Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Witaj Aniu- wiosennie u Ciebie. :roll:
Masz ładną wierzbę obsypaną baziami. :roll:
Moja już nie ma kotków , gdyż ma 10 lat i będę musiała się z nią rozstać.
Widzę, że Ci świerki Conica przemarzły tak jak u mnie, ale może się zregenerują. :) :) :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Aniu ale masz tych różności :) i wiele dorodnych już kępek :) wreszcie robi się zielono i kolorowo, prawda? :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Tajko wierzby szkoda, możesz ją odmłodzić. Przyciąć na trzy oczka od szczepienia. Wypuści nowe gałęzie i na pewno będą kotki :P Świerkom nic nie będzie, gorzej z cyprysami marnie wyglądają, czekam na pogodę i chyba jednego mocno przytnę, zrobił się brązowy.
Alu codziennie widać różnicę, kępki rosną w oczach. Cebulkowe też wypuszczają pączki, brakuje tylko ciepłych dni żeby wszystko zakwitło :P :wit

Wczoraj przycięłam róże, wszystkie u góry przemarzły. Szczepiona róża na pniu też do wyrzucenia. Na jej miejsce kupiłam migdałka szczepionego na dwu metrowym pniu, czy trzeba go okręcać na zimę :?: Tulipany i szafirki w koszyczkach przetrwały nienaruszone, gryzonie nie miały do nich dostępu :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prymulki i pierwiosnki to to samo :P
Pierwiosnek = primula.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko no nie wiem, ale prymulki kojarzą mi się z bardziej karbowanymi liśćmi. Sąsiadka prymulki trzymała w domu na oknie, kwiaty były za to prawie takie same jak u pierwiosnków.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pierwiosnki sa bardzo ale to bardzo różne :P
Ale prawdę mówiąc mnie najbardziej podobają się takie poduchy tych najzwyklejszych, fioletowych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierwiosnek_(ro%C5%9Blina )
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodziło ci zapewne o pierwiosnek gruziński, z jednej kępki mam już kilkanaście w fioletowym kolorze. Masz rację naprawdę ślicznie wygląda jak nie widać liści tylko same kępki kwiatów :P :wit
Mam jeszcze jakąś odmianę kwitnącą piętrowo, też bardzo ciekawy lubi stanowiska wilgotne nad oczkami wodnymi.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Aniu miałam kilka lat migdałka i okręcałam go na zimę a jednego razu nie opatuliłam i ...po nim. :wink:
Cyprysiki też u mnie zbrązowiały :roll: Jutro jak nie będzie padać wybieram się do Końskowoli by poprawić sobie humorek.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę Ci tej wyprawy, na pewno wrócisz w wyśmienitym humorze, z fajnymi roślinami :P
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Aniu...pięknieje twoja działeczka, coraz bardziej zielono i kolorowo się robi. Bardzo dużą masz tą działeczkę. Troszkę takiej zazdroszczę, choć z drugiej strony...ile tam pracy. ;:224 . Co do migdałka na pniu, mnie także przemarzł choć był opatulony. Z moich obserwacji doszłam do wniosku że wszystko szczepione na pniu bardzo szybko zimą przemarza. Między innymi róże. ;:223
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu to prawda że róże szczepione na pniu przemarzają, moja też nie przetrwała zimy. Migdałek opatulę na zimę i zobaczę co z tego wyjdzie. Wierzba iwa szczepiona na pniu przetrwała bez uszczerbku :P :wit Widziałam inne drzewka szczepione w taki sposób ale zastanawiam się czy jest sens sadzić jeśli nie przetrwają zimy.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja Wam powiem, że mój migdałek na pniu ma pięknie nabrzmiałe pąki,
niczym go tej zimy nie okrywałam, sama jestem zaskoczona, bo forsycjom przemarzły pąki.
Pączki ma też migdałek krzewiasty, ale ten to chyba był śniegiem całkiem zasypany.
U mnie przecież surowy klimat, nie lepszy niż u Ciebie, Aniu. Nie wiem, czym to tłumaczyć???
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pocieszyłaś mnie :) Migdałek okryty może dla tego przemarza że za wcześnie jest odkryty. Przecież pod włókniną temperatura jest znacznie wyższa, wyskoczy przymrozek i przemarznie. Na moim też są pączki ale jeszcze nie kwitnie, po posadzeniu przycięłam końcówki, nie wiem czy dobrze zrobiłam :?:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

elsi pisze: Pączki ma też migdałek krzewiasty, ale ten to chyba był śniegiem całkiem zasypany.
U mnie przecież surowy klimat, nie lepszy niż u Ciebie, Aniu. Nie wiem, czym to tłumaczyć???
Mój krzewiasty ma także pączki, a może nawet już kwitnie. Dziś zobaczę. Nigdy jeszcze nie okrywałam go na zimę i nigdy nie przemarzł. Ale to krzewiasy.. ;:224 . Z moich obserwacji wynika że wszystko szczepione na pniu jest bardziej podatne na przemarzanie. ;:110
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Aniu przyszłam się przywitać po długiej nieobecności :wit U Ciebie już się wszystko ładnie zieleni ja dopiero zaczynam pracę :( Pięknie mi wykiełkował powojnik od Ciebie ;:138 Jak dobrze by było pomieszać tę Twoją glinę z moim piaskiem :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”