Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hortensja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 gru 2006, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 4cz.

Post »

Wydaje mi się, że znalazlam sposób na nornice. W otwory w ziemi, te po usunięciu kopców i te bez,
wsypałam preparat na mrówki, ten jaskrawjaskrawo- pomarańczowy, w granatowym pojemniku.
Wystarczy wsypać bardzo małą ilość, ale dość głęboko np. przy pomocy małej łyżeczki.
Kopce i korytarze zniknęły wszędzie tam gdzie go zastosowałam. Preparat nazywa się Mrówkofix czy
jakoś tak. Metoda drastyczna, ale trudno.
Pozdrawiam - Hortensja
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy próbował ktoś gaz pieprzowy ???????
Awatar użytkownika
Tarlama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 22:06

Post »

Po tegorocznej zime, przecierałam oczy ze zdumienia. Gdy stopniał śnieg - w malinach była zryta ziemia. Dosłownie, jakby ktoś rowki kopał... częśc malin mi "podeschło" :x ale cześc wyglada na zdrowe... co dziwne, rowki są tylko przy malinach... Nigdy u mnie nornic nie było, a krety o taka destrukcje nie posądzam :roll:
Czy istnieje skuteczna metoda przewpędzenia nornic? Nie chcę ich zabijac, tylko się ich pozbyc...
Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chcę ich zabijac, tylko się ich pozbyc...
Niestety, tak się nie uda, albo ty pozbędziesz się nornic karmiąc je trutkami,albo nornice pozbędą się Twoich roślin w ogrodzie. Teraz już za późno na "dokarmianie", mają one już w ogrodzie wiele pożywienia, ale jesienią musisz rozpocząć walkę, jak chcesz się pozbyć nornic, do tego czasu radzę przestudiować Nasze Forum jak to się skutecznie robi .Jak tego nie zrobisz, za rok ich będzie cztery razy więcej.
Awatar użytkownika
aniusia24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 gru 2009, o 18:13

Sposób na kreta

Post »

Czy macie jakiś sposób na kreta bo ja już niewytrzymuję nerwowo,warzywka ładnie wschodza a on codziennie gdzieś ryje te swoje korytarze i kopce niedługo to mi nic chyba niezostanie ;:223
Ryje i w tunelu foliowym i na zewnątrz nie wiem czemu w tamtym roku tak niebyło...
Ogród to moje drugie życie...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Re: Sposób na kreta

Post »

Na krety nie ma niestety skutecznego sposobu. :(
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

No jak to nie ma sposobu :shock: ? Po prostu trzeba go złapać i tyle ... Bo sam sie nie zgłosi , na to nie licz :wink: . A jak złapać ? Metod jest wiele :zaczaić sie ze szpadlem i gdy będzie robił nowy korytarz wbić szpadel w ziemie i natychmiast wyrzucic do góry , razem z ziemią i kretem , i szybko gdy spadnie złapać i do wiaderka , skuteczność 1-4, i wymaga ta metoda sporo czasu na zasadzanie sie ... Łapać trzeba w rękawicy bo zwierz nieszczepiony i nic nie wiadomo :? . Druga metoda : zakopać słoik poniżej poziomu korytarza , można wrzucić kilka dżdżownic na przynęte , kret tam wpadnie :wink: ... Trzecia metoda : ustawić pułapke , takie szczypce zaciskające sie na sprężynie , wstawia sie blaszke między szczypce i kret idąc wytrąca ją powodując zaciśnięcie szczypiec . Ostatnia metoda wydaje mi sie najskuteczniejsza , ale też często trzeba poprawiać i zmieniać miejsce . Powodzenia :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sposobyu drastyczne ale niby są. Ale ile czasu na to poświęcasz?? Ja nie mam czasu cały dzień siedzieć i czekać na kreta
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego drastyczne ? Złapane krety są żywe , wywoże je kilka kilometrów dalej ... Czajenie sie nad kopcem faktycznie troche czasu zajmuje , ale najlepiej wstać skoro świt lub tuż przed zmrokiem wyjść na polowanie , taka przygoda z dreszczykiem 8-) . Z kolei ustawienie pułapki zajmuje kilka minut ... Za dnia kret jest mało aktywny , pewnie śpi :wink: .
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

Chciałem tylko dodać, ze jakieś czary z zakopywaniem włosów, wrzucaniu do nory orzechów gotowanych w mydlinach itp itd nie działają skutecznie. Co najwyżej kret lekko zdenerwowany wyryje dwa razy więcej kopców:)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie nie ma 100% skutecznego sposobu na kreta. Wścieknie się i będzie jeszcze więc kopców
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne , jeszcze kumpli może sprowadzi... :;230 . Ludzie , nie ustawiajcie sie w roli ofiary , wszak wszelki stwór boży musi znać swe miejsce w szyku :wink: . Dość tej polityki uległości , bo tak to my Polski nie zbudujemy ...
danka_1959
50p
50p
Od: 25 paź 2009, o 19:27

Post »

Mój mąż w ubiegłym roku zastosował preparat Polytanol GR, firmy Wlelfel. Do tej pory mamy spokój z kretami.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to?? I jak się to stosuje?
danka_1959
50p
50p
Od: 25 paź 2009, o 19:27

Post »

Wiem tyle,że jest to w formie proszku. Myślę,że sposób użycia jest podany na opakowaniu.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”