Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko ale u Ciebie fajnie i kolorowo. ;:138 Cattleyki super ;:224 fajna z nich rodzinka :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia, a Cattleyi masz już sporo, a każda inna.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluje pięknej kolekcji Cattleyi ;:63 też mam parę, ale żadna jeszcze nie kwitła i nie wiem jakiego koloru są kwiaty ;:185
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Henryk- polecam Ci ten gatunek dendrobium. D. phalaenopsis jest wg mnie słodkie i łatwe w uprawie. To już czwarte kwitnienie tej roślinki w ciągu roku. Ma siłę na tyle kwiatów, a już jest zaczątek kolejnego pędziku na młodej pseudobulwie :)

Sylki- tak, "sałata" katlejasta. Wszystkie kupione bez kwiatów. Jedynie hybryda sklepowa miała zasuszone kwiatuszki. :) Będę czekać niecierpliwie na kwitnienie. Ciekawe, która pierwsza zakwitnie...Jak tylko Spotkasz, choćby przecenioną, Kupuj. Warto odratować taką biedę, a jak zakwitnie, to dopiero będzie radość ;:108 Moja hybryda supermarketowa, kupiona w najgorszym czasie, bo w grudniu, na dodatek ususzyłam ją, odżyła, dzięki radom AniL. I teraz ją będę dzielić, by mogła pojechać do swojej "Wybawicielki" :D

Aniu- Wiesz, do której będę zerkać w korzonki w ten weekend. Dam znać, a może i foteczki korzonków wkleję ;:108

Dusiu-zakochałam się w katlejastych. A chciałam różne, ze wzgl. na brak miejsca. Może jeszcze parę do orchidarium kupię... ;:224

Goska - obie zatem będziemy czekać na kwitnienia niecierpliwie. Ja nie znam kwiatów tylko jednej, ale będzie niespodzianka, jak zakwitnie ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu-zakochałam się w katlejastych. A chciałam różne, ze wzgl. na brak miejsca. Może jeszcze parę do orchidarium kupię...

Cattleye są naprawdę piękne i różnorodne, szkoda tylko, że u mnie niezbyt dobrze się czuły. Twoje już kwitły czy jeszcze? A jak masz mało miejsca, to może rozglądaj się za mniejszymi Cattleyami? Czasami są takie mniejsze wersje. Na orchidgarden chyba kiedyś widziałam fajne Cattleyki.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, 3 są z OG :) Ta największa jest ze sklepu bodajże Z LM z Krakowa. Miała przekwitnięte kwiatuszki. Reszta to dopiero zakwitnie, jak im stworzę odpowiednie warunki :)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, na pewno będą ładne. Ja miałam kiedyś białą Cattleyę, różową, żółtą i jedną, której koloru nie znałam, bo kupiłam przekwitniętą.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałaś katlejki? Nie wiedziałam o tym. Tak samo się zdziwiłam, jak Napisałaś o Masdevalli...
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Catleyki superowe tylko czekać na kwiatki :D a kwitnienia cudne, dendrobium jasnoróżowe bardzo delikatne :D
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko wiem do której cattleyki będziesz zaglądać ;:108 proszę o zdjątka ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko- Zacznij może rozmawiać z Twoim zielono-bordowym dendr. pH., co by jakiegoś dzieciaczka wyprodukowało... U mojego keiki już korzonki prawie sięgają podłoża. Wnet je z "mamusią" wsadzę do oddzielnej doniczki :)

Aniu- postaram się zrobić foki przy tej "operacji" ;)

Sylki- na innym forum przeczytałam, że zdarzają się katlejki w kwiacirniach. Koleżanka forumowa, kupiła 3szt kwitnących katlejek po 25zł/szt. Na dodatek różne kolorki i pachnące, kwiaciarnia bodajże Warszawa lub inne większe miasto :) Ale Jej zazdrościłam tej ceny. Ja kupiłam za 40zł i to po przecenie z 61zł i kwiatów nie znam...Jeśli chodzi o uprawę, dopiero się uczę. Jak pierwsza zakwitnie, to będę mogła powiedzieć, że coś wiem o katlejastych ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Spodobała mi się Twoja rodzinka katlejek. Każda jest indywidualnością - nawet kształtem liści się różnią :)
Chętnie zobaczę fotograficzną relację z podziału katlejki. Domyślam się, że chodzi o tę największą.
Mnie też ta operacja kiedyś czeka, bo jedna z moich przyrasta dosyć szybko.
Powstrzymuje mnie jednak to, że roślina odchorowuje podział i oczekiwanie na kwiaty przesunie się o sezon lub nawet dwa.
Ale cóż, nawet największa doniczka ma swoje granice :wink:

Czy Phal.equestris pokazał już swoje słodkie kwiatuszki ? Czekam na nie niecierpliwie ;:65
Bardzo ładny kolor mają kwiaty Twojego Dendrobium :)
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Justuś ;:7 powiedz mi co Ty robisz temu swojemu Dendrobium Phal. że ono Ci juz kwitnie czwarty raz w ciągu roku?? :shock: Ja mam właśnie takie zielono-fioletowe ale od ponad roku kwiatków nie widziałam:( A jakbyś mi jeszcze poradziła jak go namówić na puszczenie keiki to bym Ci dzieciaczka chętnie wysłała takiego zielono-fioletowego :tan Czekam na foteczki tego nowego pedziku spomiędzy listków:)
Dołączam się też do zachwytów nad Cattleyową rodzinką i do czekających na kwiatki :D
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art- zakochałam się w katlejowych kwiatach. Na dodatek większość z nich cudnie pachnie. Dlatego taka rodzinka zawitała w mojej kolekcji. Chciałabym mieć conajmniej 10 katlejastych, może do orchidarium dokupię. A jak nie, to będę upychać w drugim pokoju, a na lato na działkę wywozić. Tak, największa będzie dzielona, ma ok. 15 psb, tylko było krucho z korzonkami, ale teraz wreszcie ruszyły. Przesadzanie będzie w sobotę chyba, w pt ją wymoczę, co by wysuszonej roślinki nie dzielić.
;:108

BlueMonkey- traktuję je dokładnie tak, jak pozostałe falki. Końcem lutego było przesadzane. Nawożone w ciągu roku może ze 6,7 razy. Chyba roślinka o fajnych genach mi się trafiła, jeśli chodzi o kwiatuszki. Warta wydatku 40zł :)

I fotka w/w dendrobium phalaenopsis, widać, że z górnych-środkowych listeczków wyrosły w tamtym roku dwa pędziki<zasuszone, przycięte pędziki>, a po prawej stronie, pod górnym listeczkiem zielony pędzik, który obecnie cieszy mnie już dwoma kwiatuszkami :heja
Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Miałaś katlejki? Nie wiedziałam o tym. Tak samo się zdziwiłam, jak Napisałaś o Masdevalli...
Miałam, ale ani Cattleye, ani Massdevalia się u mnie nie udawały. Z tych Cattleyi biała jakimś cudem mi zakwitła, raz, nie wiem, jakim cudem się to stało. Żadna inna tego nie powtórzyła. Może zaszkodził im też podział (te większe podzieliłam na pół), a Cattleye podobno tego nie lubią. Teraz mam tylko Phalaenopsisy, kilka Vand i 3 Cymbidia.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”