Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Dusiu- zazdroszczę tej Philadelphi...ach te liście, mam do nich "słabość" ;:224

Grażynko- mam nadzieję, że spotkam. Niby się wybierałam na wystawę krakowską..ale otwieram własną fiemkę i chyba nie dam rady.

Agnieszka- mam 4 katlejki, wszystkie dorosłe. Końcem maja wywiozę je na działkę i przetrzymam je do jesienii na zewnątrz. Mam nadzieję, że to je pobudzi do kwitnienia na jesień :D

A co u mnie na parapetach: dendrobium pH. coraz bliżej kwitnienia. Przedłużenia pędzików pięknie rosną na falkach. Cambria pewnie też wnet zakwitnie. A pH. Equetris alba już ma duże pączuszki...W sobotę będę cały dzień w domku, porobię fotki i wkleję, zatem zapraszam do mnie na wątek w sobotę :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś obiecane fotki i komentarz do nich.
To moja pierwsza wiosna z tak dużą liczbą storczyków. Bardzo ciekawe doświadczenie i przyswojona wiedza czasami nie pomaga, bo storczyki ciągle mnie zaskakują. A to nowym listkiem albo tak dużą ilością wyprodukowanych korzonków, że przesadzanie dodatkowe musi być :)
Pierwsza fotka - jeden z dwóch moich pierworodnych przedłużył pędzik<zimą miał tylko jeden kwiatuszek>, już pęka pierwsze z trzech pączków:

Obrazek

"Butterfly Paradise" kończy kwitnienie:

Obrazek

"Peloric-tęczowy" - przedłużył pędzik, zakwitł 4 kwiatuszkami. A drugi pędzik odbił z pierwszego oczka i już jest długaśny:

Obrazek
Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędzik boczny u "Bielika" ma już ok 25cm:
Obrazek

MM przekwita, ale równocześnie przedłuża pędziki i rosną mu młode korzonki i listeczek:

Obrazek

pH. Equetris coraz bliżej kwitnienia, oto "bukiecik" pączuszków:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeceniona cambria też już ma duże pączuszki:

Obrazek

Dendrobium phalaenopsis zrobiło mi dziś niespodziankę i zaczęło otwierać swojego pierwszego kwiatuszka. Jak to zjawisko "zabawnie" wygląda:
Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ale u Ciebie wspaniałe wieści ;:138 Oj będzie się działo oj będzie :heja Jak te pączki pokażą swoje piękno ;:108 Czekam ;:65 ;:65 ;:65 na kolejną śliczną a może i pachnącą fotorelację. ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Tyle piękności, że aż nie wiadomo na czym oko zawiesić ;:138 Mój MM to leniuch ;:14 Wypuścił 5 kwiatków i na tym koniec ;:14 Żadnego listka, korzonka czy nowych pączków! Niesamowity widok będzie jak wszystkie pączki zaczną się u Ciebie otwierać :heja :heja :heja
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj,dużo się dzieje u Ciebie,a co to będzie za parę dni gdy wszystkie pączki się otworzą.Czekamy ;:65
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Przepiękne kwitnienia u twoich storczyków.
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Bukiecik pączków u pH. Equetris wygląda jak biały szafirek ;-))) Cudny. :) A dendrobium phal. uprawia się podobnie do zwykłych phalaenopsisów?
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- na pewno będą kolejne fotki. Dziś pada deszcz ze śniegim... Mimo to, pączuszek u dendrobium pH. się otworzył. Pierworodny również zaczyna otwierać pierwszego pączuszka ;:108

Nesuniaa- jeśli chodzi o MM, to Wiesz, dla mnie każdy kwiatuszek jest prześliczny. U mnie w pełni kwitnienia bylo 11 kwiatuszków otwartych na dwóch pędzikach. 5 to całkiem sporo, jak na pierwsze kwitnienie MM ;)

Henryku- Wiesz.. w storczykach codziennie się coś dzieje. Trzeba by non stop pstrykać fotki, żeby być na bieżąco. Ale sama obserwacja i przebywanie z tymi, cudnymi kwiatami daje dużo radości "hodowcy" ;)

Dusiu- dziękuję ;:108

Empe- E. alba, jak zakwitnie to dopiero będzie widok :D Empe, dokładnie tak. Dendrobium pH. jest proste w "obsłudze". Namaczam raz w tygodniu. Nawoziłam go może 5,6 razy od kiedy go kupiłam<czyli przez ok. 12 m-cy>. Przez cały ten okres to już 4 kwitnienie u mnie, czyli jest łatwy do sprowokowania kwitnienia :)
parapetowce
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Oooo skoro taki przyjazny, to muszę się lepiej rozejrzeć... Ale chyba gdzie indziej niż w moich miastach (rodzinnym i akademickim) bo tu niestety same zwykłe hybrydy phal, czasem jakieś dendrobium nobile (chyba) znajdę... A podobają mi się baaardzo. :)
Magda
Monika29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2010, o 10:28

Post »

Justynko, przebiegłam Twój wątek na bezdechu i powiem tylko O jaaaaa ..... :shock:
Piękne storczyki :)
Pozdrawiam . Monika.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Empe- Szukaj dobrze. Mój jest z Lidla, ale bywają czasami na all...Ja polowołam też na zielono-bordowego. A takowego Ma Trzynastka, będę się wymieniać kolorkami :D

Monika- dziękuję ;:108 Ale porszę Oddychaj już, bo nie chcialabym Cię mieć na sumieniu... ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś parę nowych fotek.
Pierworodny różowy otworzył pierwszego pączka. Fotka robiona z lampą, przy naturalnym świetle jest ciemniejszy, ma bardziej biskupi kolorek:
Obrazek

Dendrobium pH. również otworzyło pierwszego kwiatuszka:

Obrazek

Oraz moja "rodzinka" katlejastych. Od lewej: katleja-hybryda sklepowa< pachnąca, kwiaty ok. 5cm, warżka bordo lub ciemny róż>, Bc. Golden Nul<żółta>,C. Sonia AltenburgxEnid< biało-amarantowa, pachnąca, kwiaty ok.20cm>, SLc. Schecherazade <ciemny róż, pachnąca, maleńka>. Zobaczcie, jak różnej są wielkości te katleki, jest w czym wybierać. jeśli chodzi o kolor i wielkość kwiatów oraz calych roślinek:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Piękne Dendrobium a katlejki...no cóż chciałbym mieć choć jedną.Ale wszystko przede mną.Kiedyś będę miał ;:333
Będę z zainteresowaniem obserwował je u Ciebie.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”