Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Cieszyć się z bliźniaków!!Raczej rzadko się je spotyka.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Po prostu będą 2 keiki obok siebie :).
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu jak podrośnie zrobisz ponowne fotki i doradzimy, na razie niech spokojnie rosną :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Racja dziewczyny, nie ma się co martwić niepotrzebnie, pomartwię się jak już wyrosną im korzonki, poki co cieszę się z przychówku ;:138 A propos korzonków to chyba będę musiała mamusi w nie jednak zajrzeć bo jakoś podejrzanie wyglądają.

Pamiętacie Dendrobium z poprzedniej strony? To takie podobne do Emma Green? Kupiłam je rok temu na wystawie, kwiatuszki zrzuciło szybko ale.....
Obrazek
To moja własna, najwłaśniejsza psb, całkowicie u mnie urosła :D Ma już rok, chyba jest dorosła, nie??
Tak przy okazji, czy to jest normalne ze Dendrobium Phal zrzuca liscie ze starej psb? Jak widać 2 ma uschniete (chociaz jakoś nie odpadają) a dwa inne uschły i odpadły.
A tam na dole....
Obrazek

Tak tak, dobrze widzicie, z okazji już drugiego roczku u mnie pojawiła się DRUGA (a w sumie to już trzecia własna) psb! ;:138
Obrazek
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Basiu,jestem z rewizytą,dzisiaj tylko zerkam,na całą kolekcję przyjdzie pora.Obejrzałem tych kilka ostatnich fotek i to jest właśnie to na co z utęsknieniem czekam:pierwsze własne pędziki,korzonki,listki a może i keiki.U mnie coś zaczyna się już "ruszać' ale widzę,pierwsze muszę coś stracić /kwiaty/ aby potem cieszyć się czymś nowym.
A coś już zaczyna się u mnie dziać ;:65 ...ale o tym już na moim wątku.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Basiu masz śliczną kolekcję ;:138
No i oczywiście gratuluję potomstwa ;:108
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Gratuluję bliźniaczków :)))))))))) I zazdroszczę. Zakochałam się w pierwszym Phal. i tym cudownym jaśniutkim Cymbidium... :)))
Magda
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Również gratuluję nowych przyrostów i bliżniaczków ;:180
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ wiosna...gratuluję nowych przyeostów i zazdroszczę dzidziusiów na falkach :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ;:180

Henryku nie rób sobie nadziei, moja kolekcja jest skromniutka, już masz chyba więcej okazów :wink: Na dodatek nie mam zdjęć wszystkich podopiecznych :( ale troszkę mam jeszcze w aparacie, co prawda fotosik się buntuje i odmawia ich przyjęcia, ale może jakoś uda mi się je zmniejszyć i wtedy coś tam jeszcze pokażę
Wioleta, Gosia, Justuś, Magda bardzo dziękuję za gratulacje, dumna jestem z całej trójki dzieciaków i (też) trójki przyrostow na moim dzielnym Dendrobku ;:138 ;:138 zwłaszcza, że taki mały i w ogóle bałam się że go zmarnuję. a tu proszę :tan

Mam też złą wiadomość :( Chodzi o żółte Cymbidium.
Obrazek

Opowiem Wam cała historię: dostałam je w pazdzierniku, wczesniej mialam same falki i jednego Dendrobka phal. Pojęcia nie miałam o Cymbidium, ale od razu zaczęłam podejrzewać, że ma złe podłoże. Poza tym wyglądał jakby miał zaraz wyskoczyć z doniczki. Kwitł więc nie ruszałam, przekwitł a ja... :oops: no cóż, bałam się go ruszyć. Wyczytałam, że przesadzanie jest trudne no i sie wystraszyłam. Zrobiłam to dopiero po kilku miesiącach jak zaczęły usychać psb.
Wyciągnęłam biedaka z doniczki i co się okazało? poza kupka ziemio-mchu na wierzchu on WCALE NIE MIAŁ PODŁOŻA. Calutka doniczka była wypełniona korzeniami! No cóż, podążając za instrukcjami ze strony storczykowej przesadziłam w podłoże (dla odmiany). Ale niestety, chyba juz było za późno, a może po prostu nie spodobały mu się u mnie warunki? Tak czy inaczej straciłam go ;:110
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Basiu, serdecznie gratuluję bliźniaków ;:138 super to wygląda, a będzie jeszcze ciekawiej jak podrosną i może zakwitną jednocześnie :wink:
Mam taką samą sytuację z dendrobium phal. - usychają liście na starych psb. W międzyczasie jeszcze musiałam reanimować moją roślinkę bo mama ją zalała :evil: i myślałam że już nic z niej nie będzie, jeszcze te liście zaczęły usychać, ale pojawiło się małe "coś" (może keiki) na najstarszej, łysej psb, oraz drugie "coś" - wygląda jak pęd kwiatowy :heja także chyba będzie ok. U Twojego dendrobium rosną nowe psb także też chyba z nim w porządku :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu przykro mi z powodu cumbidium :cry: Czlowiek zawsze mądry po szkodzie ;:223 Ale dendrobium za to super się rozrasta. Stare psb. zrzucają liście i pomalu usychają ale się ich nie wycina ponieważ młodym dostarczają wody. Tak gdzieś wyczytalam ;:132
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I stare, dojrzałe psb... też kwitną :D Warto o tym pamiętać ;:108
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Aniu, Jeanne, dzięki za rady co do Dendrobka :) Troche sie przestraszyłam jak mu te listki nagle uschły bo akurat wtedy ograniczyłam mu podlewanie (źle chyba zrozumiałam informację na temat czasu spoczynku). Ale chyba wszystko dobrze z nim skoro puszcza nowe przyrosty :D
Justus piszesz mi tu bardzo ciekawe rzeczy ;:138 Jestem jeszcze bardzo zielona jeśli chodzi o storczyki inne niż falki więc moje pytanią pewnie są dość głupie :oops: Naprawdę Dendrobium Phal moze zakwitnąć kilka razy na tych samych psb?? :shock: A Nobile? a Cymbidium, Cambria i Miltonia? Już od jakiegoś czasu się nad tym zastanawiałam, ale nigdzie informacje na ten temat nie wpadły mi w oko. Zwłaszcza nurtuje mnie to w przypadku Dendrobka Phal bo mój przekwitł ponad rok temu, ma 3 stare psb, nowiutką i wciąż nie ani śladu najmniejszego pędzika :cry:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzieś czytałam, że nawet po kwitnieniu stare psb są zdolne do ponownego wydania kwiatów na uśpionych oczkach...ale czy to prawda, nie wiem. Dopiero się edukuję w temacie dendrobium nobile :)
Mam co prawda dendrobium phalaenopsis, które drugi raz mi kwitnie ze starej psb :) W tamtym roku miało pęd kwiatowy wychodzący ze szczytu w środku liści, a w tym roku z boku, między listkami wypusciło pędzik...właśnie kwitnie :D Zrobię mu fotkę tej psb, z której drugi raz kwitnie i wstawię do mojego wątku...ale to może wieczorkiem...
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”