Witam;
nadszedł czas hiacyntów-oprócz niepowtarzalnego uroku cieszy również ich zapach
Już za parę dni magnolie będą nam pięknie kwitły,a na razie powoli otwierają swoje pąki
jeden trójlist juz w rozkwicie,następne jeszcze w pąkach
Pozdrawiam Marzena
Geniu,trójlistów mam kilka odmian,różnią się i kolorem kwiatu i wielkością oraz kształtem kwiatków.Chociaż są różne ,to każdy piękny
Pozdrawiam Marzena
Marzenko i znowu u Ciebie wiosna szaleje ...mój rutewnik jak tak dalej będzie to chyba nigdy nie zakwitnie ...dzisiaj pogoda do niczego ...zimno , dopiero na wieczór się wypogodziło i to dlaczego na wieczór
...powiedz mi co zrobić aby mieć takie trójlisty jak Ty ...moje takie bidne ...i nie wiem czy kiedykolwiek zakwitną ...
magnolii nie mam więc się nie wypowiadam ...a co do hiacyntów ...zapach super gorzej z ich utrzymaniem trzeba trafić ziemię i miejsce ...Twoje są " kull"
Kolejny wiosenny dzień ,a pogoda niekonieczna
Zaczynają pięknie wyglądać derenie ozdobne
grudniowa kalina zakwitła dopiero teraz
zaczynają kwitnąć trawy i nadal kwitnie moja ulubiona forsycja,która dorasta zaledwie do 35cm wysokości
urdzik w pełni kwitnienia,a serduszka okazałe zaraz będą kwitły...uwielbiam wiosnę ,każdego dnia ogród wygląda pięknie i nieco inaczej
Marzenko, ale wypasione te Twoje hiacynty! To trójlisty można wyhodować z nasion? I siewki powtórzą cechy rośliny matecznej, czyli ten rysunek na liściach?
Witam;
Piterku,Geniu.Marto,Zenku -dziękuję za kolejne odwiedziny
Na poprzednich zdjęciach były dwie odmiany derenii-Cornus florida Willy's New Red płatki będą powoli przybierały lekko różowy odcień,drugi to Cornus nutali Port Lemount-ten jesienią dodatkowo ozdobny jest z powodu ciekawych owocostanów przypominających nasze maliny.
Marto trójlisty zawiązują nasiona dość rzadko.Ja dorobiłam się nasion po trzech latach uprawy tych roślinek.Bardzo dokładnie cech 'matki' nie muszą powtórzyć ,ale za wiele nie odbiegają od niej
Dorobiłam się wczoraj nowych irysków nana
sangwinarie pod moim dębem jeszcze w pąkach,a te w doniczkach przeznaczone na sprzedaż w pełni kwitnienia.Cieszyłam się ,że kupiłam nowe odmiany psich zębów,a tu niespodzianka ...takie już mam ,kiedy będziemy kupować cebulowe zgodne odmianowo
trójlist w pełnej krasie,może dziś biały otworzy pąki
Pozdrawiam Marzena
Marzenko śliczny ten kwitnący trójlist no i pełna sanguinaria .
No i piękne iryski -rarytaski , mam nadzieje że mnie też uda sie kupić
te piękniejsze odmiany.
Pozdrawiam życzę miłego dnia .
Marzenko u Ciebie znowu coś ładnego ....no proszę kto by pomyślał ...w jednym miejscu kwitną sangwinarie a w drugim jeszcze nie a u mnie nie pełne już po kwitnieniu ale pełna i różowa jeszcze kwitnie .Iryski ciekawe odmiany ja tez mam kilka ...ale na nie jeszcze trzeba troszkę poczekać . Co do trójlistów to już nie będę się wypowiadać ...ja chcę takie ....
Pozdrawiam cieplutko ewa