Ogród Soczewki
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki
Tak, tak to prawda. Kiedyś przechodziłam obok niektórych roślin obojętnie, dopiero na forum poznałam ich odmiany i urok. To wciąga. Tylko nie mojego m. niestety 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam to samo. Mojego m też nie wciąga zielsko (tak nazywa moje roślinki), ale za to motocykle to i owszem.
Obecnie siedzimy sobie razem przy kompach ja na swoim forum ogrodowym on na swoim motocyklowym.
Obecnie siedzimy sobie razem przy kompach ja na swoim forum ogrodowym on na swoim motocyklowym.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jestem zaskoczona i wciąż nie dowierzam, że na forum funkcjonuje tylu młodych ogrodników.
Muszę postarać się o pierwiosnki na nodze, skusiłaś mnie.
Ja też mam kilka takich gołych rabatek, kojarzą mi się z potem na czole, i nie tylko.

Muszę postarać się o pierwiosnki na nodze, skusiłaś mnie.
Ja też mam kilka takich gołych rabatek, kojarzą mi się z potem na czole, i nie tylko.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
- 1000p
Basiu ja tą rabatę próbuję zagospodarować już od dwóch lat i jakoś brakuje mi koncepcji Mam nadzieję, że w tym roku się uda.
Dobrze,że jest forum bo w pracy niestety nie mam nikogo z kim bym mogła porozmawiać o roślinach.
Dobrze,że jest forum bo w pracy niestety nie mam nikogo z kim bym mogła porozmawiać o roślinach.
Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja nie wiem, że ja tej rabatki wczoraj nie zauważyłam. Chyba już śpiąca byłam
Ja bym tak jeszcze na środku posadziła 2 iglaki o różnej wysokości i dopiero wokół tego robiła nasadzenia.
Czy ja dobrze patrzę na te same miejsca. Wydaje mi się, że na 1 sa dwa świerczki, a na drugim juz widzę tylko jeden.
To te same rabaty?

Ja bym tak jeszcze na środku posadziła 2 iglaki o różnej wysokości i dopiero wokół tego robiła nasadzenia.
Czy ja dobrze patrzę na te same miejsca. Wydaje mi się, że na 1 sa dwa świerczki, a na drugim juz widzę tylko jeden.
To te same rabaty?
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja bym posadziła conajmniej dwa drzewka pienne, widziałam na forum np. kalinę wonną i jeszcze coś kwitnacego. Może jakieś piwonie?

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
- 1000p
Gosiu Swierki są dwa tylko jeden za drugim się schował. Niestety nie mogę tam sadzić już żadnych drzewek poniewż pod rabatą jest ekologiczna oczyszczalnia ścieków i po kilku latach rozrośnięte korzenie mogłyby ją uszkodzić to samo dotyczy dosypywanie większej ilości ziemi lub dokładanie kamieni ( bo oczywiście myślałam już by zrobić tam skalniak ale M. skutecznie mi to wybił z głowy)
Na środku rośnie wiciokrzew i irga. Wiesz co sobie teraz pomyślałam -jakiś mały miniiaturkowy iglaczek to by się przydał albo dwa. Rany następne pozycje na liście chciejstw.
Na środku rośnie wiciokrzew i irga. Wiesz co sobie teraz pomyślałam -jakiś mały miniiaturkowy iglaczek to by się przydał albo dwa. Rany następne pozycje na liście chciejstw.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Basieńko odpada tak jak pisałam wyżej
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Ja też chyba jestem śpiąca bo tak na raty odpisuję. Kwitnące będą, są już zakopane w ziemi-irysy i dyptom a oprócz tego jest róża obcięta przy samej ziemi ale już wypuszcza młode pędy-może zakwitnie.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
A teraz fotka z moimi nowymi nabytkami-dostałam od znajomej (kochana babka)

6 gatunków, ale oczywiście nazw większości nie pamiętam Wiem tylko że są liliowce i bodziszki resztę zidenfikuję jak zakwitną

6 gatunków, ale oczywiście nazw większości nie pamiętam Wiem tylko że są liliowce i bodziszki resztę zidenfikuję jak zakwitną
Pozdrawiam Monika
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj MONIKO!
Piękny ogród zaprojektowany z rozmachem.
Sanguinaria występuje też pod tą nazwą w języku polskim.
Piękny ogród zaprojektowany z rozmachem.
Sanguinaria występuje też pod tą nazwą w języku polskim.

-
- 1000p
Dziękuję za miłe słowa.
A jak brzmi polska nazwa bo łacińską to ja zaraz zapomnę
A jak brzmi polska nazwa bo łacińską to ja zaraz zapomnę
Pozdrawiam Monika
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Moniko! Pospacerowałem po Twoim ogrodzie. Masz rozległy teren więc możliwości aranżacji i dokładania roślin bardzo wiele. Trawnk piękny
Na miejscu różaneczników, które chcesz usunąć, widziałbym kuliste krzewy zimozielone - żywotniki albo bukszpany. Tylko te drugie trzeba formować a żywotniki utworzą same piękne kule i są bezproblemowe.
Różaneczniki mają płytki system korzeniowy więc jak je przesadzisz i zgrupujesz w zacisznym miejscu, na pewno się przyjmą. Ale to fakt - bez cienia i kwaśnej gleby ani rusz z nimi.
Dlatego też ich nie mam.
Radziłbym też dosypać trochę nawozu hiacyntom, by się wzmocniły i za rok miały pełniejsze kwiatostany. One drobnieją przy braku nawozów i/lub żyznej gleby

Na miejscu różaneczników, które chcesz usunąć, widziałbym kuliste krzewy zimozielone - żywotniki albo bukszpany. Tylko te drugie trzeba formować a żywotniki utworzą same piękne kule i są bezproblemowe.
Różaneczniki mają płytki system korzeniowy więc jak je przesadzisz i zgrupujesz w zacisznym miejscu, na pewno się przyjmą. Ale to fakt - bez cienia i kwaśnej gleby ani rusz z nimi.
Dlatego też ich nie mam.
Radziłbym też dosypać trochę nawozu hiacyntom, by się wzmocniły i za rok miały pełniejsze kwiatostany. One drobnieją przy braku nawozów i/lub żyznej gleby

-
- 1000p
Jacku na miejscu różaneczników też myslałam posadzić żywotniki. Tylko muszę zorganizować sobie czas. Przygotować rabatę dla RH i zakupić nowe thuje a to trochę czasochłonne.
Trawnik to dzieło mojego M. , ja się do niego nie dotykam tylko od czasu do czasu podkradam na nowe rabaty.
Czy nawóz dla hiacyntów to musi być specjalny dla roślin cebulowych czy wystarczy podlewać rozcieńczonym obornikiem?
Trawnik to dzieło mojego M. , ja się do niego nie dotykam tylko od czasu do czasu podkradam na nowe rabaty.
Czy nawóz dla hiacyntów to musi być specjalny dla roślin cebulowych czy wystarczy podlewać rozcieńczonym obornikiem?
Pozdrawiam Monika