Kolejna Storczykomaniaczka:)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)
Cieszyć się z bliźniaków!!Raczej rzadko się je spotyka.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Po prostu będą 2 keiki obok siebie
.

- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu jak podrośnie zrobisz ponowne fotki i doradzimy, na razie niech spokojnie rosną 

-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Racja dziewczyny, nie ma się co martwić niepotrzebnie, pomartwię się jak już wyrosną im korzonki, poki co cieszę się z przychówku
A propos korzonków to chyba będę musiała mamusi w nie jednak zajrzeć bo jakoś podejrzanie wyglądają.
Pamiętacie Dendrobium z poprzedniej strony? To takie podobne do Emma Green? Kupiłam je rok temu na wystawie, kwiatuszki zrzuciło szybko ale.....

To moja własna, najwłaśniejsza psb, całkowicie u mnie urosła
Ma już rok, chyba jest dorosła, nie??
Tak przy okazji, czy to jest normalne ze Dendrobium Phal zrzuca liscie ze starej psb? Jak widać 2 ma uschniete (chociaz jakoś nie odpadają) a dwa inne uschły i odpadły.
A tam na dole....

Tak tak, dobrze widzicie, z okazji już drugiego roczku u mnie pojawiła się DRUGA (a w sumie to już trzecia własna) psb!

Pamiętacie Dendrobium z poprzedniej strony? To takie podobne do Emma Green? Kupiłam je rok temu na wystawie, kwiatuszki zrzuciło szybko ale.....

To moja własna, najwłaśniejsza psb, całkowicie u mnie urosła

Tak przy okazji, czy to jest normalne ze Dendrobium Phal zrzuca liscie ze starej psb? Jak widać 2 ma uschniete (chociaz jakoś nie odpadają) a dwa inne uschły i odpadły.
A tam na dole....

Tak tak, dobrze widzicie, z okazji już drugiego roczku u mnie pojawiła się DRUGA (a w sumie to już trzecia własna) psb!

Pozdrawiam, Basia:)
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Basiu,jestem z rewizytą,dzisiaj tylko zerkam,na całą kolekcję przyjdzie pora.Obejrzałem tych kilka ostatnich fotek i to jest właśnie to na co z utęsknieniem czekam:pierwsze własne pędziki,korzonki,listki a może i keiki.U mnie coś zaczyna się już "ruszać' ale widzę,pierwsze muszę coś stracić /kwiaty/ aby potem cieszyć się czymś nowym.
A coś już zaczyna się u mnie dziać
...ale o tym już na moim wątku.
A coś już zaczyna się u mnie dziać

- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Basiu masz śliczną kolekcję
No i oczywiście gratuluję potomstwa

No i oczywiście gratuluję potomstwa

Gratuluję bliźniaczków
))))))))) I zazdroszczę. Zakochałam się w pierwszym Phal. i tym cudownym jaśniutkim Cymbidium...
))

Magda
Również gratuluję nowych przyrostów i bliżniaczków 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ wiosna...gratuluję nowych przyeostów i zazdroszczę dzidziusiów na falkach 

-
- 500p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa
Henryku nie rób sobie nadziei, moja kolekcja jest skromniutka, już masz chyba więcej okazów
Na dodatek nie mam zdjęć wszystkich podopiecznych
ale troszkę mam jeszcze w aparacie, co prawda fotosik się buntuje i odmawia ich przyjęcia, ale może jakoś uda mi się je zmniejszyć i wtedy coś tam jeszcze pokażę
Wioleta, Gosia, Justuś, Magda bardzo dziękuję za gratulacje, dumna jestem z całej trójki dzieciaków i (też) trójki przyrostow na moim dzielnym Dendrobku
zwłaszcza, że taki mały i w ogóle bałam się że go zmarnuję. a tu proszę
Mam też złą wiadomość
Chodzi o żółte Cymbidium.

Opowiem Wam cała historię: dostałam je w pazdzierniku, wczesniej mialam same falki i jednego Dendrobka phal. Pojęcia nie miałam o Cymbidium, ale od razu zaczęłam podejrzewać, że ma złe podłoże. Poza tym wyglądał jakby miał zaraz wyskoczyć z doniczki. Kwitł więc nie ruszałam, przekwitł a ja...
no cóż, bałam się go ruszyć. Wyczytałam, że przesadzanie jest trudne no i sie wystraszyłam. Zrobiłam to dopiero po kilku miesiącach jak zaczęły usychać psb.
Wyciągnęłam biedaka z doniczki i co się okazało? poza kupka ziemio-mchu na wierzchu on WCALE NIE MIAŁ PODŁOŻA. Calutka doniczka była wypełniona korzeniami! No cóż, podążając za instrukcjami ze strony storczykowej przesadziłam w podłoże (dla odmiany). Ale niestety, chyba juz było za późno, a może po prostu nie spodobały mu się u mnie warunki? Tak czy inaczej straciłam go

Henryku nie rób sobie nadziei, moja kolekcja jest skromniutka, już masz chyba więcej okazów

Wioleta, Gosia, Justuś, Magda bardzo dziękuję za gratulacje, dumna jestem z całej trójki dzieciaków i (też) trójki przyrostow na moim dzielnym Dendrobku

Mam też złą wiadomość

Opowiem Wam cała historię: dostałam je w pazdzierniku, wczesniej mialam same falki i jednego Dendrobka phal. Pojęcia nie miałam o Cymbidium, ale od razu zaczęłam podejrzewać, że ma złe podłoże. Poza tym wyglądał jakby miał zaraz wyskoczyć z doniczki. Kwitł więc nie ruszałam, przekwitł a ja...

Wyciągnęłam biedaka z doniczki i co się okazało? poza kupka ziemio-mchu na wierzchu on WCALE NIE MIAŁ PODŁOŻA. Calutka doniczka była wypełniona korzeniami! No cóż, podążając za instrukcjami ze strony storczykowej przesadziłam w podłoże (dla odmiany). Ale niestety, chyba juz było za późno, a może po prostu nie spodobały mu się u mnie warunki? Tak czy inaczej straciłam go

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Basiu, serdecznie gratuluję bliźniaków
super to wygląda, a będzie jeszcze ciekawiej jak podrosną i może zakwitną jednocześnie
Mam taką samą sytuację z dendrobium phal. - usychają liście na starych psb. W międzyczasie jeszcze musiałam reanimować moją roślinkę bo mama ją zalała
i myślałam że już nic z niej nie będzie, jeszcze te liście zaczęły usychać, ale pojawiło się małe "coś" (może keiki) na najstarszej, łysej psb, oraz drugie "coś" - wygląda jak pęd kwiatowy
także chyba będzie ok. U Twojego dendrobium rosną nowe psb także też chyba z nim w porządku 

Mam taką samą sytuację z dendrobium phal. - usychają liście na starych psb. W międzyczasie jeszcze musiałam reanimować moją roślinkę bo mama ją zalała

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Basiu przykro mi z powodu cumbidium
Czlowiek zawsze mądry po szkodzie
Ale dendrobium za to super się rozrasta. Stare psb. zrzucają liście i pomalu usychają ale się ich nie wycina ponieważ młodym dostarczają wody. Tak gdzieś wyczytalam 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- justus27
I stare, dojrzałe psb... też kwitną
Warto o tym pamiętać 

-
- 500p
Aniu, Jeanne, dzięki za rady co do Dendrobka
Troche sie przestraszyłam jak mu te listki nagle uschły bo akurat wtedy ograniczyłam mu podlewanie (źle chyba zrozumiałam informację na temat czasu spoczynku). Ale chyba wszystko dobrze z nim skoro puszcza nowe przyrosty
Justus piszesz mi tu bardzo ciekawe rzeczy
Jestem jeszcze bardzo zielona jeśli chodzi o storczyki inne niż falki więc moje pytanią pewnie są dość głupie
Naprawdę Dendrobium Phal moze zakwitnąć kilka razy na tych samych psb??
A Nobile? a Cymbidium, Cambria i Miltonia? Już od jakiegoś czasu się nad tym zastanawiałam, ale nigdzie informacje na ten temat nie wpadły mi w oko. Zwłaszcza nurtuje mnie to w przypadku Dendrobka Phal bo mój przekwitł ponad rok temu, ma 3 stare psb, nowiutką i wciąż nie ani śladu najmniejszego pędzika 

Justus piszesz mi tu bardzo ciekawe rzeczy

- justus27
Gdzieś czytałam, że nawet po kwitnieniu stare psb są zdolne do ponownego wydania kwiatów na uśpionych oczkach...ale czy to prawda, nie wiem. Dopiero się edukuję w temacie dendrobium nobile 
Mam co prawda dendrobium phalaenopsis, które drugi raz mi kwitnie ze starej psb
W tamtym roku miało pęd kwiatowy wychodzący ze szczytu w środku liści, a w tym roku z boku, między listkami wypusciło pędzik...właśnie kwitnie
Zrobię mu fotkę tej psb, z której drugi raz kwitnie i wstawię do mojego wątku...ale to może wieczorkiem...

Mam co prawda dendrobium phalaenopsis, które drugi raz mi kwitnie ze starej psb