Ziarnopłon wiosenny ( Ranunculus ficaria )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Ziarnopłon wiosenny ( Ranunculus ficaria )

Post »

Teraz wiosną zauważyłem dziwne chwasty, które rosną tylko w miejscach gdzie jest ucisk, czyli tam gdzie położyłem dla ozdoby głazy, wysypałem drobne kamienie a nawet korę przy iglakach.
To dziadostwo czym kolwiek jest na pewno można po prostu wyrwać, wyplewić ale może jest jakiś inny sposób bardziej skuteczny? To nie rośnie ani przy grządkach warzywnych ani na trawniku tylko w takich miejscach właśnie...

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Re: Co to za chwast i jak z nim walczyc?

Post »

Wygląda na ziarnopłon wiosenny, to geofit -tzn rozwija się tylko wiosną, a po kwitnieniu zamiera jego nadziemna część, bulwki pozostają w glebie na kolejny rok. Co do zwalczania- nie wiem :wink: ja go lubię.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Dzięki za info. Sprawdziłem w sieci i wychodzi na to że w maju już go nie będzie, wyrośnie dopiero za rok. Niech sobie będzie więc... Latem nie chcę takich gadżetów, bo po to sypałem kamyczki i korę żeby było czysto i schludnie, ale skoro to tylko wiosenna roślina niech się zieleni do lata, co mi tam :D
Tak w ogóle ciekawostka - wyczytałem, że rozsiewa się dzięki mrówkom, które przenoszą nasiona... no byle by mi całej działki nie poroznosiły :D ;)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Może jej się tak spodobało przy tych kamieniach bo ma więcej wilgoci - lubi takie miejsca. Widzę że zdrowo podszedłeś do tematu- niech sobie pożyje :D . Kwiaty ma ładne- aż się błyszczą w słońcu.
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”