W ubiegłym sezonie część siewek padła - nie były zaprawiane.
Ja na Twoim miejscu posadziłabym głębiej tzn. do liścieni ( wtedy nie widać,że są wiotkiekrzysiek1240 pisze:Co zrobić aby pomidory stały się grubsze??Moje stoją w słońcu i cieple ale nadal są wiotkie.
Możesz napisać dla jakiej odmiany, karłowej czy wysokiej i najlepiej podaj nazwę. Od kilku lat uprawiam karłowe jednak nie poradzę Ci jeżeli nie wiem jaka to odmiana. Pozdrawiam.wanderka pisze:Jakie jest minimum sadzenie od siebie krzakow pomidorow w gruncie? Mam malo miejsca (ok 2 x 3,5 m) i chce je max wykorzystac..
Tak, to pięknie co proponujesz. Jednak proszę nie zapominajcie o tym że słońce młode roślinki jeżeli są nie zahartowane to po prostu je spali. Chyba że to jest gotowa rozsada do gruntu i zahartowana. Wg mnie dobrze jest przede wszystkim zapewnić dużo światła ale niekoniecznie wysokiej temperatury. Sadzenie głębokie na pewno jest korzystne bo przy okazji rozwinie się sporo korzeni tzw. przybyszowych. Pozdrawiam.mata78 pisze:Ja na Twoim miejscu posadziłabym głębiej tzn. do liścieni ( wtedy nie widać,że są wiotkiekrzysiek1240 pisze:Co zrobić aby pomidory stały się grubsze??Moje stoją w słońcu i cieple ale nadal są wiotkie.) no i ustawiac przy otwartym, lub uchylonym oknie jak najwięcej.
Ja swoje wystwiam też na blakon ( te większe) w dzień no i rewelacja!!!
W końcu temp. są już wysoko na "+"
Pewnie,że pięknie, ale nigdzie nie napisałam,żeby wystawiać na "palące słońce", tylko żeby wietrzyć roślinki.Zenon pisze:Tak, to pięknie co proponujesz. Jednak proszę nie zapominajcie o tym że słońce młode roślinki jeżeli są nie zahartowane to po prostu je spali. Chyba że to jest gotowa rozsada do gruntu i zahartowana. Wg mnie dobrze jest przede wszystkim zapewnić dużo światła ale niekoniecznie wysokiej temperatury. Sadzenie głębokie na pewno jest korzystne bo przy okazji rozwinie się sporo korzeni tzw. przybyszowych. Pozdrawiam.