Ogród u stóp klasztoru

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp klasztoru

Post »

Witaj )
Coraz bardziej podoba mi się Twój ogród )
Pokazuj duużo fotek ) I czekam na te nową rabatkę - ja też swoją nową obsadzam właśnie :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Alinka :)
U ciebie też już wiosna barwami maluje i jest czym oko nacieszyć :) Śliczna kaskada wodna piękne kamienie ciekawa jestem gdzie je kupujesz i czy np. te białe kupowałaś na wagę / i czy pamiętasz cenę ? Piękny też jest ten płaski duży łupek ( nie wiem czy dobrze go nazwałam :) zrobione to jest pomysłowo i wygląda na prawde ładnie :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Teraz dopiero zobaczyłam Twoją kaskadę. Piękna, aż dech zapiera bardzo lubię takie klimaty.
Na fotkach nie widać że to sztuczny kamień jak byś nie powiedziała to pewnie nikt by nie zauważył, nie wiem jak jest na żywo.
Jak poobsadzasz roślinkami i to wszystko nabierze życia będzie bajkowo. Już słyszę ten plusk wody...
Na pewno będę zaglądać i śledzić dalsze poczynania w Twoim ogrodzie
Wiesz może co to jest za sosna ta szczepiona na pniu , wygląda super, sosenek nigdy nie za mało. :D
Kojarzą mi się z wakacjami ;:3 sama je kolekcjonuję. Tylko szkoda że takie drogie :(
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tak Kasiu i znowu jestem przyłapana na swoich błędach nigdy nie katalogowałam swoich roślin i teraz się okazało że wczoraj m. kupił trzecią jodłę koreankę ale śmiech bo za każdym razem kupuje inną odmianę a nie wie jaką on uwielbia iglaki ,ja zaś kwiaty i kwitnące krzewy lubię jak ogród jest kolorowy i zapewniam was że odkąd go wzięłam 7 lat temu w moje ręce jest coraz bardziej kolorowy wczoraj powstał nowa rabata tzn. zlikwidowałam trawę i obsadziłam różanecznikiem i bukszpanami ,no i oczywiście nabyłam ciemiernik , fajną czerwoną trawę oraz sasanki .w tylnym ogrodzie też powstała nowa rabata ale tam będą duże drzewa i krzewy a wśród nich istniejące tam już byliny pisałam że potrzebuję na gwałt cienia i bardzo intensywnie nad tym pracuję

a oto moje nowości :rabaty
<script src='http://img689.imageshack.us/shareable/?i=img1022z.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=img1012u.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
i świeżutkie zakupy : róża okrywowa czerwona i jodła koreańska
<script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=img1009r.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=img1018k.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale są też dzisiaj nowe zwiastunki wiosny .wyszła już serduszka okazała i zakwitła forsycja

<script src='http://img149.imageshack.us/shareable/?i=img1006j.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=img1013w.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

i wreszcie uporałam się z przygotowaniem do siania grządki warzywnej ,no i mam już zieloną cebulkę ,za to lubię cebulkę siedmiolatkę i szczypiorek .widać też że lubczyk nie zostaje w tyle

<script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=img1014ol.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Alino....zajrzałam do ciebie z rewizytą i oniemiałam. Duży, przestronny piękny ogród. Po zakupach domyślam się że długo taki przestronny nie pozostanie. Pięknie u ciebie...widać już kwitnące wiosenne kwiatki. Coraz bardziej robi się kolorowo. Podoba mi się oczko i te kamienie. Gdzie takie zdobyłaś. :?: Także takie by mi się przydały na skalniak :wit .
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no właśnie bez bicia przyznaję że wydałam ciężko zapracowane pieniądze na .....kamienie.takich nie znajdziesz ,przynajmniej u nas w potoku ani w lesie a działka ,no jeszcze do ciasnoty daleko
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alinko masz cudowny, olbrzymi ogród. W dodatku niektóre roślinki, jak na przykład sosna szczepiona bardzo mi się podobają i marzą. Nie mówiąc już o kamieniach. Te przy wspomnianej sośnie cudo i jednocześnie u mnie marzenie ściętej głowy.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie się prezentuje ta Twoja kaskada. :P ;:138
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witajcie dziękuje za słowa uznania. co do moich poczynań w ogródku to znowu dzisiaj ;:170 malutkie zakupy oczywiście do oczka wodnego ale też nie oparłam się drobnym begoniom i szukanemu od jakiegoś czasu winobluszczowi trójklapowemu .no i najważniejszy zakup rębarka do gałęzi upragniona

<script src='http://img594.imageshack.us/shareable/?i=img1024w.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img594.imageshack.us/shareable/?i=img1023.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img594.imageshack.us/shareable/?i=img1027.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

IWONKO-te kamienie przyjechały aż z dolnego śląska u nas w składzie widziałam ale raz droższe tzn.1200 zł. tona a firma która mi robiła kaskadę z Wrocławia przywiozła je z stamtąd za 700 zl. tona.
ZENIU tak u mnie się dopiero robi kolorowo podczas gdy w waszych ogrodach już jest takich kolekcji jak np. ma kochana pani JOLA GRAJ to ja nie zgromadzę do końca życia uwierzcie to wasze ogrody są dla mnie przykładem tym bardziej że ja to krawcowa a nie projektantka przestrzeni ile razy przesadzam to jeden pan bóg wie
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alinko- bardzo podoba mi się Twoj ogród. :roll: Wspaniała kakada, która nadaje Twojemu ogrodowi niepowtarzalny charakter, ale zapewne wymagała wiele pracy.Podobają mi się takie trawiaste zakola, no i przestrzeń.Widzę, że świerk Conica ładnie Ci przezimował. :) :) :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

alinaK pisze: ja to krawcowa a nie projektantka przestrzeni ile razy przesadzam to jeden pan bóg wie
Uwierz mi że większość z nas stale coś przesadza, zmienia. Ja już zimą planuję co gdzie przesadzę, co zmienię. :roll: Małe roślinki przesadzić to pestka, ale ja nawet sporawe drzewka. :;230 Mąż ma już oczywiście dość tych moich wiecznych zmian, ja jednak uważam że niestety nie zawsze od razu urządzi się ogród tak jak oczekiwaliśmy. Ja także nie jestem projektantką, a tobie widzę idzie całkiem nieźle, wręcz wspaniale. Winobluszcz tójklapowy mam i jestem z niego bardzo zadowolona. Jedynym minusem jest to że gdy ma owoce, pszczoły to uwielbiają. Nie sadź czasem w miejscu przeznaczonym do odpoczynku. ;:224 Bardzo podoba mi się twoja sosna na pniu...pewnie sobie taką kupię. Śliczna. ;:138

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Alinko super ogród i kaskada, nie wiem dlaczego dopiero teraz zaczęłaś pokazywać swój ogród, naprawdę śliczny i bardzo pomysłowy :wit
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to mnie ZENIU. pocieszyłaś a ja ten winobluszcz właśnie kupiłam na planowaną pergolę która już częściowo zakupiona (ale płotki się po prostu nie zmieściły do auta ) .mam zamiar odbudować zaciszne miejsce. po wycięciu przez sąsiadkę drzew .
BOŻENKO żebym to ja wcześniej wiedziała o istnieniu tego forum to goniłabym po ogrodzie jak paparazzi a jak już trafiłam to stwierdziłam że nie mam tak bardzo czym się chwalić ,bo tu tyle pięknych zakątków na forum .bardziej pokazuję żeby otrzymać doradę bo stwierdziłam że te gazety i książki to co jedna .to "lepsza" zaczęłam więc szukać inspiracji i trafiłam tutaj
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Alinko - Zenia ma racje w tym, że kwitnący winobluszcz wabi pszczoły, ale... one sa wówczas zupełnie nieszkodliwe! Nektar zawiera coś, co jest bardzo interesujące dla pszczół i one kompletnie nie zawracaja uwagi na nic innego. Są jakby całkiem oczadziałe. Minionego lata wzięłam taką pszczołę do ręki i przysięgłabym, że spojrzała na mnie nieprzytomnym wzrokiem - "czego chcesz ode mnie kobieto?!". Posadziłam ją z powrotem na kwiatku i zajęła się ciamkaniem nektaru jak gdyby nigdy nic.

Kwiatki winobluszczu słodko pachną, a przez dwa tygodnie są dosłownie oblepione przez pszczoły i ściana winobluszczu na pergoli aż huczy. Obie strony mojego tarasu sa obsadzone winobluszczem i nikomu to nie przeszkadza. Nie zdarzyło się, żeby pszczółka kogoś dziabnęła!
Jedyne co, to nieco zagłuszają rozmowę :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”