Ogród u stóp klasztoru

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp klasztoru

Post »

Witaj :) I ja często bywam w Kalwarii .. rodzinnie kochamy to miejsce :)

Ogród śliczny - chętnie będę do Ciebie wracać :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alinko - te dropiate liście z poprzedniej strony to prawdopodobnie obrazki włoskie (arum italicum). Wygoogluj nazwę i porównaj zdjęcia z sieci z Twoją roślinką - tak łatwiej zidentyfikować.

Piszesz o LESIE w ogrodzie. O, podoba mi się ta koncepcja. Jestem wielbicielem drzew! Ogród bez porządnych drzew jest pozbawiony proporcji, bo tylko drzewa stworzą "drugie i trzecie" pietro. No i równoważą dużą bryłę budynku.
Popatrzyłam na poprzednie zdjęcia i pomyślałam, że może warto byłoby dodać drzewa liściaste o kolorowych liściach - na przykład buk czerwonolistny (achch, mój ulubiony), albo dereń o białych liściach, albo klony... Albo brzozę szczepioną na pniu... Wiem wiem, że liście jesienią i że sprzatanie..., ale cały ich urok polega na zmienności. Iglaki daja stałą zieleń i bryłę, a liściste zmieniaja kolor, no i zimą stają się eteryczne i przezroczyste. Dodaja lekkości, no i wiosną tak miło patrzeć na nowe listki!
Pozdrawiam drzewiasto - Ula
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Siewka sosny bedzie Ci rosła pięknie.Ja sie doczekałam własnego zywopłotu z nasion,świerków,sosen i cisów.
Siewkę mozesz już wystawić na ogród i niech tam stoi nawet zimą .Nic jej nie bedzie.Wystarczy tylko ja podlewać.Doniczke ma dość dużą wiec długo nie będziesz musiała jej przesadzać.Im mniejsza doniczka tym lepiej ,bo system korzeniowy jest ogromny.Ja obecnie posiadam siewki daglezji.Już się rozkrzewiły i bardzo ładnie wyglądają.Niestety będe musiała je na coś wymienić lub wydać ,bo nie mam miejsca na sadzenie takich duzych drzew u siebie,Jedna rośnie ,z której pobrałam nasionka i starczy.Gdybyś chciała pobierać nasiona innych iglaków to rob to po pierwszych przymrozkach.Naprawde fajna zabawa i jak cieszy ;:138
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alinko , masz bardzo ładny ogród. Na jednym ze zdjęć pokazałaś też pomocnika na czterech łapkach .
Jeżeli pozwolisz,będę do Ciebie zaglądać.
Pozdrawiam , Joanna
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

URSZULKO to jednak nie to ,porównałam i nic .jeszcze raz przekonałam się że muszę zostawiać opisy bo moja skleroza nie boli .a co do drzew które opisujesz to mam je wszystkie tylko zaczekajcie na liście to je pokażę w pełnej krasie .też się zachwyciłam liściastymi ,a liście -już zorganizowane kupiłam odkurzacz i mielę na ściółkę .wiąz górski czy katalpa mają takie olbrzymy że grabki nie pomogły.mam też buka czerwonego ,brzozę brodawkową purpurea klon czerwony i jakiś zielono -złocisty. mam też robinię akacjową .tak więc nie jest żle .tylko czekać cienia.z katalpą miałam przeboje bo w pażdzierniku pierwszy śnieg złamał wszystkie gałęzie ,ale widzę że się zabiera.
PESTECZKO kochana właśnie mam sobie kupić daglezję na soliter ale będę komponować z sumakiem i cyprysikiem .chcę stworzyć nowe miejsce na działce z cieniem
MIRIAM to miejsce kocha wielu i ja też zwłaszcza że klasztor widzę z okna .próbowałam w wielki tydzień zrobić jakieś fotki ale było tyle ludzi że nie było szans obliczyli że ok.250.tyś. -mówię wam naród
JO37-ten pomocnik to zara i zarazem straszna gwiazda bo na wszystkich fotkach chciała być .dziękuję za odwiedziny ,zmykam robić porządek z kaskadą ,bo już czas podłączyć pompy
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alinko-U podnóży drzew posadź sobie krzewy, a wybór jest niesamowity. :roll: :) :)
Poprzez kaliny, kolkwicje, tawuły wiosenne i letnie, hortensje bukietowe(łatwe w uprawie),derenie,
pęcherznice i wiele innych.Wszystkie te krzewy sa bardzo łatwe w uprawie. :) :) :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Ha ha ha, Alinko, to Ty już masz całe wielkie mnóstwo drzew!! A to mnie zaskoczyłaś!
Bardzo sie ciesze, że Ty tez jesteś ich wielbicielką :D
Ale skoro tak, to poproszę o zdjęcia! Teraz będą szczególnie piękne, kiedy pojawiają się młode listeczki.

A ja dzisiaj popełniłam kolejne szaleństwo drzewkowe - nabyłam sobie głóg. A mówię, że szaleństwo, bo moja działka ma zaledwie 720 m2. Będziem ciąć w miarę wzrostu :D
pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40

Post »

ALINKOMasz taki piękny ogród że normalnie mnie zazdrośc bieże.Ja mam taki malutki a Twój las jest przepiękny ,trochę koloru z krzaczków i cudo ;:138 Widok tylko pozazdrośc, ;:224
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alinaK pisze: MIRIAM to miejsce kocha wielu i ja też zwłaszcza że klasztor widzę z okna .próbowałam w wielki tydzień zrobić jakieś fotki ale było tyle ludzi że nie było szans obliczyli że ok.250.tyś. -mówię wam naród
W tym narodzie byłam i ja z rodziną - we czwartek i piątek :) .. tradycyjnie już :) :)
Mnie udało się troche fotek cyknąć ... jeżeli potrzebujesz to ci prześlę.
Ale nie mam nic od Piłata ... muszę to w przyszłym roku nadrobić :) :) :)
W ogóle to z piątku słabo - bo same parasole wychodziły :(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Alinko, u mnie też pogoda do niczego... Jednak u Ciebie jest cieplej, zakwitły tulipany :)
Chętnie odstąpiłabym trochę swoich drzew :lol: :lol:
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Alinko jeśli chcesz się pobawić i nie śpieszy Ci się do większego już drzewka bardzo chętnie dam Ci malucha .Sa rozkrzewione i już nie takie maleństwa. :wink:
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MIRIAM zdjęcia to chciałam wam przedstawić. ja to oglądam co roku od 40 lat , a le coś mi się zdaje że kalwaria to już nie jest mała plamka na mapie
NITKO ty mi zazdrościsz krzoczków a ja tobie róż .jak się naoglądałam to zaraz do ogrodu i już wytyczyłam miejsce pod nową rabatę różaną .już pisałam w twoim wątku że stara była w miejscu kaskady.tylko kiedy ja się dorobię takiej kolekcji
PESTECZKO właśnie w tym problem że mi bardzo śpieszno do dużego drzewa
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MONIKO skoro czekasz na swoje tulipanki to dla ciebie i wszystkich gości prezent :piąta kupka moich maleństw -przedostatnia

<script src='http://img262.imageshack.us/shareable/?i=img0609u.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img181.imageshack.us/shareable/?i=img0611m.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

oczywiście jak każdy na wiosnę poszalałam-dzisiejszy zakup;ognik

<script src='http://img706.imageshack.us/shareable/?i=img0614ne.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam 2 ogniki - ale obydwa chyba tej zimy przemarzły :( :( :(
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

po tej zimie chyba wszyscy liczymy straty dzisiaj widzę że co najmniej 5 różaneczników do wymiany nie mówiąc o mojej ukochanej mahoni

<script src='http://img519.imageshack.us/shareable/?i=img0513h.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”