Ogródek Przemka cz.2
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka cz.2
Pięknie u Ciebie, ja zaszalałam i zamówiłam miłka, jest od dawna na pierwszym miejscu na liście chciejstw, mam nadzieję, że będzie mu dobrze na specjalnym miejscu. U mnie też już kwitną wczesne tulipany, 17 sztuk w kępie się doliczyłam... Cudna ta wiosna, dobrze że już na całego, pozdrawiam.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
No to masz Przemku bardzo piękną odmianę bergenii
Ja mam takie ciemnoróżowe, które kwitną duzo później.
Jednak coś im robisz, tzn. nawozisz! Ja nie używam sztucznych nawozów, ale moze im wiosna będę podsypywać kompostu? No i nie mogę ich jakoś uzdrowić ... Pryskałam wiele razy, nawet przy przesadzaniu w czymś tam moczyłam kłącza, ale ciągle chorują

Ja mam takie ciemnoróżowe, które kwitną duzo później.
Jednak coś im robisz, tzn. nawozisz! Ja nie używam sztucznych nawozów, ale moze im wiosna będę podsypywać kompostu? No i nie mogę ich jakoś uzdrowić ... Pryskałam wiele razy, nawet przy przesadzaniu w czymś tam moczyłam kłącza, ale ciągle chorują

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
O chorobach bergenii nie ma za dużo w literaturze ale generalnie można przyjąć, że problemem są bakterie (oprysk Miedzianem 0,2%) lub grzyby (proponuję Topsin 0,1%). Ważne jest usuwanie i palenie chorych liści.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku masz ogrom prześlicznych wiosennych kwiatów i wszystkie takie już rozrośnięte piękne kępy. Powaliły mnie dosłownie te wszystkie Twoje iryski, ja mam jedną kępę i każdego roku zakwita mi z niej jeden- dosłownie jeden irysek, reszta to same listeczki 

Przemek, myślę ,że 24.04 jest to najbardziej możliwy termin. Ja też teraz nie mam zbytnio czasu, a pon koniec kwietnie będzię ok
Oblukaj mój wątek i jak coś Ci się spodoba to pisz śmiało 

Przemku, jeśli będziesz wybierał się do szkółki Zygmunta, to ja też chętna 
Grządki mam już zrobione, miałam takich pomocników, że mi je przygotowali i pograbili w mig
Także testu glebogryzarki u mnie jutro nie będzie, niemniej jednak, jeśli nie będzie padało to zapraszam w gości na moją działkę.

Grządki mam już zrobione, miałam takich pomocników, że mi je przygotowali i pograbili w mig

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
-
-

Doświadczenie ze szpinakiem z rozsady zakończone sukcesem. Wczoraj przeprowadziłem pierwsze zbiory. Z 4 testowanych odmian najlepiej wypadły Asta F1 i Olbrzym Zimowy. Bardzo słabo wypadła odmiana Parys F1. Ale jeżeli popatrzeć na to na spokojnie to od wysiewu nie minęły jeszcze nawet 2 miesiące. Ciekawie wygląda rozsada Mizuny. Cebula z siewu (rozsada) ma się dobrze. Myślę, że za tydzień pierwszy zbiór szczypioru z tunelu.
-
Witaj Przemku, widzę ,że rozsada już przygotowana
A te sasanki białe to Twoje już takie olbrzymy czy je kupiłeś ?

-
Witaj Marcinie! Białe sasanki były kupione z 4 lata temu w małej doniczce za 1zł w "szkółce Zygmunta". Mój problem z sasankami pojawia się jak rośliny już zaczynają tworzyć duże kępy, bo wtedy pojawiają się nornice i wcinają od dołu korzenie. Te ze zdjęcia rosną w pobliżu skalniaka i jeszcze nie zostały zauważone przez gryzonie.
-
Bardzo ciekawie wyglądają te narcyzy z rozszczepionym przykoronkiem!
Jak się sprawdzają w uprawie, bo gdzieś słyszałem że są dość trudne w uprawie i się wyradzają

Jak się sprawdzają w uprawie, bo gdzieś słyszałem że są dość trudne w uprawie i się wyradzają
Przemku, widzę że mizuna ładnie Ci rośnie. Ja swoją planuję wysiać bezpośrednio do gruntu w czwartek. Chyba będę uśmiechać się do Ciebie, a i ciasto upiekę ;), cobyś podzielił się rozsadą - miałabym wcześniej 

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
-
Piterku nie wiem dokładnie o którą odmianę Ci chodzi ale biało-żółta "Cassata" jest bezproblemowa, ładnie się rozmnaża i nie choruje, choć rośliny rosnące w pełnym słońcu szybko bledną i robią się prawie całe białe. Natomiast odmiana pomarańczowo-żółta "Wild Carnaval" to narcyzowa arystokratka. Cebule jak na narcyzy stosunkowo drogie, na 5 zakupionych cebul 2 lata temu w tym roku zakwitły 3 sztuki i nie widać wielkich przyrostów. Ale bardzo mi się podoba i jak tylko będę miał możliwość dokupienia cebul tej odmiany to na pewno to zrobię. Jest śliczna!!!
Saago dla dobrego ciasta jestem gotów oddać całą mizunę a i sałaty kruchej dorzucę. A więc do soboty!
Saago dla dobrego ciasta jestem gotów oddać całą mizunę a i sałaty kruchej dorzucę. A więc do soboty!