Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Goś - w sezonie praktycznie nie widać konstrukcji zielnika, bo "kipi" ze wszystkich stron. Myślałam, żeby go trochę "ucywilizować". Między cegłami dodatkowo czają się rojniki - nie byłabym sobą, żeby zostawić pustą przestrzeń :;230

Grażynko - próbowałam z pojemnikiem i uspokojona nie bardzo zwracałam uwagę na to co wyczynia mięta. A ona zrobiła desant górą :;230 . Myślę, że po prostu trzeba mieć na nią oko :wink:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo dokładnie, górą przerosła :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O! Jest zielnik! :D Bardzo oryginalny, tylko ... wydaje mi się trochę mały :roll:
W tej sytuacji posadziłabym na nim ... na szczycie tymianek i melisę (ta, którą ja mam na pewno zechce tam rosnąć ;) ), z boku, w mniejszej kieszonce szczypiorek, a w większej - może rutę? Albo cząber? Trochę trudno doradzać tak na odległość ... :?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czarodziejko - trudno będzie zielnik do Ciebie dociągnąć... Oglądniesz u mnie z bliska ;:138
Ruta - opis troszkę mnie wystraszył - wikipedia podaje, że zapach nieprzyjemny , może uczulać i otruć??? Szczypiorku jest cała grządka ( lubię jak kwitnie :wink: ) więc kieszonka zostaje wolna.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

A może cząber górski -ładna gęsta i niska krzewinka, aromatyczny zapach, przyprawa dobra do mięs. Albo hyzop - który ładnie kwitnie i pięknie pachnie, można go ciąć po kwitnieniu, robi się gęstszy.
A ruty mam kilkanaście krzaczków - robię z niej obwódkę grządki ziołowej (sama się wysiewa i z roku na rok przybywa długości obwódki :D). Zapach bardzo specyficzny, faktycznie nie przepadam za nim, ale roślina bardzo ładnie się prezentuje - barwa liści jest ciekawa. Uczulać może sok kiedy padnie na skórę przy słonecznej pogodzie- nigdy mi się to nie przytrafiło, więc nie mam złych skojarzeń z rutą.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czytam i czytam - cząber będzie bardziej niż OK ;:196

Hyzop - znany mi z literatury tylko (nazwy zwyczajowe: izap lekarski, józefek, józefka) Ze względu na pierwszą może jako wizytówka :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapach ruty jest nieprzyjemny? :shock: Dla mnie nie.
Rzeczywiście ruta należy do roslin najsilniej uczulających, więc jeśli ktoś ma skłonność do uczuleń, to powinien na rutę uważać i nie dotykać jej najlepiej bez rękawiczek.
Trująca może być spożywana w zbyt duzych ilościach.
Ja na razie uczulenia na rutę nie mam i zachwycam się jej pięknem :D
Jeżeli szczypiorek nie wchodzi w rachubę, to może do kieszonki wsadzić przywrotnika? A może ogórecznik? Hyzop rośnie chyba za duzy, jak na Twój zielniczek ... Lepiej go posadź przy różach :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To może estragon będzie dobry - bylina i nie trzeba z nim nic praktycznie robić.
Albo czosnek niedżwiedzi.
Nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie biało kwitnie i pachnie.
A poza tym nie do zdarcia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuś a może bazylię. Co prawda jest jednoroczna, ale przynajmniej jak Ci się znudzi, możesz w to miejsce posadzić co innego. Ta jest bardzo dobra do sałatek i pięknie wygląda

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, estragon jest za duży! Na taki malutki zielniczek? ... Nawet hyzop już mi się za duży wydaje :lol: Ale czosnek niedźwiedzi ;:108
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mięcie trzeba niestety dać taki kącik, z którego nie da rady wyleźć :roll:
Oregano jest łatwe w uprawie i pięknie kwitnie (oblegane przez owady i motyle),
trzeba uważać tylko, by się nie rozsiewało (ścinać). Z jednorocznych bazylia, majeranek.
Bazylia jest ciepłolubna, a ogórecznik mocno rośnie, ale za to pięknie kwitnie.
Melisa u mnie daje radę, mąż ją zrywa do zielonej herbaty, na zmianę z miętą.
Nie mam problemów z tymiankiem. A trybula... macie z nią doświadczenie???
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

:;230 uśmiałam się z tego nagrobka :;230
Też mam miętę, ale w takim miejscu, że może sobie łazić.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, czosnek niedźwiedzi ;:138 Tak Grażynko, to jest myśl. Skąd się bierze czosnek niedźwiedzi? Dotąd nie wpadł mi w łapki

Zapach ruty znam tylko z .... czytania! Ale jeśli zachwycasz się nią Czarodziejko, to spróbuję poromansować z rutą w zielniku. A hyzop do róż ( tych historycznych?) Przywrotnik jest już w różach - kapersowy, baaaardzo marny. Ogórecznik już w pamięci - już pytałam co on lubi :wink:

Goś - bazylię sadzę poza "budowlą" i przyznaję, że nigdy nie siałam. Gotowce kupowałam.

Eluś - lebiodkę/oregano mam chyba na szczycie zielnika. Nie sieje się, ale bardzo się rozrosła, jest mocno zdrewniałą krzewinką. Muszę ją odmłodzić, podobnie jak szałwię, z której jest niezłe krzaczysko. Z trybulą się nie znam... jeszcze... Melisa do rybki, mniam.

Aguś - ale Ty masz dużo miejsca, więc może sobie łazić. Ja też się uśmiałam, zwłaszcza, że chryzantemy już na miejscu

No, bo zaraz zacznie kipieć z zielnika. Muszę wziąć papierek i wszystko sobie pospisywać, bo mi się troszkę wielkość ziółek miesza...
Nie ma to jak burza w zielniku... dzięki za pomoc. Sporo się uczę o ziółkach :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak wyglądało kipienie w zielniku. Pierwsze nieostre, a na drugim prawie nie widać gdzie on ...

Obrazek Obrazek

Dobranoc/dzieńdobry
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, młodą rutę, malutkiego hyzopka i małego przywrotnika pospolitego mogę Ci podrzucić :D
Pospolity wydaje mi sie mniejszy niż czteroklapowy, czy jak mu tam? :oops: - no ten ozdobny w każdym razie ;D Hyzop po prostu pasuje do róż, tak jak lawenda :D
Ogórecznik lubi słońce i przepuszczalna ziemię, ale nie za ubogą :D U mnie ma nie dość zasobną, więc zbyt wielgachny nie rośnie :lol:
Lebiodkę zabrałabym do gruntu, bo ona rozrasta się dość mocno i jest za duża na taki zielniczek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”