Andzin sen - ogród początki....
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Andzin sen - ogród początki....
Inspekt- super sprawa! Ja muszę skombinować sobie drugi, bo mam maleńki. Prace ziemne - ale będzie się działo u Ciebie! Życzę żeby wszystko poszło szybko i liczę na jakieś zdjęcia z frontu ogródkowego 

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i pierwszy raz żałuję, że nie mam syna. Ty to masz fajnie...Zrób fotkę, bo ciekawam jak ten inspekt wygląda.
ZielonaAniu, co siędzieje w Twoim inspekcie teraz? Może pokażesz zdjęcie?

ZielonaAniu, co siędzieje w Twoim inspekcie teraz? Może pokażesz zdjęcie?

- Zielona_Ania
Aniu, gdzie nam zniknęłaś...Mam nadzieję że zaraz po świętach zdasz relacje z wiosny w ogrodzie 
Felu- obiecuję jutro u mnie zdjęcie zawartości mojego mini inspektu

Felu- obiecuję jutro u mnie zdjęcie zawartości mojego mini inspektu

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Witam po świętach... obżarta niestety jeszcze, teraz trzeba szybciutko brać się do prac ogrodowych i zrzucać to co się "nabrało" przez święta. Mimo paskudnej dzisiaj pogody i pomocnika
udało mi się zrobić kilka fotek tych moich marnych oznak wiosny.
Tulipany niektóre zaczynaja kwitnąć a inne jeszcze się zastanawiają czy już warto :

tutaj tulipanu botaniczne od Xipe, bardzo jestem ciekawa jakie będą
Pomocnik zjadający mini bratki
a to ostatnia chwila tegoż bratka, na zdjeciu wcześniej został pożarty : 
Moje pierwsze żonkile
No i całą reszta: miodunka maleńka jeszcze, fiołek, zimowity, róża Sympatia przeżyła zime, a magnolia gwiaździsta zaczyna otwierać paki...

Przezimowało chyba dobrze arum italicum
, i rojnik w kilku wcieleniach, także jakis rozchodnik zaczyna się budzić:

Tulipany niektóre zaczynaja kwitnąć a inne jeszcze się zastanawiają czy już warto :

tutaj tulipanu botaniczne od Xipe, bardzo jestem ciekawa jakie będą

Pomocnik zjadający mini bratki

Moje pierwsze żonkile

No i całą reszta: miodunka maleńka jeszcze, fiołek, zimowity, róża Sympatia przeżyła zime, a magnolia gwiaździsta zaczyna otwierać paki...

Przezimowało chyba dobrze arum italicum

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
O nieeee... nie wiedziałam, że nie zapisałam zdjec w dobrym formacie i są poodwracane... ale mam nadzieję, że mi wybaczycie.
Dzisiaj wreszcie przepikowałam pomidory, melanzanę, floksy, posadziłam kalle . Niestety moj inspekt nadal pozostaje sferze marzen, bo czegoś tam brakło...ech..dzieciaki... mam nadzieje, że jednak go skoczy. To tyle na dzisiaj... ide troche przeczołgać mojego szkodnika

Dzisiaj wreszcie przepikowałam pomidory, melanzanę, floksy, posadziłam kalle . Niestety moj inspekt nadal pozostaje sferze marzen, bo czegoś tam brakło...ech..dzieciaki... mam nadzieje, że jednak go skoczy. To tyle na dzisiaj... ide troche przeczołgać mojego szkodnika

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
No to Andziu, po tej wizycie głowę mam bardziej na lewo
. Śmiałam się na głos
gdy czytałam o tym potworze pożerającym kwiatki, które nic dziwnego, że zastanawiają się czy warto kwitnąć. Magnolia to i owszem, kwiaty ma wyżej to nie ma ryzyka, ale ta reszta w niskich parterach...
Ciekawa jestem jak szybko rośnie taki krzak magnolii. Kiedy wjeżdża się do mojego miasteczka, w jednym z ogrodów jest ogromna magnolia. To po prostu wielkie drzewo i teraz calutkie obsypane białymi kwiatami. Niestety, nie ma jak się tam zatrzymać, aby je sfocić.

Ciekawa jestem jak szybko rośnie taki krzak magnolii. Kiedy wjeżdża się do mojego miasteczka, w jednym z ogrodów jest ogromna magnolia. To po prostu wielkie drzewo i teraz calutkie obsypane białymi kwiatami. Niestety, nie ma jak się tam zatrzymać, aby je sfocić.
- fela
Czegoś tu nie kumam. Dlaczego ? trzeba przepikować floksy?? Czy ty je siałaś? Czy z tych kłączy (co to je kupiłam) az tyle ich wyrasta? Więcej pytań nie będę stawiać, bo wydaje mi się, że przychodzą mi do głowy coraz głupsze.
- Zielona_Ania
Aniu- dałam radę ze zdjęciami -wszystko widać
Fajnie że to Arum przezimowało, jak się jeszcze kwiatostan pokaże to będzie super widok i owocki potem! Tulipanki się jeszcze otworzą- tylko troszkę słońca im trzeba. A ten kudłaczek -pożeracz bratków jest taki słodki
U mnie wczoraj szturm na bratki przypuściły koty, ale szybko odwróciłam ich uwagę korzeniem kozłka waleriany
. Niestety na psa nie podziała...

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Nie ważne że odwrócone wazne że wiosenne 

- Andzia1
Felu kochana... bardzo się cieszę, że udało mi się Ciebie rozbawić :P Moja magnolia gwiaździsta to będzie raczej krzew, bo to taki gatunek dorastający max do 2 metrów, ale wiem o jakiej Ty mówisz, to mój najbliższy zakup właśnie (marzy mi się ciemno różowa), ale dla takiej muszę mieć ekstra miejsce już. Floksy które pikowałam, to takie jednoroczne z nasion od Grażynki Widery nazywają się Floks Gwiaździsty Phlox drummondii, musiałam je szybko przepikować, bo zaatakowały mi niektóre rośliny ziemiórki france wstrętne
Zielona_Aniu czekam na to słoneczko z utęsknieniem. W zeszłym roku likwidowałam jedną rabatkę, a właściwie przeniosłam ją skalniak i teraz w różnych bardzo dziwnych miejscach wyrastają mi tulipany i krokusy
i bardzo jestem ciekawa jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają. A mój kudłaczek faktycznie jest słodki, najbardziej w godzinach od 7.30 do 16.00 - tzn kiedy nie ma nas w domu, autentycznie przesypia ten czas - widać to w czasie weekendów, bo potem zamienia się w psa z klasycznym adhd
Trzynastko-Celinko - wiosna w pełnie...tylko ciepełka za mało, ale mam nadzieje, że wszystko przed nami

Zielona_Aniu czekam na to słoneczko z utęsknieniem. W zeszłym roku likwidowałam jedną rabatkę, a właściwie przeniosłam ją skalniak i teraz w różnych bardzo dziwnych miejscach wyrastają mi tulipany i krokusy

Trzynastko-Celinko - wiosna w pełnie...tylko ciepełka za mało, ale mam nadzieje, że wszystko przed nami

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Jaśmina
- 100p
- Od: 11 cze 2009, o 15:51
Aniu , moje siewki parapetowe też coś zjada....
kilka listków zmieniło kolor i ma takie malutkie, jaśniesze punkciki,
najwięcej kana
Pryskałaś czymś?
kilka listków zmieniło kolor i ma takie malutkie, jaśniesze punkciki,
najwięcej kana

- Andzia1
Elu, u mnie to ewidentnie ziemiórki załątwiły sprawę, mam nadzieje, że po przepikowaniu uratuje to co zostało.
Kann niczym nie pryskałam - załatwiła to moja kocica
, ale nie mam żadnych plam na liściach na razie.
A oto krótki meldunek z wiosny: Przeżyły wszystkie krzewy posadzone jesienią, uffff... barwinek się opuszcza też ładnie i wszystko co przywiozłam latem z Bieszczad oprócz tułacza, ale jeszcze daję mu szansę. Najważniejsze, że widzę oznaki życia u osta, którego przywlekłam stamtąd. Chciałabym Wam pokazać go w pełnej krasie, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć... a jest imponujący, ogromny siwy i kolczasty
To jest jeden i ten sam tulipan w ciągu dnia... ślicznotka moja...

To chyba śnieżnik z biedronki...

a to tulipanki od Xipe szykują się do kwitnienia

i hiacynty wreszcie....

Magnolia

Kann niczym nie pryskałam - załatwiła to moja kocica

A oto krótki meldunek z wiosny: Przeżyły wszystkie krzewy posadzone jesienią, uffff... barwinek się opuszcza też ładnie i wszystko co przywiozłam latem z Bieszczad oprócz tułacza, ale jeszcze daję mu szansę. Najważniejsze, że widzę oznaki życia u osta, którego przywlekłam stamtąd. Chciałabym Wam pokazać go w pełnej krasie, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć... a jest imponujący, ogromny siwy i kolczasty

To jest jeden i ten sam tulipan w ciągu dnia... ślicznotka moja...

To chyba śnieżnik z biedronki...

a to tulipanki od Xipe szykują się do kwitnienia

i hiacynty wreszcie....

Magnolia

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Andziu ale magnolię masz bardzie otwartą niż moja
a tulipanek śliczny 

- Zielona_Ania
Aniu, tulipanki masz bardzo ładne! Magnolia to moje niespełnione marzenie - szkoda mi sadzić żeby się męczyła latem na piasku.
A jak fajnie się czyta o zdobyczach roślinnych z wycieczek
Też w ten sposób wprowadziłam kilka roślin -najlepiej mi się udała szałwia omszona z rejonu Wiślicy (z nasion). Twój oset brzmi kusząco.
A jak fajnie się czyta o zdobyczach roślinnych z wycieczek

- Andzia1
Aniu, ale ja też mam głównie piasek z gliną czasem. Magnolia rośnie w wielkim dole z mieszanką torfu
ta będzie raczej krzewem, ale posadzę jeszcze taką dużą...
A po amonity zapraszam... teraz będziemy segregować kamień więc na pewno nie jeden się znajdzie... podzielę się z przyjemnością

A po amonity zapraszam... teraz będziemy segregować kamień więc na pewno nie jeden się znajdzie... podzielę się z przyjemnością

regulamin Andziu
regulamin Andziu