Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja kolekcja na początek

Post »

Ja prosze o kilkaset :wink:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Zdjęć nie zrobiłem bo z nadmiaru kaktusów zapomniałem. Była mnóstwo okazów w przystępnych cenach. Były notocactusy z kilkunastoma pakami (pewnie więcej - bo liczyłem tylko te większe) :shock: Już chciałem go wziać ale "kaktusy sprzedawane są na paletki" usłyszałem :? Musiałbym kupić z 10-12 okazów naraz, a to odpadało bo na 'paletce' były takie, które już miałem lub, które w ogóle mnie nie interesowały....., także wnerwiony "paletkami' szukałem z Kamilą innego stoiska (wspomnę, że to było największe z kaktusami i sukulentami). Ostatecznie kupiłem w przystępnej cenie takie:

Crassula
Obrazek

Obrazek

Chcę ja zrobić na styl Fukinagashi czyli ukształtowany przez wiatr...

Echinopsis eyriesii
Obrazek
a tu krzyżówka z dendrobium xD - oczywiście kwiat z obcej rośliny :wink:
Obrazek

Wiem, Echino 'miał' wełnowce ale już się ich pozbyłem, a były tłuste i różowe :lol: Musiałem też poodrywać wszystkie odrosty (tam ich było najwięcej). Jeszcze go opryskam, wymyje korzenie i wsadzę do odpowiedniego podłoża i będzie git :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Piękne kaktusy :shock:
Grubosz mnie powałił... :shock: :shock: :shock:
Piękna formacja...!!! ;:138
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam się, że grubosze przykuły moją uwagę. Miałem powiedzieć o cenach więc.... Ceny były różne, to zależało od stoiska ale:
- Grubosze o wysokości ok 30cm można już było kupić za 6-8zł
- różne aloesy za 8-10zł duże, o średnicy ok 20-30cm, ogólnie wyjątkowo niedrogie
- sporo Rhipsalis, mocno rozkrzewione (raczej nie drogie - ceny dokładnie nie pamiętam, może Kamila pomoże :wink: )
- ogromne Sedum burrito (nie naruszone, umieszczone w dużym pudełku), ceny nie pamietam
- grubosz mój za 12zł
- opuncja figowa bardzo tania i wielka (o ile się nie mylę w granicach 10zł)
- u jednego gościa (u, którego kupiłem Echinopsis (za 4zł), było dużo tanich kaktusów - ale troszkę podmęczonych - można się było doszukać rzadkich osobników)

Ogólnie mówiąc, na prawdę opłaca się i jak najbardziej warto się tam wybrać (jest to pierwsza hala (po prawej). Jednak trzeba tam być wcześnie bo od 8:00 powoli zaczynają się ludzie zbierać :? Jeśli ktoś mieszka we Wrocławiu (lub może bez przeszkód przyjechać do miasta) lub mieszka w Legnicy (podobnie co to przeszkód) to mam propozycję --->
Można by się umówić kto jakiego by chciał kaktusa mieć i po prostu kupić całą paletkę (mówiłem o tym w poprzednim poście) i potem każdy wziąłby te okazy które chce (uprzedzam, że cała paletka musi się 'rozejść'. W ten sposób moglibyśmy mieć dorosłe, kwitnące (lub z pąkami) kaktusy w niskiej cenie. Paletka zawierała kaktusy o średnicy +-10cm: Notocactus - 3 gatunki (submammulosus, mammulosus, uebelmannianus?; Ferocactus - 3 gatunki, Hamatocactus, Echinocactus grusonii, jakiś kolumnowiec, Melocactus... reszty nie pamiętam - ale były to jakieś tam mammillarie i tego typu :wink: )

Rozważcie tą propozycję i napiszcie. (raczej na PW, chyba, że ktoś nie może z przyczyn technicznych)
Pzdr.!

P.S Mam nadzieje, że mnie ktoś 'nie zje' za to że propaguje holenderskie czarty :lol: :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatecznie Parodia zakończyła kwitnienie :wink: Cieszyła oczy kwiatami nieprzerwanie od półtora miesiąca :D Ciekawe czy moje zabiegi w zapylaniu dadzą efekty...

Parodia chrysacanthion
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A kwitły Ci dwie roślinki równocześnie i zapylałeś je krzyżowo?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam się, że krzyżowałem ją z inną Parodia - aureispina :lol: Wiem, że to powinno być z chrysacanthion ale ta druga (mniejsza) jeszcze nie wypuściła kwiatów. To co, będe mieć krzyżówki? :wink:

Użyłem piórka z poduszki (wcześniej je wyparzyłem) i przyciąłem żeby sie zmieściło do kwiatu i kilka razy czochrałem pręciki jednej i znamię słupka drugiej i na odwrót.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To dość odległe gatunki, niezbyt ze sobą spokrewnione. Nie koniecznie mogą zechcieć dać mieszańca. Poczekasz to zobaczysz czy będą nasionka. Inna para kaloszy, że akurat te dwie parodie to grupa parodii o wyjątkowo małych nasionach - nawet jak na parodiowe możliwości. A z wysiewem i utrzymaniem siewek z tak małych nasion radzi sobie niewielu. Ja na przykład do nich nie należę :(
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, czyli ja nie mam co marzyć o tym :wink: Pozostały mi jeszcze 2 odrosty z trzech. Przynajmniej tak jedną z nich (parodii) rozmnożę.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jak nie masz nic innego do roboty to zawsze można spróbować. W ubiegłym roku rozmawiałem z pewnym początkującym kaktusiarzem. Zaczął mi pokazywać swoje parapetowe roślinki. A następnie kuwetkę pełną pięknych - trzyletnich siewek parodii właśnie z grupy P.microsperma o nasionach wielkości pyłu. I on mi mówi, że to jego własne wysiewy. Szczęka opadła mi do samej podłogi :shock:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Jak nie masz nic innego do roboty to zawsze można spróbować. W ubiegłym roku rozmawiałem z pewnym początkującym kaktusiarzem. Zaczął mi pokazywać swoje parapetowe roślinki. A następnie kuwetkę pełną pięknych - trzyletnich siewek parodii właśnie z grupy P.microsperma o nasionach wielkości pyłu. I on mi mówi, że to jego własne wysiewy. Szczęka opadła mi do samej podłogi :shock:
To budujące. Te nasiona są mniejsze niż np. żywych kamieni? Z drugiej strony do odważnych świat należy :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jak dochowasz się własnych nasionek do zobaczysz, jakiej są wielkości. Generalnie nasiona parodii w zależności od gatunku mają średnicę od 1mm w dół. Myślę, że te najmniejsze są mniejszych rozmiarów niż u litopsów, choć nasionek kamyków zbyt dużo nie oglądałem a na pewno nie porównywałem ich z parodiowymi. Dodatkowym problemem parodii są małe i bardzo wolno rosnące siewki. U niektórych gatunków siewka po roku ma już 1-2 mm średnicy. Dopiero po 2 latach od wysiewu ma jakieś normalne rozmiary i wtedy można ją traktować jak normalnego kaktusa. Dlatego parodie, zwłaszcza te mało nasienne to prawdziwe rarytasy w kolekcjach. Są to małe roślinki o niewielkich wymaganiach, które pięknie i intensywnie kwitną przez cały sezon. W ostatnim czasie podobają mi się coraz bardziej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To spróbuje, może akurat. Na razie to mam nadzieje, że troche nasion będzie :roll: Na razie mam wysiane ok 300 nasion (kaktus mix) ale np. mój pierwszy wysiew zakończył się sukcesem (mam już 3-4mm średnicy siewki, tylko kilka poległo) . Fakt, że to mammillarie (M. backerbergiana) ale dla mnie to coś :D
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, no... drzewko szczęścia bardzo ładne - do tego tylko 12 zł!!?? jak na taki okaz to na prawdę okazja.
Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie tam dużo kaktusów... szkoda tylko, że na palety ;:151
ps. 300 nasion?! planujesz sprzedaż hurtową?! (tak wiem, że to nasionka i nie wiadomo ile z tego "wyrośnie na ludzi" no ale i tak dużo...) :lol:
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nom sporo co nie? :lol: Jak na razie wykiełkowało kilka. Fotki wstawię w poniedziałek :wink:
Pzdr.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”