając przestrzeń.
pozdrawiam, arkandor

Iza - sielanka jest pozorna, bo w okolicy mnóstwo psów, jak wszystkie zaczynają ujadać - koniec sielanki

Małgocha - chciejstwa to ja mam niestety cały czas i stopniowo ogród się zapełnia, chociaż na zdjęciach wygląda pusto. Zapełnia się, bo od czasu do czasu coś się dosadzi, a i posadzone rośliny rosną wypełniając przestrzeń.
pozdrawiam, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Co prawda lato będzie dopiero za jakiś czas, ale zamieszczę trochę fotek z roku 2009.
Leśne klimaty

Róże, ta w środku to marketowa miniaturka, którą posadziłem w plenerze

Słoneczniki - gdy rozkwitają wiem, że lato niedługo się skończy...

Smocza lilia Dracunculus vulgaris - nawet przetrwała ostatnią zimę bo dziś zauważyłem, że wyłazi z ziemi

Niecierpki po deszczu

Pomidory nawet się udały, chociaż we wrześniu po deszczach zżarła je zaraza - musiałem ponad 10kg zielonych szybko zebrać z krzaków i poszły na sałatkę do słoików

Eksperymentalny żywopłot z paulowni puszystych - o dziwo rośliny przetrwały zimę, bo zauważyłem pojawiające się pąki liściowe

Gazanie - od paru lat bardzo lubię te kwiaty

A tu taka rabatka ze żmijowców, aksamitek i takich jakichś żółtych, kępiastych kwiatów

Malinki nawet były

skasowano fotkę
Następnym razem pokażę trochę jesiennych klimatów...
pozdrawiam, arkandor
Leśne klimaty

Róże, ta w środku to marketowa miniaturka, którą posadziłem w plenerze

Słoneczniki - gdy rozkwitają wiem, że lato niedługo się skończy...

Smocza lilia Dracunculus vulgaris - nawet przetrwała ostatnią zimę bo dziś zauważyłem, że wyłazi z ziemi

Niecierpki po deszczu

Pomidory nawet się udały, chociaż we wrześniu po deszczach zżarła je zaraza - musiałem ponad 10kg zielonych szybko zebrać z krzaków i poszły na sałatkę do słoików

Eksperymentalny żywopłot z paulowni puszystych - o dziwo rośliny przetrwały zimę, bo zauważyłem pojawiające się pąki liściowe

Gazanie - od paru lat bardzo lubię te kwiaty

A tu taka rabatka ze żmijowców, aksamitek i takich jakichś żółtych, kępiastych kwiatów

Malinki nawet były

skasowano fotkę
Następnym razem pokażę trochę jesiennych klimatów...
pozdrawiam, arkandor
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Witaj Tomku 
Przespacerowałam się po Twoim ogródku. Piękne zdjęcia. Życzę powodzenia w zakładaniu ogrodu. Masz duuużo miejsca
Na razie
A garnek ze złotem na końcu tęczy wykopałeś??
Kosztelę i ja sobie wsadziłam w ubiegłym roku. Chodziłam, chodziłam i wychodziłam. Teraz już nie ma problemu z dostaniem starych odmian drzewek owocowych ale jeszcze parę lat temu...... nigdzie nie mogłam dostać.

Przespacerowałam się po Twoim ogródku. Piękne zdjęcia. Życzę powodzenia w zakładaniu ogrodu. Masz duuużo miejsca

A garnek ze złotem na końcu tęczy wykopałeś??
Kosztelę i ja sobie wsadziłam w ubiegłym roku. Chodziłam, chodziłam i wychodziłam. Teraz już nie ma problemu z dostaniem starych odmian drzewek owocowych ale jeszcze parę lat temu...... nigdzie nie mogłam dostać.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Witam Jagusiu w moich skromnych progach,
Złota mi nie trzeba, są ważniejsze rzeczy
. Miejsca jest na razie sporo, ale posadziłem dużo różnych drzew wzdłuż obrzeży ogrodu, poza tym mam "szpaler" owocowych, na razie malutkich, ale jak się to wszystko rozrośnie, ho, ho - to tylko środek zostanie wolny
.
pozdrawiam, arkandor
Złota mi nie trzeba, są ważniejsze rzeczy

pozdrawiam, arkandor
- malgocha1960
Tez planuję zrobić rząd owocowych,mam tam orzecha,śliwy i wiśnie. Jesienią/bo wcześniej nie dam rady pewnie finansowo/ muszę kupić ziemie i cały bok jeszcze wyrównać i posiać trawe.
Witaj na forum
ja mam pytanko trochę z innej beczki;otóż chodzimi o Twoje drzwi tarasowe czy otwierają się wszystkie 3 czesci czy tylko jedna?jakie są jej wymiary? Mażą mi się takie drzwi i dlatego pytam jeśli nie chcesz odpowiedzieć na forum odpisz na priv pozdrowionka!!!!!!!!!

Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
Małgosiu - byłem początkowo przeciwny drzewkom owocowym, ale stopniowo się do nich przekonuję. Mam śliwki - węgierkę i renklodę, gruszę, morelę, jabłonkę i 2 brzoskwinie - dziczkę z pestki i szlachetną "Red Heaven". No i oczywiście staruszkę kosztelę. Życzę Ci powodzenia w zakładaniu własnego szpaleru owocówek
.
Lena - drzwi na taras otwierają się wszystkie. skrzydła są wymiarowo identyczne tzn. 0.85 x 2.3 [m].
Miałem pokazać jesienne zdjęcia ogrodu, ale to na razie nie ma sensu. Mamy przecież piękna wiosnę, a dwa ostatnie dni są nadzwyczaj efektowne, piękne i słoneczne, chociaż nocami chłodno... No więc parę fotek z weekendu...
Zakwitła po raz pierwszy morela, jest jeszcze malutka ale kwiatki ma piękne

Szafirki kwitną jak oszalałe...

Pojawiły się stokrotki, które wysiewałem w zeszłym roku

Narcyzy to już od jakiegoś czasu radują oczy

Wkrótce zakwitną tulipany...

Ale te wczesne, śmielsze, już rozkwitły...

pozdrawiam wiosennie, arkandor

Lena - drzwi na taras otwierają się wszystkie. skrzydła są wymiarowo identyczne tzn. 0.85 x 2.3 [m].
Miałem pokazać jesienne zdjęcia ogrodu, ale to na razie nie ma sensu. Mamy przecież piękna wiosnę, a dwa ostatnie dni są nadzwyczaj efektowne, piękne i słoneczne, chociaż nocami chłodno... No więc parę fotek z weekendu...
Zakwitła po raz pierwszy morela, jest jeszcze malutka ale kwiatki ma piękne

Szafirki kwitną jak oszalałe...

Pojawiły się stokrotki, które wysiewałem w zeszłym roku

Narcyzy to już od jakiegoś czasu radują oczy

Wkrótce zakwitną tulipany...

Ale te wczesne, śmielsze, już rozkwitły...

pozdrawiam wiosennie, arkandor
- malgocha1960
Jak już masz doświadczenie z drzewkami owocowymi to poproszę cię o radę. Jutro zrobię zdjęcie swojej czereśni i morelki i może podpowiesz mi czy mam obciąć pędy boczne.Były sadzone wiosną ubiegłego roku, morelkę przegryzłami Melcia,ale wybiła od dołu, tylko nie wiem czy dziczka.
Jasne, czekam na zdjęcia, ale czy będę umiał pomóc to już inna sprawa
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia tulipanów artystyczne
mają wielkie kwiaty? U mnie kwitną, wydaje mi się, te same. Kolor ten sam, wielkie i głębokie dzbanki? Uznałam je za niefotogeniczne 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadłam Tomku z rewizytą. Bardzo ciekawie się zapowiada Twój ogród a te łany cebulowych robią wrażenie. Ogromnie lubię ogrody gdzie oprócz trawy i krzewów rośnie też coś do "schrupania". Trochę zazdroszczę terenu do zagospodarowania. wymyślanie i tworzenie ogrodu to naprawdę cudowne zajęcie. Czekam na zdjęcie kwitnących tulipanów, są naprawdę obiecujące 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Tomku zazdroszczę Ci tej przestrzeni jaka jeszcze masz do zagospodarowania .
Mój dom też stoi nie długo , ale ogród , przynajmniej część powstawał w trakcie budowy domu , a że budowa trwała długo to ogród jest już zagospodarowany .
Widziałam smaczne poziomki i pomidory u Ciebie , sporo kwitków wiosennych , na które tak wiosną z niecierpliwością się czeka .
Pięknie też wyglądają krokusy posadzone w trawniku .
Genia
Mój dom też stoi nie długo , ale ogród , przynajmniej część powstawał w trakcie budowy domu , a że budowa trwała długo to ogród jest już zagospodarowany .
Widziałam smaczne poziomki i pomidory u Ciebie , sporo kwitków wiosennych , na które tak wiosną z niecierpliwością się czeka .
Pięknie też wyglądają krokusy posadzone w trawniku .
Genia
Basiu - eee tam artystyczne, amatorskie, ale ładne, bo pogoda była super. Te tulipanki mają krótkie nóżki, ale główki spore, szczególnie po rozchyleniu płatków. Wg. mnie każdy kwiat jest fotogeniczny, szczególnie po takiej długiej zimie
.
Asiu - jak zakwitną na pewno zrobię fotki. To nie są znowu żadne łany
, po prostu kawałek przy płocie, ale jak się zjedzie z aparatem odpowiednio nisko, to faktycznie powstaje złudzenie, że jest ich b. dużo
.
Witaj Geniu, podpatrywałem już ukradkiem Twój ogród i muszę przyznać, że takiej różnorodności roślin nie widziałem nigdzie. Nawet trawnika nie widziałem, bo wszędzie masz rabaty
. Muszę przyjrzeć się Twoim okazom dokładniej, bo jest na co popatrzeć
.
Pozdrawiam wszystkich, arkandor

Asiu - jak zakwitną na pewno zrobię fotki. To nie są znowu żadne łany

Witaj Geniu, podpatrywałem już ukradkiem Twój ogród i muszę przyznać, że takiej różnorodności roślin nie widziałem nigdzie. Nawet trawnika nie widziałem, bo wszędzie masz rabaty

Pozdrawiam wszystkich, arkandor