Ogródek KaRo cz.2
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu pochodziłam sobie po twoim ogrodzie [co prawda tylko po ok.10 ostatnich stronach---brak czasu]
Jestem pod wrażeniem kolekcji rozchodników,szczególnie spodobały mi się:ościsty.lubczykowy i hiszpański.
Nie widziałam jeszcze takich.Zwróciły moją uwagę także kalikarpa z fioletowymi owockami,pięknotka też z koralikami
i pięciornik z pomarańczowymi kwiatkami.
Zachwyciły mnie też róże i ilość odmian u ciebie.Bardzo mi się spodobała ,,New Dawn".
Dzięki za przeszkolenie w ukorzenianiu cisa , jak u znajomych gdzieś go zobaczę to poeksperymentuję.
Jestem pod wrażeniem kolekcji rozchodników,szczególnie spodobały mi się:ościsty.lubczykowy i hiszpański.
Nie widziałam jeszcze takich.Zwróciły moją uwagę także kalikarpa z fioletowymi owockami,pięknotka też z koralikami
i pięciornik z pomarańczowymi kwiatkami.
Zachwyciły mnie też róże i ilość odmian u ciebie.Bardzo mi się spodobała ,,New Dawn".
Dzięki za przeszkolenie w ukorzenianiu cisa , jak u znajomych gdzieś go zobaczę to poeksperymentuję.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Może to i dziwne ale... podobają mi sie igiełki po prostuKaRo pisze:Z ciekawości muszę zapytać po co Tobie cis - skoro nie masz działki?
A może rób ten swój eksperyment przed blokiem?

Mieszkam w starej kamienicy przy ulicy, na której nawet zdechłego trawniczka nie ma

Od paru lat z powodzeniem hoduję dwa świerki. W zimie zdobią mi balkon a na lato daję na zaprzyjaźnione podwórko i tam letniskują. No a w święta obejmują stanowisko choinek w domu

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wspaniały pomysł z tymi swierkami Marto .
To nie dziwne,że lubisz igiełki ,ja też lubię...
A i z cisami wygląda teraz ,kiedy wiem coś więcej . zupełnie dobrze.
Oczywiście balkon będzie najlepszy bo będziesz miała zawsze podgląd i nie ma niebezpieczeństwa zniszczenia.
Marto - jeszcze jest ok,doniczki czy skrzynka z sadzonkami może stać na balkonie bez okrycia ,ale dobrze byłoby gdybys "skombinowała" trochę styropianu z którego zrobiłabys pojemnik-i tam wstawiła te sadzonki na zimę.
Stworzy to pewną izolację i idealnie zabezpieczy je od mrozu i wiatrów zimowych.
Z wierzchu ,w razie silnych mrozów ,możesz upchać zmiętym papierem gazetowym i sprawa załatwiona.
To nie dziwne,że lubisz igiełki ,ja też lubię...

A i z cisami wygląda teraz ,kiedy wiem coś więcej . zupełnie dobrze.
Oczywiście balkon będzie najlepszy bo będziesz miała zawsze podgląd i nie ma niebezpieczeństwa zniszczenia.
Marto - jeszcze jest ok,doniczki czy skrzynka z sadzonkami może stać na balkonie bez okrycia ,ale dobrze byłoby gdybys "skombinowała" trochę styropianu z którego zrobiłabys pojemnik-i tam wstawiła te sadzonki na zimę.
Stworzy to pewną izolację i idealnie zabezpieczy je od mrozu i wiatrów zimowych.
Z wierzchu ,w razie silnych mrozów ,możesz upchać zmiętym papierem gazetowym i sprawa załatwiona.

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mój zywopłot miałby ok 20 metrówKaRo pisze:Karolu - doświadczenia w siewie paulowni ma kryska...ileż ona ma siewek!!!![]()
Myślę,że podpowie Ci co i jak w tej kwestii....![]()
Pomysł z hibiskusowym żywopłotem podoba mi się ...
ile metrów miałby Twój ?
Tylko nie wiem czy wiesz ale wiosną dość długo musiałbyś czekać jak się zazieleni-
ponieważ hibiskus ma taką urodę,bardzo późno wchodzi w wegetację i długo wygląda jak przemarznięty.
Mógłbyś patrzeć w maju na gołe patyki żywopłotu skoro wszędzie obok tyle wiosennych barw?
Ale za to jeszcze o tej porze miałbyś kwitnący żywopłot...nie wiem co lepsze Karolu?

a hibiskus ma brdzo ważną i dobrą zaletę - bardzo łatwo się wiosną przyjmuje z sadzonek zdrewniałych

a u Kryśki przecież jestem na forum :P (ale wiem o kogo Ci chodzi

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rób ten żywopłot,rób...będzie ekstra....
A mnie chodziło o nasza kryskę - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7187
A mnie chodziło o nasza kryskę - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7187

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wiem że o Tę Kryśkę Ci chodziłoKaRo pisze:Rób ten żywopłot,rób...będzie ekstra....

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Kobieto... kiedy Ty śpisz

Dziękując za rady, do których się zastosuję spadam w pierze.
Dobrej nocki życzę

Dziękując za rady, do których się zastosuję spadam w pierze.

Dobrej nocki życzę

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Krysiu, ja tam dotarłam
, jechałam dwie godziny, ale to tylko przez korki i ulewny deszcz.
Bliżej mam od Pabianic, około godziny jazdy, ale wiesz jak to jest, namówiłam męża jechaliśmy pierwszy raz,
szukaliśmy w deszczu,.....ale, HURA
Oferta faktycznie bogata, pewnie jak w wielu szkółkach, ale u mnie takiej szkółki nie ma.
Nie mogłam np.kupić sadzonek trawy, a tam wszystkie jakie chcesz, nie mówiąc już
o bylinach, krzewach,itd.
Udało mi się nawet kupić hortensję kosmatą, u nas jak pytałam to każy mówił -jaka????,
a tam proszę stała w donicy i czekała na mnie.
Najlepiej jednak kupować w pełni sezonu, bo niektóre sadzonki nie miały oznaczenia koloru kwiatów,
a w sezonie kwitną i można łatwiej dobrać. Ale ja w sezonie to się troszkę boję
tam pojechać, jako maniaczka kupowania, mogłoby się to źle dla mnie skończyć
, mimo to już planuję kolejny wypad :P .
Pozdrawiam.

Bliżej mam od Pabianic, około godziny jazdy, ale wiesz jak to jest, namówiłam męża jechaliśmy pierwszy raz,
szukaliśmy w deszczu,.....ale, HURA

Oferta faktycznie bogata, pewnie jak w wielu szkółkach, ale u mnie takiej szkółki nie ma.
Nie mogłam np.kupić sadzonek trawy, a tam wszystkie jakie chcesz, nie mówiąc już
o bylinach, krzewach,itd.
Udało mi się nawet kupić hortensję kosmatą, u nas jak pytałam to każy mówił -jaka????,
a tam proszę stała w donicy i czekała na mnie.
Najlepiej jednak kupować w pełni sezonu, bo niektóre sadzonki nie miały oznaczenia koloru kwiatów,
a w sezonie kwitną i można łatwiej dobrać. Ale ja w sezonie to się troszkę boję
tam pojechać, jako maniaczka kupowania, mogłoby się to źle dla mnie skończyć

Pozdrawiam.
Iwona
---------------
Życie jest piękne....
---------------
Życie jest piękne....
Prawda, prawda... dzień jest piękny. Wreszcie jesień pokazuje, że może być śliczna 
Widzę, że obie jesteśmy ze stada sów
Ale o 6:30 lepiej do mnie nie podchodzić bez pełnego uzbrojenia . W przeciwnym wypadku grozi to śmiercią lub kalectwem ;)
Miłego dnia życzę

Widzę, że obie jesteśmy ze stada sów

Miłego dnia życzę