Storczyki Storczykowej cz. 2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Gratuluję pędziku u Vandzi 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak go znalazłam to się bardzo ucieszyłam, w końcu pęd to coś wspaniałego, a kwiaty to już w ogóle
. Czekam jeszcze na pędy innych Vand. Zółtą mogę sprzedać, jak ktoś jest chętny, niech pisze na PW.

- Storczykowa
Zapomniałam napisać, że oprócz Vandy zaczął puszczać pędzik jeszcze wielkokwiatowy biały Phalaenopsis kupiony rok temu w biedronce. A pączuszki na equestrisie ilocos alba są coraz większe
.
A do wystawy coraz bliżej, a ja ciągle zastanawiam się, o jakich jeszcze storczykach marzę. Jak na razie lista wymarzonych wygląda tak:
- Vanda biała/czerwona/rózowa w kropki lub inna ładna, co jeszcze nie mam (najlepiej biała, ale jakby nie było, to chciałabym którąś z tych 2 pozostałych)
- Phal. philipinensis
- Phal. Liodoro
- Phal. Mini Mark
- Phal. tetraspis
- Phal. schilleriana
- Phal. stuartiana
- Phal. princess kaiulani
- Phal. jacqueline
- Phal. amboinensis
- Phal. cornu-cervi red lub chattaldae lub żółty
- jakieś ciekawe hybrydy, co nie mam
Tyle tych wymarzonych, a miejsca jak na złość brak.

A do wystawy coraz bliżej, a ja ciągle zastanawiam się, o jakich jeszcze storczykach marzę. Jak na razie lista wymarzonych wygląda tak:
- Vanda biała/czerwona/rózowa w kropki lub inna ładna, co jeszcze nie mam (najlepiej biała, ale jakby nie było, to chciałabym którąś z tych 2 pozostałych)
- Phal. philipinensis
- Phal. Liodoro
- Phal. Mini Mark
- Phal. tetraspis
- Phal. schilleriana
- Phal. stuartiana
- Phal. princess kaiulani
- Phal. jacqueline
- Phal. amboinensis
- Phal. cornu-cervi red lub chattaldae lub żółty
- jakieś ciekawe hybrydy, co nie mam
Tyle tych wymarzonych, a miejsca jak na złość brak.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakoś mi się wydawało, że MM już masz. Powodzenia w zdobywaniu chciejstw!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
Bo niby jest, ale nic z niego nie będzie. Nie ma szans nawet na normalny wzrost, a co dopiero na kwiaty. Wadliwa roślina, coś się z nim dzieje od czasu przesadzania, przestał rosnąć normalnie, puszcza tylko liche imitacje liści... Może inna roślina by rosła normalnie.
Ja DusiuStorczykowa pisze: Tyle tych wymarzonych, a miejsca jak na złość brak.

Widzę, że nie możesz się doczekać dnia wystawy

"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- Storczykowa
No obecnie biała Vanda jest największym marzeniem, kiedy zobaczyłam taką na wystawie (niestety była już sprzedana) to zapragnęłam taką mieć i mam nadzieję, że w końcu się uda. Uwielbiam wszystko, co piękne, rzadkie i niezwykłe, a biała Vanda właśnie taka jest, choć inne kolory Vand także mi się bardzo podobają (tylko mi się nie podobają Vandy takie jak V. tricolor, coerulescens, teres i inne botaniczne), uwielbiam Vandy hybrydy wielkokwiatowe.mala06 pisze:Ja DusiuStorczykowa pisze: Tyle tych wymarzonych, a miejsca jak na złość brak.ja mogę użyczyć miejsca Twoim pięknościom
![]()
Widzę, że nie możesz się doczekać dnia wystawyi wcale Ci się nie dziwię. Ja jeszcze nigdy nie byłam na żadnej wystawie ale jestem w tej kwestii optymistką i mam nadzieję, że będę miała okazję pojechać. Udanych zakupów życzę i spełnienia marzenia czyli zakup białej Wandy, bo chyba to jest w chwili obocnej Twoim priorytetem, prawda?
A ty może pojedziesz kiedyś na jakąś wystawę. Nie wiem, czy u was jakieś robią, bo ja byłam tylko na wystawach w Sosnowcu (8 razy). Ale może u was też są.
A pędzik niebieskiej Vandzi rośnie

- Storczykowa
Pędziki rosną, Phal. podobny do Phal. gigantea rozwinął drugi kwiatek. Jest piękny, woskowy i nakrapiany, o szerokich liściach. Dużo storczyków pięknie kwitnie, a ja już się nie umiem doczekać wystawy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
NieDusia tylko Ty Dusia! Ja tez mam plany,ale nie wiem co z nich wyjdzie.
- Storczykowa
Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo ja nie po to jadę, żeby sobie tylko pooglądać, chcę spełnić moje marzenia (których jest bardzo dużo, więc może choć parę się spełni).
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,czekamy na nowe fotki z kwitnień i z Twoich zakupów.I jeszcze raz-powodzenia.
- Storczykowa
Już niedługo będzie wystawa, mam nadzieję zrobić bardzo duuuuużo zdjęć (zarówno na wystawie jak i nowym nabytkom, które mam nadzieję tam kupić). Jest tylko jeden problem - strona do wstawiania zdjęć. Na fotosiku są limity (a szkoda, bo to bardzo dobra strona, dodaje się łatwo i szybko), a na iv.pl można dodawać tylko po 2 zdjęcia i długo to trwa. Ale jakoś wstawię zdjęcia
. Niedługo wywołam te stare zdjęcia, więc będzie trochę miejsca na nowe. Pewnie was dziwi, że ja chcę wywołać zdjęcia, choć istnieją te wszystkie dziwactwa typu "pendrive" i płytki, ale ja jestem nieco przestarzała i wolę rzeczywiste zdjęcia na papierze niż takie na płytce, do których obejrzenia potrzebny jest komputer, a komputery są zawodne. Od początku istnienia mojej kolekcji robię zdjęcia moim storczykom i umieszczam je w albumie, żeby w wolnej chwili móc oglądać moje storczyki, nawet te, które teraz nie kwitną lub uschły ileś lat temu.
Pączuszki na ilocos alba są coraz większe
. Normalny equestris także zaczął puszczać pąki. Inne Phalaenopsis puszczają listki/korzonki/pędziki/kwiaty. Prawie wszystkie mają się dobrze. Z Vand na razie tylko jedna puszcza pędzik, ale może inne też wkrótce puszczą.

Pączuszki na ilocos alba są coraz większe

Również uważam,że zdjęcia na papierze mają więcej uroku i kiedyś sama je wywoływałam ale teraz dzieci kupiły aparat cyfrowy.
Ja ,a raczej moja córka wstawia zdjęcia przez Foto Tube.
Ja ,a raczej moja córka wstawia zdjęcia przez Foto Tube.
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
Możesz podać cały adres tej strony? Chciałabym jakąś, co można bez limitów wklejać szybko dużo zdjęć. Fotosik byłby idealny, gdyby nie te głupie limity. Teraz na każde 100 zdjęć trzeba sobie zakładać nowe konto.