Zgorzel atakuje raczej podstawę łodygi .Przypalenie liści może nastąpić wówczas ,gdy np. delikatne sadzonki owieje zimny wiatr.Takie objawy oprócz wstrząsu termicznego ,Aśka68 pisze:Carmen to mamy podobny problem. Moje pomidory(rumba, bawole serce i malinowy) zaczęły też tak zwijać listki i do tego porobiły się białe plamy na listkach. Nie wiem od czego-zgorzel, przypalenie od słońca, za zimno???.carmen83 pisze:Witam![]()
Mam problem (a bynajmniej wydaje mi sie że to problem) z moimi pomidorkami:
Pomidorki Malinowe Bawole Serce
Jakiś tydzień temu je przepikowałam i szybko zaczęły rosnąć.
Stoją na słonecznym parapecie ale są odizolowane od szyby zazdrostką - aby się nie "przypiekły" od słońca![]()
Ostatnio zauważyłam że kilka sadzonek ma poskręcane brzegi listków tak że ta skrecona częśc przykleja siedo spodu nieskręconej części liścia. Ta skrecona część liścia jest bardzo cienka, jakby zwiędnięta.
Na pewno przyczyna nie jest brak wilgotności gleby bo pomidorki maja wilgotno.
Co więc może być przyczyną??
Dodam, że od 2 dni nocują w szklarni, wcześniej - dni wynosiłam je tylko na dzień. Może za krótko się hartowały?.
W dzień w szklarni ciepło i wilgotno w nocy spadek temperatury znaczny mimo, że to szklarnia.
Może ktoś może coś doradzić, Ida74 oceniła, że prawdopodobnie zgorzel a może ktoś ma lepsze wieści![]()
![]()
![]()
![]()
daje również oprysk środkami chemicznymi lub przenawożenie.
Jeśli wierzchołek jest nieuszkodzony ,to w miarę wzrostu rośliny wszystko wróci do normy.