Ach...cudne dendrobium Już nie mogę się dzidziusia doczekać u mnie...Ciekawe, czy sobie z nim poradzę...
Aniu, Modesta przesłodka...ale...Twoja Promenea to miód, cud i wanilia z drobinkami kakao, prześliczne maleństwo. Gratuluję tylu wiosennych kwitnień
No, Aniu jedna psb promeneii i trzy pędy kwiatowe to nie lada sukces -gratuluję ,a kwiatuszki cudowne ,zresztą tak jak i kwiatuszki phal.modesty .
O proszę ,a i dendrobium rozchyliło płateczki niech cieszy oczka ;:91
Sylwio ja się w takich maluszkach , może dlatego, że są takie słodkie.
Justynko dasz sobie radę, jest łatwe w uprawie. U mnie kwitł już 2 razy bezproblemowo. Modesta ma jeszcze 2 pączki i mam nadzieję, że się rozwiną A Promeneę trafnie określiłaś
Paulinko moje ręce takie całkiem zwyczajne Choć juz kilka razy słyszałam, że roślinki które trafią do mnie rosną i pięknieją.
Agnieszko Promenea ma 2 pędziki a ten trzeci to młody przyrościk. Widać podłoże, w którym sobie mieszka służy jej. A dendrobium tak rozchyla płatki i cieszę się jak mała dziewczynka. Tylko czy potem dam rade sama doprowadzić je do kwitnienia
Aniu dendrobium samo rośnie moje dopiero co obficie kwitło teraz ma tylko dwa kwitnące pedy ale za to już widać 6 nowych psb i kilka nowych keiki ja tylko moczę ,a ono" odwala resztę roboty"
Joasiu poczytaj I sprowadż to piękne maleństwo do domu Nie będziesz żałowała gwarantuje.
Maniu
Agnieszko dziękuję , oby Twoje słowa się spełniły
Magdo
Asiu fajnie porównałaś dendrobium Mam nadzieję, że zdążą się rozwinąć te dwa pączki u phal. modesta , by zobaczyć ją w pełnej krasie. A Promenea zaskoczyła bardzo mile , nie śniłam o takim widoku, bo ma tylko jedną bulwkę z listkami. Ale nie dość , że kwitnie to puszcza nową bulwkę a to dobry znak dla mnie.
Aniu...mam nadzieję, że Pomożesz przy tym maleństwem ;) Będę Cie zasypywać pytaniami, co by mu dobrze było u mnie...
Ty Masz bardzo ciekawe pomysły, teraz zauważyłam, że Promenea rośnie w takim koszyczku do roślinek cebulowych i się zaczęłam zastanawiać, czy zamiast robić dziurki w przezroczystych doniczkach dla katlejek...Właśnie nie posadzić ich w takich koszyczkach. Miałyby świetny przewiew powietrza, tylko czy podłoże za szybko nie będzie przesychać? A może inną strukturę podłoża zastosować? Co o tym Sądzisz?
Justynko lubię odpowiadać na pytania i jeśli zajdzie taka potrzeba podpowiem co i jak.
Koszyczek do cebulek jest dobry, gdy podłoże powinno szybko przesychać. U Promenei się sprawdził , szybko podjęła wzrost i te pędziki to była dla mnie wielka niespodzianka. Myślę, że cattleyki można też umieścić w takim koszyku ( z tego co się zorientowałam to są różne rozmiary), podłoże będzie szybko przesychać a dla korzeni cattleyek to ważne. Jeśli chodzi o podłoże to myślę, że na dno można dać włókno kokosowe a w środku chipsy lub kora + niewielka ilość spagnum, dodałabym jeszcze troche węgla drzewnego. Zauważyłam, że dodanie węgla poprawia stan podłoża. Teraz do każdej doniczki jak przesadzam storczyka dodaje węgiel drzewny i rośliny wydają mi się zdrowsze.
W jednej doniczce mam 3 kolory dendrobium nobile , wcześniej pokazałam pięknie kwitnące białe ze środeczkiem. Dziś pokażę kwiaty rozwijające się powoli na sadzonce , która dostałam na jesieni zeszłego roku od forumowej koleżanki. Myślałam, że dopiero na jesieni tego roku gdy urośnie nowa pseudobulwa zakwitnie. A tu mała niespodzianka w postaci 2 kwiatów - popatrzcie.