Tak teraz patrzę na to zdjęcie i wydaje się, że one takie malutkie a to nie są malutkie doniczki. W malutkich były do wczoraj. Trzeba było ustawić na zdjęciu jakiś obiekt porównawczy.
A kolory? Powinieniem mieć żółtą, białą podwójną, sanguineę, super spot, morelowa variegata, podwójna różowa. Sześć sztuk. Jak zakwitną to okaże się ile w tym prawdy.
Towarzyszą im psianka i ołownik.
Kolorów tylko pozazdrościć, jeśli takimi się okażą . Jestem w podobnej sytuacji, bo kupiłam rzekomo czerwoną i różową, ale życie pokaże jaka jest prawda Obok daturek stoi ołownik, kupiłeś czy odnóżka? Przyznam, że też bym chciała, może daj namiary gdzie można go kupić.
Ołownik jest kupiony. Kupowałem go przy okazji datur u kede12 (All). Natomiast wczoraj widziałem ołowniki w Tesco. Po 8 zł za kartonik z ledwo żyjącą zawartością . Jeśli masz gdzieś niedaleko market to jest szansa na wyszukanie jakiejś przyzwoitej sadzonki.
Andrzeju, ładna kolekcja . Tydzień temu kupiłam różową ( 6 zł) -zobaczymy czy kolor będzie jaki powinien. Datura o pełnych kwiatach, variegatka i łososiowa marzą mi się od dawna. Może kiedyś się doczekam
Chciałam wam coś powiedzieć. Jakiś czas temu kupiłam nasionka datur. Wysiałam je w styczniu i nic nie wzeszło. Dzisiaj wybrałam nasionka z ziemi wrzuciłam do garnuszka i gotowałam około pół godziny i efekt był taki.
Z 14 nasionek 7 wypuściło korzonki dosłownie na moich oczach. Teraz wsadziłam je do ziemi i czekam co będzie dalej.
Jeżeli prawdą jest, że wysiewane luty-marzec zakwitają w lipcu to by znaczyło, że kwitną egzemplarze czteromiesięczne (od wysiewu). Mamy połowę kwietnia. Dodajmy cztery miesiące... Wychodzi druga połowa sierpnia.
Dużo kwitnienia nie zostanie.
To są rozważania teoretyczne oparte o dane z netu. Zapraszam praktyków do skorygowania.