Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród kocicy cz.2

Post »

Magnolii to może wyjdzie na dobre, bo była taka wyciągnięta a teraz zrobił się z niej fajny krzaczek :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja Ci zazdroszczę tych wspólnych wyjazdów do szkółek. :heja

Ja też czekam na ostróżki. po pierwsze bezproblemowe rośliny, po drugie mają przepiękne kwiaty. Jestem bardzo ciekawa tej białej.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Ewo ! Zdjęcie z bocianami takie optymistyczne !
Roślinki od Ciebie posadzone ! Czekam niecierpliwie jak Irene Koster zakwitnie... Tylko jaśminowiec jeszcze w doniczce - musiałam ściąć drzewa ( zagrażające domowi ) , a on ma rosnąć w ich okolicy, bałam sie ,że mi zniszczą. Aha, maleńki wiciokrzew posadziłam na razie w donicy, żeby trochę urósł, dobrze zrobiłam ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja kupiłam dwa kikutki dosłownie w briko, żółta i różowa,jak tak wolno rośnie,to nie wiem czy dożyję do jej kwitnienia.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Miodunka śliczna :)a zdjęcie z bocianami :uszy super
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Ewo :-) W ciągu dłuuugiej zimy wydeptałam wiele ścieżek w Waszym ogrodzie. Nie raz zapadłam się w glinie po kostki, ale to dla mnie nic nowego, bo jestem właścicielką młodego ogrodu położonego na glinie i bagienku. I zawsze powtarzam, parafrazując pewne znane powiedzenie, nie zna życia, kto nie zakładał ogrodu na glinie :;230
Tak więc podziwiam, podziwiam... rośliny macie różnorodne i przepiękne. Choć muszę przyznać szczerze, że ja wolę, kiedy nic mi się na liściach ani płatkach nie przebarwia :D
Pozdrowienia dla pomysłowego Lwa :-) Podzielam jego pasję do rozmnażania wszystkiego co może wypuścić korzonki ;-)

Aha, nie bądź taka, pokaż krokusy, przecież każde są inne, z innej półki i w innych kompozycjach :-) U mnie już kwitną 4 cebule (jedna chyba pięcioma kwiatami) i aktualnie jest to dla mnie najcudowniejszy widok świata :;230
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witam miło wszystkich, którzy do mnie zaglądali przez kilka ostatnich dni.
Dorotko, skoro magnolia zrobiła się ładniejsza po tym przycięciu przez psiaka to bardzo dobrze :-), widocznie psisko ma dobre zęby do przycinania. Moje psiaki jak coś przytną to koniec.
Margo, jakąś wspólną pasję trzeba mieć, w naszym wypadku sa to rośliny i bardzo dobrze bo nie wyobrażam sobie przemycania roślin - wystarczy, że przemycam bezpańskie koty i psy bez uprzedzenia :D .
Tamaryszku, Irene Koster miały pąki kwiatowe i mam nadzieję, że one nie przemarzły. Teraz na pozostałych egzemplarzach widzę, że niektóre pączki są jakby zasuszone - te na najwyższych pędach. Jak wybierałam dla Ciebie rośliny to jeszcze tego nie było widać. Wiciokrzew niech sobie podrośnie w doniczkach bo to młodziutkie sadzonki z rozsadnika wyjęte. Myślałam, że mam jeszcze większe, ale się przemyślałam niestety.
Majeczko, miodunka rzeczywiście ładna i widzę na forum, że rzadko spotykana. Lwisko mówi, że to jego miodunka bo to on ją wypatrzył :twisted: , a jak mu dziś pokazałam, że ma dwie ładne odnóżki do rozsadzenia to mi zabronił dotykać 8-) .
Witaj Siberio, jak widzę, to nigdy nie wiadomo kto zagląda do naszych forumowych ogrodów i jak często. Miło mi, że się odezwałaś. U nas ta ziemia nie jest na szczęście gliną, jest ciężka i żyzna, ale nie gliniasta. Z drugiej strony po deszczu nie da się normalnie chodzić po ogrodzie, a kalosze są do kostek zaklejone podłożem. A Lwisko lubi kombinować z roślinami, ja nie mam do tego ani odrobiny cierpliwości czy zacięcia.
Małgosiu, tylko magnolie z nasion zakwitają po wielu latach, albo i wcale. Mam jedną eksperymentalną siewkę, jest w gruncie już czwarty rok i nie kwitła jeszcze niestety. W sumie ma pewnie z 6,7 lat i nic. Może ten rok będzie dla niej łaskawy i zawiąże w końcu pąki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Ewo! Ta miodunka śliczna jest :!: Wspomniałaś, że Twój guzikowiec i kielichowiec wypuściły. Obserwuję u siebie te krzewy i na razie niepokojąca cisza :cry: Młode są (albo były).
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Moja gleba też ciężka i żyzna, glina oczywiście dopiero pod warstwą tzw. podorną i na różnych głębokościach. W jednym kącie zamiast gliny ił, w innym nawet żwir, ot lodowiec zaszalał.
Ewo, widziałam u Was bardzo malownicze rabatki pod drzewami. W tym samym czasie zimą w tv był program o chorującym drzewie z tak właśnie zasypanym częściowo pniem. Specjaliści radzili bezwzględnie odkopać pień i leczyć od choroby grzybowej opryskami. Uważaj na Wasze drzewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, ani kielichowca, ani guzikowca nigdy nie okrywałam. To ich druga zima w moim ogrodzie i sadziłam małe krzewinki. Poprzednia zima była też bardzo zimna w dodatku bezśnieżna i żaden z tych krzewów nie zmarzł. One późno ruszają z wegetacją. Trzeba jeszcze poczekać. U mnie niepokojący jest wygląd dużej już kaliny Watanabe, wypuściła liście tylko na dolnych gałęziach, a stare śpią. Ciągle mam nadzieję, że nic jej nie jest bo to taka piękna odmiana.
Siberio, mamy rabatki z żurawkami tylko pod dwoma modrzewiami, bardzo starymi. Jest jeszcze jedna taka podwyższona pod jabłonią, ale ona mi się nie podoba i raczej ją zlikwidujemy. Akurat na tej jabłoni mi nie zależy, mamy kilka innych bardzo starych i smacznych odmian :wit .
Mam trochę zdjęć, ale to nie dziś. Kwitnie u nas już magnolia gwiadzista i różaneczniki dahurskie. Może jutro znajdę chwilkę to wstawię zdjęcia.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - dziękuję za roślinki. Przepiękne i bardzo duże roślinki - część już siedzi w ziemi, reszta w donicach.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam, Dorota
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Witaj Ewo Obejrzałam Twój ogród, bardzo ladne masz roslinki. Zaintrygowała mnie Kiku-Shidare. Mam taką samą (tak mi sie wydaje-bo pod taką nazwą ją kupiłam trzy lata temu.)Niemiłośiernie wolno rośnie i nie ma tak długich zwisających gałązek. Zanim nie zobaczyłam Twojej myslałam że taki jej urok. Ale kwitnie ładnie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, bardzo Ci dziękuję za wiadomość o roślinach. Cieszę się, że dotarły w całości.
Soczewko, Kiku- Shidare dopiero posadziliśmy, ale wiemy, że to na pewno ona (różnie przecież bywa). Dopiero zobaczę w tym sezonie jak ona przyrasta. Gałęzie ma bardzo długie, czekam na pierwsze kwitnienie tego cuda.

U nas zakwitła magnolia gwiaździsta
Obrazek

Kwitną też sasanki
Obrazek

Różaneczniki dahurskie posadziliśmy późną jesienią, zakwitły, ale dopiero będziemy robili tam rabatkę - chwilowo to kilka małych krzaczków i trawa...
Obrazek

Pierwszy raz kwitnie nam bergenia - ma kilka brzydkich liści, pewnie trzeba je wyciąć.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje bergenie jesieną zostały potraktowane bardzo po macoszemu i zimę spędziły w zapomnieniu przysypane garstką ziemi. Teraz usiłuję je reanimować. Niestety nie wiem czy mi się powiedzie :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ile Ty masz jeszcze terenu do obsadzenia :roll: