Przesadzanie dużych iglaków
Re: Duże iglaki - przesadzanie
W zasadzie to limba urośnie wyższa od tej drugiej sosny (prawdopodobnie P. x rotundata) ale chyba dłużej jej to zajmie. Może przytnę trochę tą większą sosnę, aby "nie wchodziła" na limbę, ale wtedy będzie dziura...
Zdjęcie z wczesnej wiosny w zeszłym roku (jutro wrzucę aktualne):
zdjęcie usunięte z hostingu
Zdjęcie z wczesnej wiosny w zeszłym roku (jutro wrzucę aktualne):
zdjęcie usunięte z hostingu
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Azarat limba jak limba,ale ta sosna błotna cudo 

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Musze przesadzić te dwie tuje kolumnowe (koło domu). Mają około 2,5 m.

Kiedy najlepiej to zrobić - teraz czy w terminie sierpniowo-wrześniowym ?
najgorsze jest to, że nie wiem czy przesadzanie się uda, bo chyba trzeba będzie wykopać je razem - rosną bardzo blisko siebie...

Kiedy najlepiej to zrobić - teraz czy w terminie sierpniowo-wrześniowym ?
najgorsze jest to, że nie wiem czy przesadzanie się uda, bo chyba trzeba będzie wykopać je razem - rosną bardzo blisko siebie...
-
- 100p
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
Sie tu wszyscy o sosnach które sie paskudnie przesadza rozpisuja a pytanie jest o tuje.
Ewo lepszy jest termin wiosenny czyli teraz (najpóźniej końcem kwietnia) ale zalezy od przebiegu pogody czyli kiedy ruszy wegetacja na całego.Bardzo wazne jest aby dzień w którym przesadzasz był pochmurny i bezwietrzny.
Postaraj sie ( o ile to możliwe )żeby srednica bryły korzeniowej była równa lub wieksza od serdnicy korony.
Po przesadzeniu tuje przynajmniej przez 3 dni powinny być zalewane.
Ewo lepszy jest termin wiosenny czyli teraz (najpóźniej końcem kwietnia) ale zalezy od przebiegu pogody czyli kiedy ruszy wegetacja na całego.Bardzo wazne jest aby dzień w którym przesadzasz był pochmurny i bezwietrzny.
Postaraj sie ( o ile to możliwe )żeby srednica bryły korzeniowej była równa lub wieksza od serdnicy korony.
Po przesadzeniu tuje przynajmniej przez 3 dni powinny być zalewane.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo Ci dziękuję Eriku
Ta rabata i tak musi być przeniesiona, więc przeniosę ją prędzej - już teraz ...
Po przeniesieniu bylin nie powinno być problemu z odkopaniem tui z "zapasem", jak radzisz.
O podlewaniu nie zapomnę.

Ta rabata i tak musi być przeniesiona, więc przeniosę ją prędzej - już teraz ...
Po przeniesieniu bylin nie powinno być problemu z odkopaniem tui z "zapasem", jak radzisz.
O podlewaniu nie zapomnę.

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Mateusz89
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2010, o 09:42
Witam , mam kilka srebrych świerków , ale posadzonych w fatalnym miejscu , świerki mierzą ok 1,8m do 2,0m i mają jakieś 4lata jak na ten wiek to jakieś małe są nic nie rosną prawie nie mam pojęcia czemu , podobno tak mają a później dopiero rosną jak szalone, mam ich ok 8szt i szkoda mi ich żeby się tam marnowały , czy jest jeszcze możliwe ich przesadzenie?? jak to zrobić żeby przetrwały????
z góry dziękuję za pomoc:)
z góry dziękuję za pomoc:)
pozdrawiam
Mateusz
Mateusz
-
- ---
Może podburzę tym stwierdzeniem trochę osób,ale tuja jest jak chwast przeadzać wsadzać i wysadzać można prawie o każdej porze roku.
Inna rzecz siędzieje jeśli chodzi o świerki,jodły czy też małe grymasniki sosny.
Mateusz89 przeczytaj ten wątek od 1 strony.
Inna rzecz siędzieje jeśli chodzi o świerki,jodły czy też małe grymasniki sosny.

Mateusz89 przeczytaj ten wątek od 1 strony.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Masz rację, taką poradę pozostawię bez komentarza. Dobrze że dodałeś chociaż to (prawie o każdej porze).
-
- ---
grzesiek_z nie przesadzaj.
materiał made in poland kopany prawie przez okrągły rok o różnych wysokosciach(odpaajatylko ulewne pory czy upały) i przyjmowalność praktycznie 100% .Wiadomo,że zimą w zaspie nikt nie kopie
materiał made in poland kopany prawie przez okrągły rok o różnych wysokosciach(odpaajatylko ulewne pory czy upały) i przyjmowalność praktycznie 100% .Wiadomo,że zimą w zaspie nikt nie kopie

Dowiedziałem się że najlepszym okresem do przesadzania jest koniec lata(druga połowa sierpnia).A oto informacje na ten temat które znalazłem w internecie.
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72078,4317131.html
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,721 ... adzka.html
http://www.poznan.pl/mim/public/wos/new ... tance=1000
Najważniejsze zasady to:
- pochmurny dzień,
- przesadzanie z jak największą bryłą korzeniową,
- utrzymanie wilgotności (regularne podlewanie).
Najważniejsze zasady to:
- pochmurny dzień,
- przesadzanie z jak największą bryłą korzeniową,
- utrzymanie wilgotności (regularne podlewanie).
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Ja też mam zamiar przesadzić jałowce...bo już nie mogę na nie patrzeć jak stoją jak w wojsku.
Wydaje mi się, że już wszystko przeczytałam i nawet odpowiedziałam sobie na moje pytanie, że jałowce mi padną po przesadzeniu. Ja jednak mam nadzieję, że za waszą ostateczną radą podejmę jednak decyzję żeby przesadzić.
Chodzi mi o te kolumnowe chude jałowce.....jest ich 5 sztuk.....wszystkie do przesadzenia.

Czyli .....teraz na jesieni ponacinać.....ale w jakiej odległości od pnia
....a wiosną przesadzić?
Ratujcie kochani
bo okropnie mnie wkurzają w tym miejscu a nie chciałabym ich stracić.
Już znalazłam im nowe śliczne miejsce.
Wydaje mi się, że już wszystko przeczytałam i nawet odpowiedziałam sobie na moje pytanie, że jałowce mi padną po przesadzeniu. Ja jednak mam nadzieję, że za waszą ostateczną radą podejmę jednak decyzję żeby przesadzić.
Chodzi mi o te kolumnowe chude jałowce.....jest ich 5 sztuk.....wszystkie do przesadzenia.

Czyli .....teraz na jesieni ponacinać.....ale w jakiej odległości od pnia

Ratujcie kochani

Już znalazłam im nowe śliczne miejsce.

Myślę,że wystarczy go okopać w promieniu około 40cm .Tej wielkości powinny się przyjąć po przesadzeniu.Z tego co widzę masz raczej dość ciężką,żyzną i gliniastą glebę a te jałowce to jałowce pospolite,które takich gleb nie lubią bo wolą mniej urodzajne i piaszczyste.W takiej ziemi jaką masz lepiej rosną np jałowce skalne albo wirginijskie.
Według mnie szkoda zachodu z przesadzaniem,są ogołocone od dołu i zaczęły się już starzeć.Jeśli chcesz pozbyć sie widoku 'strażników' to usuń te mniej ładne, a w nowym miejscu posadź nowe.Szybko rosną i będą cieszyć oko zielonym zamiast 'świecić' zasychającymi fragmentami korony szczególnie po opadach śniegu i burzach, gdy dochodzi często do deformacji gałęzi u starszych.