Nornice - co jedzą
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co jedzą nornice?
z tym kotem bywa różnie też to słyszałam i zapraszm koty sąsiadów do mojego ogrodu t.z.n dokarmiam je owszem koty spacerują a nornic mam tysiące i kretów zresztą też uwieżcie próbowałam wszystkiego teraz mam duży odstraszacz i 60 kopcy na 20 arach
ale mogę sprzedać kilka podobno pewnych sposobow jeden z nich to smrodliwe kulki na mole. ja popełniłam błąd bo zapakowałam kulkę do dziury i zasłoniłam ją a powinnam ją odslonić i poodsłaniać wszystkie żeby dopuścić powietrze i zrobić przeciąg . w tym roku spróbuje znowu .nie dzialają natomiast żadne preparaty ,po założeniu kret zrobił kopiec obok już na drugi dzień
ale mogę sprzedać kilka podobno pewnych sposobow jeden z nich to smrodliwe kulki na mole. ja popełniłam błąd bo zapakowałam kulkę do dziury i zasłoniłam ją a powinnam ją odslonić i poodsłaniać wszystkie żeby dopuścić powietrze i zrobić przeciąg . w tym roku spróbuje znowu .nie dzialają natomiast żadne preparaty ,po założeniu kret zrobił kopiec obok już na drugi dzień
Witam,
Po pierwszej wiosennej inspekcji w ogródku w tym roku do listy roślin, które smakują nornicom dołączam: forsycję i clematisy. Oprócz tego z lat poprzednich: korzenie róż, floksy, oczywiście tulipany. Liliowce. Serduszka. Szafirki. Generalnie to wcinają wszystko bez różnicy oprócz paru roślin których faktycznie nie lubią - tu prym wiodą narcyzy.
W kwestii roślin odstraszających nornice - odstraszanie polega na tym, że nornice faktycznie ich nei jedzą. Jedzą natomiast wszystko inne w najbliższej nawet odległości, aż furczy.
Koszyczki - można o kant ... potłuc. Próbowałam w zeszłym roku jesienią - nornice koszyczki poprzegryzały ekspresowo, a ja w naiwności swojej zasiliłam ich jesienne zapasy. Teraz na widok koszyczków w sklepach chwyta mię śmiech pusty
Do wiosny poprzedniego roku mieszkała u nas w domu kuna i tałatajstwa nornicowego było znacznie mniej. A teraz - ziściło się marzenie mojego męża i kuna się wyniosła, a on w zamian będzie musiał odbywac anty-nornicowe Ypres...
pozdrawiam,
Joanna
Po pierwszej wiosennej inspekcji w ogródku w tym roku do listy roślin, które smakują nornicom dołączam: forsycję i clematisy. Oprócz tego z lat poprzednich: korzenie róż, floksy, oczywiście tulipany. Liliowce. Serduszka. Szafirki. Generalnie to wcinają wszystko bez różnicy oprócz paru roślin których faktycznie nie lubią - tu prym wiodą narcyzy.
W kwestii roślin odstraszających nornice - odstraszanie polega na tym, że nornice faktycznie ich nei jedzą. Jedzą natomiast wszystko inne w najbliższej nawet odległości, aż furczy.
Koszyczki - można o kant ... potłuc. Próbowałam w zeszłym roku jesienią - nornice koszyczki poprzegryzały ekspresowo, a ja w naiwności swojej zasiliłam ich jesienne zapasy. Teraz na widok koszyczków w sklepach chwyta mię śmiech pusty

Do wiosny poprzedniego roku mieszkała u nas w domu kuna i tałatajstwa nornicowego było znacznie mniej. A teraz - ziściło się marzenie mojego męża i kuna się wyniosła, a on w zamian będzie musiał odbywac anty-nornicowe Ypres...
pozdrawiam,
Joanna
-
a ja was pocieszę że mam pełno tulipanów ,krokusów i nic ich nie rusza chociaż nornice obok porobily korytarze
No to nie pocieszyliście mnie! Po zgłębieniu tematu nornic, kretów i karczowników na forum ( ale burza mózgów
!) widzę, że należy rozwinąć szeroki front stosując równocześnie wszelkie metody.
Georginio, Twój Rudy Maniek jest the best i do tego szczęście samo do Ciebie przyszło.Ponieważ tam, gdzie jest ogród, nie mieszkam stale, z żalem rezygnuję z tego rozwiązania.
Przysiadłam na piętach ze zdumienia i zachwytu na widok wymyślnej konstrukcji Mirzana w wątku o karczownikach.Mówię Wam, cudo!
Ponieważ tej wojny nie da się jednak wygrać, myślę o zabezpieczaniu nowych roślin prze sadzenie w koszyczkach (?), doniczkach(?) i w czym jeszcze sadzicie? I tu mam pytanie: jak duże powinny być te "ochraniacze", żeby spełniały swoją rolę, ale nie hamowały rozwoju rośliny, n.p. lilii? A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?No nie. Myszy zżarły króla Popiela, ale wara im od mojego ogrodu.
Serdecznie pozdrawiam

Georginio, Twój Rudy Maniek jest the best i do tego szczęście samo do Ciebie przyszło.Ponieważ tam, gdzie jest ogród, nie mieszkam stale, z żalem rezygnuję z tego rozwiązania.
Przysiadłam na piętach ze zdumienia i zachwytu na widok wymyślnej konstrukcji Mirzana w wątku o karczownikach.Mówię Wam, cudo!

Ponieważ tej wojny nie da się jednak wygrać, myślę o zabezpieczaniu nowych roślin prze sadzenie w koszyczkach (?), doniczkach(?) i w czym jeszcze sadzicie? I tu mam pytanie: jak duże powinny być te "ochraniacze", żeby spełniały swoją rolę, ale nie hamowały rozwoju rośliny, n.p. lilii? A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?No nie. Myszy zżarły króla Popiela, ale wara im od mojego ogrodu.

Serdecznie pozdrawiam
-
jakiś smrodliwy klej załatwiają z kopalni na śląsku podobno smród ich wygania ale trzeba odsłonić dziury żeby był przeciąg
klej jest w takiej lasce i tnie się 3 cm-owe kawałki ,no i do dziury
klej jest w takiej lasce i tnie się 3 cm-owe kawałki ,no i do dziury
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie nornice przeżarły plastykowe koszyki z kwiatami cebulowymi zakopanymi w ziemi.
Pułapka na nornice :-Wymiary mogą : średnica 5-8cm, długość 20-15cm, klapki wykonać z puszki np. po groszku. Koniecznie u góry zrobić otwory wiertarką. Pułapkę instalujemy w poziomym tunelu. Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
Pułapka na nornice :-Wymiary mogą : średnica 5-8cm, długość 20-15cm, klapki wykonać z puszki np. po groszku. Koniecznie u góry zrobić otwory wiertarką. Pułapkę instalujemy w poziomym tunelu. Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Aha, i wrócąMaksymilisan pisze: Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
Jeżeli wywieziesz je zbyt blisko to podobno mogą wrócić, ja nie spotkałem się jeszcze z powrotem nornic. Z przedstawionego sposobu korzystam i jestem zadowolony.
Ja przedstawiłem sposób humanitarny walki z nornicami, człowiek będzie zadowolony i nornice też. A jeżeli ty postąpisz inaczej, w sposób niehumanitarny, to już Twoja sprawa.
Pozdrawiam ;)
Ja przedstawiłem sposób humanitarny walki z nornicami, człowiek będzie zadowolony i nornice też. A jeżeli ty postąpisz inaczej, w sposób niehumanitarny, to już Twoja sprawa.
Pozdrawiam ;)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Wrócą? Nie muszą!!! Zastąpi je legion kolejnych, cała wielka rodzina myszowatych rozmnażających się niestety w błyskawicznym tempie
Nornice lubią topinambur. Ale topinambur lubią też dziki, więc dla nornic niewiele już zostało... A miał je odciągać od ciekawszych gatunków ogrodowych...

Nornice lubią topinambur. Ale topinambur lubią też dziki, więc dla nornic niewiele już zostało... A miał je odciągać od ciekawszych gatunków ogrodowych...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Najlepszy sposób na pozbycie się nornic to obecność kota
. Najlepiej aby była to kotka bo są one bardziej łowne niż kocury.Moja kotka - Fruzia w zeszłym roku przez lato dopadła około 3 kretów i
5 nornic !.Niektórzy z niezrozumiałych dla mnie powodów uwazają ,że obecnośc kota w ogrodzie jest szkodliwa dla roślin
. Dla mnie to totalna bzdura bo jest przeciwnie - kot to wielki przyjaciel ogrodu i bezwzględny tępiciel dla jego wrogów
. Dla dużych ogrodów zalecam nawet powyżej 5- ciu kotów najlepiej kotek
.

5 nornic !.Niektórzy z niezrozumiałych dla mnie powodów uwazają ,że obecnośc kota w ogrodzie jest szkodliwa dla roślin

Melduję,że syberyjskie już zjedzone.Ale pod irysem była dziura,nasypałem trutkiEma pisze: A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?
i też zjedzona.Dziura zatkana mieszkańcy, udali się na chorobowe.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Ależ to dla mnie takie sobie pocieszeniealinaK pisze:a ja was pocieszę

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mirzan, no coś Ty! Najpierw konstruujesz taką wyrafinowaną machinerię przeciw myszowatym ;:44 , by potem sięgać po prostacką trutkę? A fe! od Emy.mirzan pisze:Ema pisze: Melduję,że syberyjskie już zjedzone.Ale pod irysem była dziura,nasypałem trutki
i też zjedzona.Dziura zatkana mieszkańcy, udali się na chorobowe.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Witajcie.Rudy Maniek tak się rozpędził ze trochę przesadził .Na początku maja przyniósł nam na śniadanie 2 małe zajączki.Oczywiście dostał burę ale niepomny naszych pouczeń wyruszył po następne.Wyśledziłam gdzie go poprowadził instynkt myśliwego i zajączki wróciły do rodziny.W rezultacie podjęta została drastyczna decyzja o czasowej eksmisji Mańka .Mając również na uwadze dobro ptaków które upodobały sobie nasz ogród, Maniek wyjechał na wakacje do Warszawy do mojego syna.Kosy które gniazdowały w hortensji pnącej już opuściły gniazdo / chyba koniec z tym sexem w tym sezonie/i w związku z tym Rudy Maniek wraca w piątek do domu.
W międzyczasie przybłąkał się następny bezdomny kot tym razem czarno-biały.Dokarmiam go na tarasie ale jest nieufny i nie wiem kiedy go oswoję .No i co na to Maniek powie?
Alicja.
Nornice już pewnie mają złe sny.
W międzyczasie przybłąkał się następny bezdomny kot tym razem czarno-biały.Dokarmiam go na tarasie ale jest nieufny i nie wiem kiedy go oswoję .No i co na to Maniek powie?

Nornice już pewnie mają złe sny.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Znalazłam dziś na trawie przy tarasie śmiertelnie czymś objedzoną myszowatą / myszowatego...
Jakaś dziwnie zimowa jest, ma rudawy grzbiet, biały brzuszek, wielkość sporego chomika, ogon z 15 cm. Co to takiego?
I czego się najadło, że aż przyszło po pomoc do ludzi (do mnie). Niestety w nocy kiedy spałam, więc pomocy nie doczekało
No i nie wiem, czy samo przylazło i padło, czy coś mi to-to przyniosło? Kota nie mam, pies też spał, a nawet jeśli by upolował, to po udanym polowaniu myszowata nie byłaby taka zgrabna...
Jakaś dziwnie zimowa jest, ma rudawy grzbiet, biały brzuszek, wielkość sporego chomika, ogon z 15 cm. Co to takiego?
I czego się najadło, że aż przyszło po pomoc do ludzi (do mnie). Niestety w nocy kiedy spałam, więc pomocy nie doczekało

No i nie wiem, czy samo przylazło i padło, czy coś mi to-to przyniosło? Kota nie mam, pies też spał, a nawet jeśli by upolował, to po udanym polowaniu myszowata nie byłaby taka zgrabna...