Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

Inspekt- super sprawa! Ja muszę skombinować sobie drugi, bo mam maleńki. Prace ziemne - ale będzie się działo u Ciebie! Życzę żeby wszystko poszło szybko i liczę na jakieś zdjęcia z frontu ogródkowego :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i pierwszy raz żałuję, że nie mam syna. Ty to masz fajnie...Zrób fotkę, bo ciekawam jak ten inspekt wygląda. ;:65

ZielonaAniu, co siędzieje w Twoim inspekcie teraz? Może pokażesz zdjęcie? ;:65
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, gdzie nam zniknęłaś...Mam nadzieję że zaraz po świętach zdasz relacje z wiosny w ogrodzie :D

Felu- obiecuję jutro u mnie zdjęcie zawartości mojego mini inspektu :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witam po świętach... obżarta niestety jeszcze, teraz trzeba szybciutko brać się do prac ogrodowych i zrzucać to co się "nabrało" przez święta. Mimo paskudnej dzisiaj pogody i pomocnika :twisted: udało mi się zrobić kilka fotek tych moich marnych oznak wiosny.
Tulipany niektóre zaczynaja kwitnąć a inne jeszcze się zastanawiają czy już warto :

Obrazek
tutaj tulipanu botaniczne od Xipe, bardzo jestem ciekawa jakie będą
Obrazek
Pomocnik zjadający mini bratki :evil: :evil:
Obrazek a to ostatnia chwila tegoż bratka, na zdjeciu wcześniej został pożarty : Obrazek

Moje pierwsze żonkile Obrazek
No i całą reszta: miodunka maleńka jeszcze, fiołek, zimowity, róża Sympatia przeżyła zime, a magnolia gwiaździsta zaczyna otwierać paki...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przezimowało chyba dobrze arum italicum ;:138 , i rojnik w kilku wcieleniach, także jakis rozchodnik zaczyna się budzić:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O nieeee... nie wiedziałam, że nie zapisałam zdjec w dobrym formacie i są poodwracane... ale mam nadzieję, że mi wybaczycie.
Dzisiaj wreszcie przepikowałam pomidory, melanzanę, floksy, posadziłam kalle . Niestety moj inspekt nadal pozostaje sferze marzen, bo czegoś tam brakło...ech..dzieciaki... mam nadzieje, że jednak go skoczy. To tyle na dzisiaj... ide troche przeczołgać mojego szkodnika :D :wit
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Andziu, po tej wizycie głowę mam bardziej na lewo :;230 . Śmiałam się na głos :;230 gdy czytałam o tym potworze pożerającym kwiatki, które nic dziwnego, że zastanawiają się czy warto kwitnąć. Magnolia to i owszem, kwiaty ma wyżej to nie ma ryzyka, ale ta reszta w niskich parterach... :(
Ciekawa jestem jak szybko rośnie taki krzak magnolii. Kiedy wjeżdża się do mojego miasteczka, w jednym z ogrodów jest ogromna magnolia. To po prostu wielkie drzewo i teraz calutkie obsypane białymi kwiatami. Niestety, nie ma jak się tam zatrzymać, aby je sfocić.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czegoś tu nie kumam. Dlaczego ? trzeba przepikować floksy?? Czy ty je siałaś? Czy z tych kłączy (co to je kupiłam) az tyle ich wyrasta? Więcej pytań nie będę stawiać, bo wydaje mi się, że przychodzą mi do głowy coraz głupsze.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- dałam radę ze zdjęciami -wszystko widać :D Fajnie że to Arum przezimowało, jak się jeszcze kwiatostan pokaże to będzie super widok i owocki potem! Tulipanki się jeszcze otworzą- tylko troszkę słońca im trzeba. A ten kudłaczek -pożeracz bratków jest taki słodki :D U mnie wczoraj szturm na bratki przypuściły koty, ale szybko odwróciłam ich uwagę korzeniem kozłka waleriany :;230 . Niestety na psa nie podziała...
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Nie ważne że odwrócone wazne że wiosenne :)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu kochana... bardzo się cieszę, że udało mi się Ciebie rozbawić :P Moja magnolia gwiaździsta to będzie raczej krzew, bo to taki gatunek dorastający max do 2 metrów, ale wiem o jakiej Ty mówisz, to mój najbliższy zakup właśnie (marzy mi się ciemno różowa), ale dla takiej muszę mieć ekstra miejsce już. Floksy które pikowałam, to takie jednoroczne z nasion od Grażynki Widery nazywają się Floks Gwiaździsty Phlox drummondii, musiałam je szybko przepikować, bo zaatakowały mi niektóre rośliny ziemiórki france wstrętne :evil:
Zielona_Aniu czekam na to słoneczko z utęsknieniem. W zeszłym roku likwidowałam jedną rabatkę, a właściwie przeniosłam ją skalniak i teraz w różnych bardzo dziwnych miejscach wyrastają mi tulipany i krokusy :;230 i bardzo jestem ciekawa jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają. A mój kudłaczek faktycznie jest słodki, najbardziej w godzinach od 7.30 do 16.00 - tzn kiedy nie ma nas w domu, autentycznie przesypia ten czas - widać to w czasie weekendów, bo potem zamienia się w psa z klasycznym adhd ;:224

Trzynastko-Celinko - wiosna w pełnie...tylko ciepełka za mało, ale mam nadzieje, że wszystko przed nami ;:138 ;:3
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

Aniu , moje siewki parapetowe też coś zjada....
kilka listków zmieniło kolor i ma takie malutkie, jaśniesze punkciki,
najwięcej kana :roll: Pryskałaś czymś?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, u mnie to ewidentnie ziemiórki załątwiły sprawę, mam nadzieje, że po przepikowaniu uratuje to co zostało.
Kann niczym nie pryskałam - załatwiła to moja kocica :twisted: , ale nie mam żadnych plam na liściach na razie.
A oto krótki meldunek z wiosny: Przeżyły wszystkie krzewy posadzone jesienią, uffff... barwinek się opuszcza też ładnie i wszystko co przywiozłam latem z Bieszczad oprócz tułacza, ale jeszcze daję mu szansę. Najważniejsze, że widzę oznaki życia u osta, którego przywlekłam stamtąd. Chciałabym Wam pokazać go w pełnej krasie, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć... a jest imponujący, ogromny siwy i kolczasty ;:138
To jest jeden i ten sam tulipan w ciągu dnia... ślicznotka moja...
Obrazek
To chyba śnieżnik z biedronki...
Obrazek
a to tulipanki od Xipe szykują się do kwitnienia
Obrazek
i hiacynty wreszcie....
Obrazek
Magnolia :heja :heja
Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Andziu ale magnolię masz bardzie otwartą niż moja :) a tulipanek śliczny ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, tulipanki masz bardzo ładne! Magnolia to moje niespełnione marzenie - szkoda mi sadzić żeby się męczyła latem na piasku.
A jak fajnie się czyta o zdobyczach roślinnych z wycieczek :D Też w ten sposób wprowadziłam kilka roślin -najlepiej mi się udała szałwia omszona z rejonu Wiślicy (z nasion). Twój oset brzmi kusząco.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ale ja też mam głównie piasek z gliną czasem. Magnolia rośnie w wielkim dole z mieszanką torfu :heja ta będzie raczej krzewem, ale posadzę jeszcze taką dużą...
A po amonity zapraszam... teraz będziemy segregować kamień więc na pewno nie jeden się znajdzie... podzielę się z przyjemnością ;:196
regulamin Andziu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”