Nowy ogród Jacka 2010
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku, część bodziszków wypuszcza już młode listki. Mam nadzieję, że wszystkie szczęśliwie przetrwały zimę. A jak Twoje wilczomlecze?
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Jacku, teraz chyba wszyscy chodzimy z nosem przy ziemi i sprawdzamy jak nasze roślinki przetrzymały zimę. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monika, padły mi 3 wilczomlecze tarasowe. Na szczęście czerwonolistny jest u rodziców więc do odzyskania. Nie odpuszcza też wilczomlecz południowy. Groszkowy i mirtowaty są niezawodne.
Maju, to takie ekscytujące - odkrywanie kolejnych narodzin, zwłaszcza u roślin kiepsko wyglądających bądź trudnych. Za sukces uważam przezimowanie iglicy i wszystkich hebe.
Zdjęcia się teraz szybko dezaktualizują. Te są sprzed dwóch dni:
z tego pierwiosnka jestem szczególnie dumny - nie dość że pierwszy zakwitnie, to jest z nasion

cebulice syberyjskie - niezawodne

ciemiernik się wychyla

cieszynianka zdumiewa - kwiatki wychodzą wprost z ziemi

Maju, to takie ekscytujące - odkrywanie kolejnych narodzin, zwłaszcza u roślin kiepsko wyglądających bądź trudnych. Za sukces uważam przezimowanie iglicy i wszystkich hebe.
Zdjęcia się teraz szybko dezaktualizują. Te są sprzed dwóch dni:
z tego pierwiosnka jestem szczególnie dumny - nie dość że pierwszy zakwitnie, to jest z nasion

cebulice syberyjskie - niezawodne

ciemiernik się wychyla

cieszynianka zdumiewa - kwiatki wychodzą wprost z ziemi

-
Jacku, takie są, niestety, "uroki" zimy
Jeden wilczomlecz ocalał (zapomniałam nazwy), ale nie widzę Kameleona. jestem ciekawa, czy odbije??? Szkoda byłoby, bo ładny.
Nawiozłam już cały ogród obornikiem, rośliny powinny szybko się zregenerować.

Nawiozłam już cały ogród obornikiem, rośliny powinny szybko się zregenerować.
- JacekP
Witaj Moniko
Straty są i wiele roślin jeszcze nie daje znaku życia.
Mam juz swój kompost więc też będę nim nawoził rabaty i regenerował trawnik, który po zimie wygląda nieciekawie

Mam juz swój kompost więc też będę nim nawoził rabaty i regenerował trawnik, który po zimie wygląda nieciekawie

-
Jacku, po kompoście trawa wygląda super!! Jest ciemnozielona i "soczysta".
Sądzę, że zdecydowana większość roślin ocalała, przecież to dopiero koniec marca.
Sądzę, że zdecydowana większość roślin ocalała, przecież to dopiero koniec marca.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wszędzie kusicie tymi ciemiernikami
Piękny ma kolor.

Piękny ma kolor.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Jacku zastanawiam się czy muszę jeszcze zasilać nawozami jak dałam dużo kompostu na rabaty.
U mnie strat nie jest tak dużo jak początkowo myślałam do tej pory nie znalazłam cieszynianki, 2 pustynniki , trytoma kilka nowo nabytych irysów wilczomlecz o kolorowych liściach , .Może jeszcze coś zauważę .
Piwonie drzewiaste sobie poradziły .
Genia
U mnie strat nie jest tak dużo jak początkowo myślałam do tej pory nie znalazłam cieszynianki, 2 pustynniki , trytoma kilka nowo nabytych irysów wilczomlecz o kolorowych liściach , .Może jeszcze coś zauważę .
Piwonie drzewiaste sobie poradziły .
Genia

- JacekP
Moniko, kompost to raczej pójdzie pod kwiaty. Trawnikowi musi starczyć nawóz sztuczny. Jakaś hierarchia musi być, a kompostu nie mam jeszcze wiele. Na szczęście u mnie bardzo żyzna ziemia więc dużo nawozić nie muszę.
Aniu, Twoja lista chciejstw chyba nie maleje
U mnie zresztą podobnie, bo ciągle znajduję wspaniałe rośliny u forumowiczów, które i ja bym chciał
Geniu, u mnie jeszcze sporo roślin nie wykazuje oznak życia ale każdego dnia odkrywam nowe kiełki i pączki. Niepokoją mnie funkie. Tylko kilka wychodzi a obok dużo korytarzy nornic
Tylko od Ciebie babkolistna puściła nawet miniaturowy listek 
Aniu, Twoja lista chciejstw chyba nie maleje

Geniu, u mnie jeszcze sporo roślin nie wykazuje oznak życia ale każdego dnia odkrywam nowe kiełki i pączki. Niepokoją mnie funkie. Tylko kilka wychodzi a obok dużo korytarzy nornic

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewnie, że nie maleje
Ale ciemierniki są na niej od dawna, jednak ciężko mi upolować ładną i dużą sadzonkę o pełnych odmianach już nie wspomnę

Ale ciemierniki są na niej od dawna, jednak ciężko mi upolować ładną i dużą sadzonkę o pełnych odmianach już nie wspomnę

-
Jacku, tak wcześnie u Ciebie pokazują się hosty
U mnie dopiero na przełomie kwietnia i maja...

- JacekP
Aniu, ładne i duże sadzonki ciemierników były w większości centrów ogrodniczych,
jakie odwiedzałem w ostatnim czasie.
I to kwitnące więc nie powinnaś mieć problemu z zakupem. Kwestia ceny.
Sporo siewek dostałem zimą i wszystkie się przyjęły (sadzone w grudniu!)
Moniko, uspokoiłaś mnie z tymi hostami, bo myślałem, że już powinny wyjść,
a te korytarze wzbudziły podejrzenia.
jakie odwiedzałem w ostatnim czasie.
I to kwitnące więc nie powinnaś mieć problemu z zakupem. Kwestia ceny.
Sporo siewek dostałem zimą i wszystkie się przyjęły (sadzone w grudniu!)
Moniko, uspokoiłaś mnie z tymi hostami, bo myślałem, że już powinny wyjść,
a te korytarze wzbudziły podejrzenia.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku ja też chciałam Ci to napisać co Monika , hosty jak chwasty więc na pewno urosną one jeszcze uśpione
tylko te które w tym roku kupiłam już wypuszczają listki , najbardziej wyrosły te w donicach w zimnej piwnicy , teraz mają takie jasno zielonkawe prawie białe liście , mam nadzieję że się wybarwią .
Genia
tylko te które w tym roku kupiłam już wypuszczają listki , najbardziej wyrosły te w donicach w zimnej piwnicy , teraz mają takie jasno zielonkawe prawie białe liście , mam nadzieję że się wybarwią .
Genia

- JacekP
Witam miłych gości
Najbardziej lubię te poranne chwile, gdy robię obchód ogrodu. Odkrywam wtedy kolejne kiełki, pączki i całą radość, jaka płynie z obcowania z ogrodem. To jak poranny obchód w szpitalu a ja jak ordynator rozmawiam z każdym pacjentem, badam, stawiam diagnozę, obmyślam kurację
Dzisiejszy obchód kolejna radość bo, wyszła z ziemi języczka Przewalskiego, alstomerie, jarzmanka, horminum rokuje nadzieje. Lada dzień zakwitną gęsiówki, koluria, praginia i kolejny pierwiosnek.
A wczoraj przyleciały motyle. Posiedziały, pogimnastykowały się i odleciały, bo mało kwiecia.
Geniu, "hosty są jak chwasty" -
uśmiałem się nieźle. Ale jak pisałem, Twoja babkolistna jakaś nakręcona, bo wypuściła mały listek
Witaj Igor
Mnie tulipany szczególnie nie kręcą, choć czekam na kwitnienie botanicznych, które mam pierwszy raz. U mnie na pierwszym miejscu narcyzy, które też już w pąkach 

Najbardziej lubię te poranne chwile, gdy robię obchód ogrodu. Odkrywam wtedy kolejne kiełki, pączki i całą radość, jaka płynie z obcowania z ogrodem. To jak poranny obchód w szpitalu a ja jak ordynator rozmawiam z każdym pacjentem, badam, stawiam diagnozę, obmyślam kurację

Dzisiejszy obchód kolejna radość bo, wyszła z ziemi języczka Przewalskiego, alstomerie, jarzmanka, horminum rokuje nadzieje. Lada dzień zakwitną gęsiówki, koluria, praginia i kolejny pierwiosnek.
A wczoraj przyleciały motyle. Posiedziały, pogimnastykowały się i odleciały, bo mało kwiecia.
Geniu, "hosty są jak chwasty" -

Witaj Igor

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku cieszynianka prześliczna, bardzo lubię takie zielonkawe kwiatuszki
A ciemiernik cudny, piękny kolorek, ja mam same jasne, ale a tym roku kupiłam korzonek bordowego i fioletowego i zobaczymy co wyrośnie