Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Witam wszystkich miłych gości :!:

Agnieszko, wysiałem lewkonię, ostróżkę hiacyntową, arktotisa, goździka chińskiego, karczocha, rycynowca, titonię.
Wiem, niektóre rośliny późno ruszają, dlatego nie tracę nadzieji :)

Aniu, cieszę się i na pewno polubią Cię ciemierniki :)

Witaj Zuziu :) Mi też jeden ciemiernik - błękitnawy zmarzł i dopiero teraz odbija z ziemi.
Dzięki za miłe słowa :)

Igor, mam młode sasanki i pierwszy raz zobaczę ich kwiaty. Nawet w fazie pąka to bardzo ładna roślina.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku Ty dałeś mi cuchnącego ciemiernika , chyba błękitnawy czy jakiś inny , cuchnącego nie chciałam , miałam już kiedyś i sama go do kompostownika wyrzuciłam szkoda mi miejsca na niego .

Genia :wit
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Jacku wiosenka u Ciebie bardziej zaawansowana :D .
Cieszynianka też dla mnie nowość,ale piękna jest.
Gęsiówkę kupiłam,ale nie mam pojęcia jaka ona będzie ,u mnie jest pierwszy raz i myślę,że to inna niż Twoja.
Mam pytanie ,moja jukka po przekwitnięciu nic nie wypuściła ,wygląda nieciekawie,nie wiem co mam z nią zrobić,czy coś z niej jeszcze będzie,czy ją wykopać,bo w tym miejscu nie podoba mi się :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, czy na pewno ten ciemiernik ode mnie? Bo tylko cuchnącego miałem w nadmiarze :) Błękitnawego owszem mam ale mały. W dodatku zmarzł zimą i teraz się gramoli dopiero

Halinko, cieszyniankę polecam. Co do juki, jak nie odpuszcza to może wykop i sprawdź korzeń. Dopiero potem pozbądź się. To jakaś odmianowa juka? Bo zwykłe karolińskie nie przemarzają. A może zgniła? Juki nie lubią nadmiaru wilgoci.

W świąteczny poniedziałek zakwitły hiacynty. Cieszy mnie, że są dorobne, jak w zeszłym roku i kilka młodych urosło :heja
Obrazek

dopiero na forum dowiedziałem się, że fiołki wonne mogą być też białe :) Ten od HalinkiK.
Obrazek

miodunki coraz bardziej różowe:
miodunka pstra
Obrazek

'Dora Bielfeld'
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jacku - ja dzięki tobie właśnie się dowiedziałam że fiołki wonne mogą być białe :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba skrupulatną księgowość roślin prowadzisz skoro wiesz, że dokładnie 51 roślinek jeszcze "leniuchuje" :roll: Ja obiecywałam sobie zrobić spis roślin przez zimę, ale nie wyszło :oops: Takie oczekiwanie też ma swój urok. Mi dwie rośliny zrobiły miłą niespodziankę i pojawiły się choć już latem myślałam, że je straciłam.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku :) widzę nieustający zachwyt nad cieszynianką... w tym roku już na prawdę pięknej kępki się dochowałeś :) już tyle kwiatuszki powychodziło i kwitnie... jest tak pięknie!! u mnie praca też wre!!
Ale co ja wyczytałam, że Ty tu tymczasowo mieszkasz? jakto? i komu ogródeczek przekażesz?
Ja w tym roku skusiłam się na ciemiernika, w markecie na wyprzedaży ogromne były bardzo tanio... ale nadal nie wiem gdzie go wsadzić :lol: jak wiele roślin :lol:
Och i hiacynty już Ci pachną... moje jeszcze nie chcą pokazać na co je stać :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacuś
Cudne hiacynty, piękny kolor :!:
Piękne zdjęcia :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Obrazek
Podpisałeś to jako kokorycz długoowockowa .Czy kwitnie na żółto . :?:
Chyba mam taką samą ,ale pod nazwą kokorycz paprociolistna ,albo lakolistna .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku pięknie zakwitły Ci hiacynty, u mnie jeszcze nie przyszła ich pora, widać dopiero maleńkie szyszeczki. Fiołeczek prześliczny :D
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku, co dziennie coś nowego pokazuje swoje wdzięki. Pięknie kwitną Ci rośliny... hiacynty i te białe fiołki. Białych jeszcze nie mam, trzeba się będzie rozejrzeć :D
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Jacku to jukka karolińska,wykopałam i posadziłam do donicy,później się zastanowię co z nią zrobić,korzeniska okey,wypuści chyba,sporo było w ziemi korzeni,dobrze,że ją z stamtąd usunęłam ,bo miałaby mało miejsca jakby wszystkie wypuściły :roll: :wit
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sorki, nie miałem powiadomień i spacerowałem sobie po waszych wątkach, zapominając o swoim.
A u mnie sporo wiosennej pracy w ogrodzie. I radości też, bo kolejne rośliny pokazały, że żyją: perowskia, zawciągowiec, jasnota 'Herman's Pride'.
Wczoraj trudna operacja - musiałem zlikwidować małą rabatkę, bo będą poszerzane schody wejściowe. Przesadzałem więc cieszyniankę w pełni kwitnienia i mam nadzieję, że przeżyje. Do tego większość skalnic tam rosło, horminum i ciemiernik błękitnawy. Wszystko przesadzone i teraz biegam podlewać i sprawdzać, czy się przyjęło :? Skalnicom to dobrze zrobi, bo były mizerne

Mariolu, ciągle się czegoś uczymy i to jest fajne na forum :)

Izo, zrobiłem ten spis roślin w pracy, jak się nudziłem :wink: A teraz tak fajnie wykreśla się to, co już wyszło :) Ciągle jakaś roślina sprawia mi niespodziankę swoją wolą życia :)

Alu, chyba każdy dostał przypływu sił i działa, ile się da. U mnie końca prac nie widać, ale efekty powoli tak :) Cieszynianka przesadzona. Zobaczymy czy z dobrym skutkiem.

Agnieszko-Pelagio, wiem, że to Twój kolor :) Mi też on pasuje i zapach jest konkretny ale to jak z każdych hiacyntów :)

Jolu, już moją korydalis ophiocarpa porównywałem z lakolistną i to są różne. Też kwitnie na żółto i ma takie fasolki-nasienniki stąd nazwa długoowockowa (trafiła do mnie jako złocista i to była super fajna pomyłka :;230 )

Agniess, mieszkamy w różnych strefach klimatycznych stąd te przesunięcia w kwitnieniu. U niektórych już łany narcyzów a u mnie dopiero zaczynają, a tulipany jeszcze w ogóle nie kwitną.

Marcin, nie masz białych fiołków? To je będziesz miał ode mnie :lol: Z pustymi rękami przeciez nie przyjadę :lol:

Tak Halinko, juka potrafi wyrastać z pozostawionych korzeni i mi po wielu latach jeszcze wychodzą tam, gdzie kiedyś rosły
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Jacku , ty również nie wyjdziesz ode mnie z pustymi rękami :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku mam pytanie , czy piwonia delikatna Ci się przyjęła ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”