Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

c.d. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Felu, dopiero dzisiaj weszłam na te stronkę i z wielkim zainteresowaniem przeczytałam Twoje bretońskie opowieści i obejrzałam naprawdę ciekawe zdjęcia.
Sama jestem romanistką, wielokrotnie bywałam we Francji, ale zawsze to były krótkie pobyty turystyczne i nigdy tak naprawdę żadnego regionu Francji nie poznałam. W czasach studenckich spędzałam we Francji, a właściwie w Paryżu (bo Paryż jest zupełnie osobną opowieścią) całe wakacje, ale wtedy była taka sytuacja,, że musiałam pracować, żeby się utrzymać i niewiele widziałam.
Dzięki Felu, mam nadzieję, że c.d.n.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Dalu, cieszę się że podobają Ci się te relacje. Sama jestem zachwycona Bretanią, dlatego też z przyjemnością ją prezentuję. To prawda,że inaczej poznaje się kraj, gdy mieszka się w nim. Zupełnie jak z przyrodą, staje się ona zrozumiała, gdy obserwujemy ją podczas wszystkich czterech pór roku, a nie tylko podczas jej dni świetności, czyli kwitnienia. Czytając Twój post przypomniała mi się książka Atoniego Libery „Madame” i myślę sobie nawet,że jest wysoce prawdopodobne, że ją również czytałaś. Pomyślałam o niej, bo dla autora tamtej epoki studiowanie romanistyki nie było takie oczywiste. Oczywiście Ty urodziłaś się póżniej, a więc i studiowałas w epoce, w której poznawanie kultur romańskich nie odbywało się jedynie w salach uczelnianych czy też bibliotekach, a podróże do tych krajów były zupełnie realne, choć niewątpliwie bardzo dla nas drogie. Wakacje w Paryżu, nawet gdy trzeba było pracować, aby się utrzymać to i tak wielka przygoda dla dwudziestolatka. Jesteśmy niejako”podczas wakacji”. Wygląda to tak, że robimy wypady na dwa-trzy dni, w różnych kierunkach Bretanii,potem wracamy na dzień-dwa do domu, aby znów gdzieś wyjechać, nawet na jeden dzień. W tym regionie taki sposób jest jak najbardziej realny. Sami Bretończycy mówią, że choć mieszkają tu całe swoje życie to ciągle odkrywają jakieś piękne, nieznane im dotąd zakątki. Jeśli pomyślmy, żesama długość linii brzegowej Bretanii wynosi 1200km, to łatwo wyobrazić sobie iż czasami jedno życie nie wystarcza aby poznać ten kraj. Często słyszę: „To nie problem znależć tu niezwykle dużo pięknych miejsc, problem w tym, aby znależć czas na ich zwiedzanie”. Właśnie wróciliśmy z nad kanału La Manche i zaraz wkleję zdjęcia n.p. z góry i zarazem klasztoru Mont Saint Michel. Wyspa ta jest połączona z lądem wąską groblą długości ok. 2km. U szczytu góry znajduje się klasztor, a u jego stóp, wąziutkimi, wijącymi się serpentynami uliczek opada miasteczko. Różnica poziomów wody w wyniku przypływów i odpływów oceanu dochodzi tu nawet do 15-stu metrów. Kiedy tam byliśmy morze się cofało, ukazując niezwykle rozległe, piaszczyste dno. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Felu pięknie przybliżasz nam ten kawałek świata. :P Osobiście pewnie nie dane mi będzie go poznać, ale dzięki Twoim fotorelacjom już wiem, co godnego zwiedzenia będę mogła polecić moim dzieciom :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, w życiu wszystko jest możliwe. Jestem najlepszym przykładem tego twierdzenia. Często pragnęłam czegoś,choćby zmiany pewnej sytuacji, w której się znalazłam i często te pragnienia wydawały się to zupełnie nierealne do realizacji. Czasami ludzie kwitowali moje marzenia mówiąc:” Pływasz w obłokach, zejdż na ziemię”. A ja cały czas wierzyłam, ze to możliwe, choć czasami i prawo nie było po mojej stronie. Pewnego jednak dnia zmieniono ustawę prawną , tak jakby na moje życzenie.Choć długo na to czekałam, to co było dotychczas zupełną mrzonką stało się faktem. Ty jesteś młodą mamą, a mnie już bliżej do jesieni, ale jeszcze mam nadzieję na killka miłych przygód z losem :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Felu mogę mieć życzenie? :oops:
Mogłabyś nam przybliżyć Crozon i Carnac? Proszę :D Ze szczególnym uwzględnieniem tego drugiego :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

Felu - i ja pięknie Ci dziękuję za pokazanie Bretanii.
Nawet nie przypuszczałam, że ona taka piękna!
I zachciało mi się ją zobaczyć. :lol:
Mam nadzieję, że prędzej czy później uda mi się zrealizować ten pomysł.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja wklejam zdjęcia z Biarritz.

Jest jednym z najdroższych nadmorskich kąpielisk we Francji, stało się sławne ? jak zresztą wiele innych miejscowości wypoczynkowych ? za sprawą cesarzowej Eugenii, żony Napoleona III.
Wody zatoki słyną z wysokich fal, dzięki czemu Biarritz uchodzi za najlepsze w Europie miejsce do uprawiania surfingu.
(wg http://plaze.onet.pl/2,1506889,Biarritz,region.html ).

Poza tym podobno są tam jedne z piękniejszych plaż we Francji.
Klimat jest łagodny, ale bardzo deszczowy.

Mieszkańcy chwalą ten region, bo jest tam blisko i Atlantyk i Pireneje.

Zdjęcia były robione w połowie stycznia.
Trochę ludzi kąpało się w oceanie, było kilku serferów.
Taka zima mi się marzy ... :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I widok na Pireneje

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja także spędziłam piękne chwile we Francji mimo ,ze pojechałam tam do pracy.Okolice NANTES CHOLET ST.PIER MOTLIMARHT,ST.FLORENT znam bardzo dobrze.Byłam nad LOARĄ i SEKWANĄ,zwiedziłam PARYŻ i wiele innych miast i zakątków.Zbierałam spadające kasztany jadalne,zrywalłm dziko rosnące wonogrono,ktore było smaczniejsze niż z winnic.Czas w ktorym bylam był czasem zbioru owoców.Zaproszono mnie na Świeto Wina i powiem ,ze impreza bardzo fajna,a wino.... :roll: hmm przereklamowane hihi.W tym roku znów jadę i powiem szczerze ,ze to jest miejsce gdzie chciała bym żyć.Podoba mi się ta sielskość,tam sie ludzie nigdzie nie spieszą,celebrują czas wolny i spotkania z rodzinami i znajomymi.
Kiedy znajdę chwilkę czasu postaram się wkleić fotki.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Też się podzielę kilkoma wrażeniami z Bretanii. Widzieliście Finist?re czas na Côtes D'Armor (22)(Armor znaczy blisko morza) . Głównym miastem jest Saint Brieuc. Polecam odwiedzić falezy w Plouha (najwyższe w Bretanii) i plażę Napoleona , wybrzeże różowego granitu jak nazwa wskazuje maja tenże kolor, Dinan, wyspy Brehat (wstyd się przyznać ale nigdy nie byłam, pojadę w maju bo podobno najpiękniej) i można by tu wymieniać... Bretania to nie tylko plaże i piękne krajobrazy ale i niestety tzw "zielone algi" , od wielu lat plaże w Côtes d'Armor są coraz to bardziej zanieczyszczone,niektóre zabronione do kąpieli, po 2 śmiertelnych wypadkach gdzie 2 psy i jeden koń zadusiły się gazem wydostającym się z zasuszonych alg, rząd nareszcie zareagował.
Koniec bla bla, pokaże kilka zdjec, chyba lepiej mówią przez się. Dla amatorów kolarstwa Bernard Hinault, urodził się w Yffiniac(małe miasto kilka kilometrów od saint brieuc), pięciokrotny zwycięzca Tour de France. Bernard Hinaut ma tez swoja różę ! piękną żółtą, którą mam w moim ogrodzie i czekam aż zakwitnie.
Fort la Latte
ObrazekObrazek
La Roche Jagu
ObrazekObrazek
z tylu zamku Obrazek
No i Dinan
ObrazekTa ulice nazywaj piekielską gdyż jest stroma, wejście dla odważnych :tan .Obrazek
W zatoce Saint Brieuc , na tych palach są małże, tzw "les moules du bouchot" rozciągają sie kilometrami.
ObrazekObrazekObrazek

Na koniec algi i manifestacja która miała miejsce w ubiegłym roku. Było kilka tysięcy osób.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re:

Post »

bishop pisze:Słyszałem, że nawet dziś Bretania ma odmienne prawo podatkowe niż reszta Francji...
Chcialabym sprostowac to nie Bretania, tylko Alzacja :wink:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Biarritz, tymbardziej, że nigdy tam nie byłam. W Bretanii zima też jest łagodna, ale najważniejsze, że jest bardzo krótka.

Gosiu, pokazałaś Dinan z ?piekielną? ulicą, która bardzo mi się podobała. Byłam tam tylko raz i potwierdzam, że to piękne miasteczko.

Dziś dla odmiany pokażę widoczki z bretońskiej wsi. Łagogne wzgórza, woda jezior, rzeki, a nawet oceanu, soczysta zieleń kukurydzy i pszeniczne złoto. Wszystko to plus schludne obejścia domostw tonące w buszu pastelowych hortensji stwarza wrażenie sielskiego spokoju i swojskości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jej, dziewczyny, ale mnie uradowałyście tymi opisami i zdjęciami!
O rany! A te hortensje są obłędne! :roll:

I stwierdziłam, że widoki o wiele lepiej się ogląda - prawie, jakby się
było w tym miejscu - gdy zdjęcia są takie duże.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko, miło nam, że możemy podzielić się swoimi zachwytami w Twoim wątku. Piszę w imieniu Gosi również, bo ona jest teraz nieobecna. Spędza wakacje w Polsce, wśród łanów polskich zbórz. Wiem, że bardzo lubisz przyrodę i wiejskie pejzaże, z przyjemnością odwiedziłam Twój wątek. Widoki przepyszne!
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia ze słonecznej Bretanii, bo u nas pada ze świata nie widać ! A zdjęcia gdzie zrobiłaś?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”