Mój ogródek - Dorota T. cz.1 - 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Jolu nie wiedziałam ,że to taki chwaścior, ale teraz wiem, że mogę go przesadzić i nie zginie. :wink:

Izuniu, jest to jeden z pierwszych zakupów i nie zwracałam uwagi na nazwy, ale pasuje do opisu -Berberys atropurpurea 'Nana'. Mam go kilka lat i rośnie powoli, a jesienią wygląda tak jak na zdjęciu.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
AnaM
50p
50p
Od: 8 sie 2007, o 13:07

Post »

Dorotko. Piękny jest ten Twój ogródek. Ślicznie wszystko nasadzone i przemyślane. A Twoja kolekcja rozchodników jest po prostu imponująca, nawet nie wiedziałam o istnieniu takich gatunków :oops: No i ten skalniaczek-cudeńko . W donicach też masz rośliny i widziałam w poście z 21.09 rośłinę taką samą jak u mnie. Ósme zdjęcie, jeśli dobrze policzyłam, zielono-fioletowa liściasta. Co to takiego może wiesz??? Nie znam jej nazwy chociaż z powodzeniem uprawiam ją już od dwóch lat. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AnaM
50p
50p

Post »

aha i jeszcze jedno (jestem w takim szoku-pozytywnym oczywiście) oglądając Twój ogód, że zapomniałam podziękować za inf. o hebe. Ktoś Cię nawet na forum nazwał specjalistką od hebe :lol: Wcześniej oglądając Twoje "włości" napotkałam na zdjęcia i opis tej fajnej roślinki i po wielkich trudach udało mi się ją nabyć, no i teraz zaczyna rosnąć i mam nadzieję, że przetrwa zimę i bądzie mnie cieszyć swion widokiem.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anetko dziękuję za odwiedziny i uznanie, :oops: ale bardziej zasługuję na miano 'zdobywająca doświdczenie' niż specjalistka. :wink:
Hebe jako nowość kupiłam 5 lat temu, bardzo ją lubię i nawet niepowodzwnia mnie nie zniechęcają. Ponieważ wciąż jaest mało informacji na temat jej wymagań, postanowiłam dzielić się z Wami moimi doświadczeniami.
Tobie radzę zabezpieczyć roślinkę przed mrozem.
Korzenie obsyp niewielkim kopczykiem, a część nadziemną owiń włókniną.
Pod śniegiem zimują dobrze, ale w razie bezśnieżnej zimy, mroźny wiatr uszkadza roślinkę.
Jeśli jednak przemarzną gałązki, ale korzenie nie zostaną uszkodzone to należy obciąć gałązki i roślinka ładnie odrośnie.

Roślona, o którą pytasz to Plectranthus 'Nico'
To moja dwuletnia roślinka Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

bogusia177 pisze:Witaj Dorotko,weszłam do twego ogrodu pierwszy raz ,jest piękny,masz śliczne róże moje były ładne ale niedawno pozrzucały liście -może są chore
Przepraszam Cię najmocniej, przegapiłam Twój post i nie napisałam odpowiedzi. :oops:
Myślę, że przyczyną może być, któraś z chorób grzybiczych lub szkodniki.
Sprawdź liście i gałązki czy są tam jakieś plamy, naloty co świadczy o chorobie grzybiczej.
Jęśli pogoda pozwoli to jeszcze w tym roku zrób oprysk, a jeśli nie to dobrze zabezpiecz rośliny na zimę i wczesną wiosną zacznij pielęgnacje od oprysków i nawozów.
Zimą poświęce jeden post Różom. Jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko pięknie wygląda Twój Plectranthus 'Nico' :P
Mojego kupiłam wiosną i nie jest taki wielki jak Twój :P ale już ma dobre miejsce na zimę więc myślę że w przyszłym roku bez strat pokarze co potrafi :P Coś jest w tej roślinie co chwyta za serce :P
Pozdrawiam :P
Moje linki
KATARZYNA
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozchodniki wprost bajeczne :shock: . To jedne z bardziej lubianych przeze mnie roślin a Ty masz piękną ich kolekcje zazdroszczę (pozytywnie :wink: ) i gratuluje. Zresztą pozostałe rośliny również piękne :D .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kasiu jestem pewna, że doczekasz się imponującego Plectranthusa i wiem, że będę miała groźną konkurencję. :roll: :wink:
Jest to ulubiona roślina mojego M. więc jest objęty dobrą aurą do kwadratu. :lol:
Mam problem z lokum na zimę dla takiego giganta więc może nie doczekać przyszłego roku. :cry:

Katka, dziękuję za odwiedziny i pochwały. :D
Rozchodniki odkryłam w tym roku. Jeden miałam od kilku lat i już miałam go wyrzucić bo nie prezentował się najlepiej i dopiero gdy trafił na skalniak zyskał w moich oczach.
Dokupiłam jeszcze kilka, wśród kamieni wyglądają ślicznie.

Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na pochmurne jesienne dni kupiłam sobie kwiaty w słonecznych barwach.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te chryzantemki :lol: w pochmurne dni będą świecić jak prawdziwe słoneczko. ;:2
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
AnaM
50p
50p

Post »

Dzięki Dorotko za identyfikację rosliny Plectranthus 'Nico', trudno zapamiętać tę nazwę więc szukałam polskiej, ale bez powodzenia. Ja swoją co roku ukorzeniam i w lecie mam piękne rozrośnięte okazy nowych roślin. A wyglądają bardzo okazale no i wymagań większych nie mają oprócz dużej ilości wody. A Twoje nabytki-kwitnące chryzantemki przypominają, że jesień wokół domu wcale nie musi być smutna. Pozdrawiam ciepło w ten mglisty poranek.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko śliczne Ci wyszło to pierwsze zdjęcie :P
Wcześniejsze rośliny Plectranthus 'Nico' z niewiedzy traktowałam jak pelargonie :oops:
bo tak mi powiedziała pani na ryneczku od której kupiłam :cry:
Teraz już wiem że to roślinka cało roczna i to diametralnie zmienia postać rzeczy :P
Już ją tak poprzycinałam dla chętnych :P że powinna mi się ładnie rozkrzewić :P
Zobaczymy :P Trzymam kciuki za Plectranthus 'Nico' i aby do wiosny :P Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Dorotko u ciebie jest zawsze pięknie , pięknie i jeszcze raz pięknie ;:215 lubię do ciebie zaglądać i bardzo często to robię ;:65 choć nie zawsze piszę :oops:
ogródeczek może i masz niewielki ale za to bardzo zadbany , śliczne kompozycje , fantastyczny skalniak , masz pięknie w ogrodzie przez cały rok ;:138 ;:138 ;:138
i pochwalę jeszcze twoje nowe chryzantemy ,są śliczne :wink:
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu świecą, oj świecą. :lol:
Córka jak zobaczyła ten kanarkowy kolor, to się przeraziła, ale jak objaśniłam, że to moje prywatne słoneczko na pochmurne dni to stwierdziła, że trafny wybór. :D

Anetko (AnaM) ja też nie spotkałam sięz polską nazwą, może utworzymy sami nazwę dla Plectranthusa.;:88

Kasiu, ja też trzymam kciuki i ukorzenioną sadzonkę, tak na wszelki wypadek. :wink:

Anetko bardzo dziękuję za Twoje uznanie. Cieszę się, że czasami zostawisz ślad, bo przynajmniej mam mniejsze wyrzuty, że Was zanudzam. :roll:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Dorota T. pisze:
Anetko bardzo dziękuję za Twoje uznanie. Cieszę się, że czasami zostawisz ślad, bo przynajmniej mam mniejsze wyrzuty, że Was zanudzam. :roll:
Oj Dorotko jak możesz tak mówić ;:78 ja bardzo lubię oglądać zdięcia i nigdy nie czuję się znudzona ,a u ciebie naprawdę jest co podziwiać :)

A co do Plectranthusa to po polsku będzie Plektrantus :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”