jakieś szkodniki :/
jakieś szkodniki :/
Proszę o pomoc...
Jakiś czas temu zrobiłam sadzonki i postanowiłam je zasadzić. Miałam ziemię którą kupiłam wcześniej. Po jakimś miesiącu podlewałam kwiatki i zauważyłam że "pływają" w nich małe białe glizdy, jakieś 1-2 mm. Na czarnej ziemi było je dobrze widać. Pani w sklepie ogrodniczym za bardzo nie umiała mi pomóc, poleciał mi jakąś miksturę do kwiatków w ogrodzie. W końcu wyrzuciłam te kwiatki. Stwierdziłam, że zmienia była stara i coś się tam zalęgło...
No i dzisiaj podlewam kwiatka którego mam do prawie 3 lat i tu to samo - białe małe glizdki. FUJJJ
Proszę o pomoc, skąd to się w ogóle wzięło.
Jakiś czas temu zrobiłam sadzonki i postanowiłam je zasadzić. Miałam ziemię którą kupiłam wcześniej. Po jakimś miesiącu podlewałam kwiatki i zauważyłam że "pływają" w nich małe białe glizdy, jakieś 1-2 mm. Na czarnej ziemi było je dobrze widać. Pani w sklepie ogrodniczym za bardzo nie umiała mi pomóc, poleciał mi jakąś miksturę do kwiatków w ogrodzie. W końcu wyrzuciłam te kwiatki. Stwierdziłam, że zmienia była stara i coś się tam zalęgło...
No i dzisiaj podlewam kwiatka którego mam do prawie 3 lat i tu to samo - białe małe glizdki. FUJJJ
Proszę o pomoc, skąd to się w ogóle wzięło.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: jakieś szkodniki :/
Trochę mało precyzyjny opis
Możesz zrobić fotkę i ją wkleić? Mogą być to larwy ziemiórek lub wełnowce korzeniowe. Czy latają wokół doniczek małe muszki podobne do owocówek?

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
nie, obok doniczek nic nie lata, widać je jedynie jak podleję kwiatka, one w tedy jakby wiją się... właśnie wyniosłam tego kwiatka do kotłowni, jutro spróbuję zrobić foto
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może młode dżdżownice?
hmm, nie mam pojęcia, kompletnie nie znam się nba kwiatach dlatego pytam WasArtur89 pisze:A może młode dżdżownice?
A skąd te dżownice wzięły by się w kwiatku który od 2 lat stoi na półce?
- Artur89
Ja kiedyś hodowałem mrówkidara pisze:hmm, nie mam pojęcia, kompletnie nie znam się nba kwiatach dlatego pytam WasArtur89 pisze:A może młode dżdżownice?
A skąd te dżownice wzięły by się w kwiatku który od 2 lat stoi na półce?

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Może to drutowce? http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 8b12dcd749
Trudno mam zgadywać, każdy ma inny pomysł- fotka podstawą identyfikacji
Trudno mam zgadywać, każdy ma inny pomysł- fotka podstawą identyfikacji

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jeśli wcześniej rzeczywiście nie było robactwa to nie mogły pojawić się znikąd. Dlatego mogą być to ziemiórki - larwy małych muszek, które mogły przylecieć i złożyć jaja w podłożu. Ale larwy nie wyglądają jak dżdżownice tylko jak typowe larwy much. Tyle, że malutkie czyli białe, ok. 1mm średnicy i ok. 3mm długości.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
jutro obficie go podleję żeby znowu wyszły i zrobię foto, dzięki za pomoc 

- Artur89
O ile wiem to dżdżownice wychodzą jak ziemia jest zawilgocona. One są przeźroczyste? Larwy raczej mają swoje 'pancerzyki' (skórke, oskórek... jakkolwiek sie to zwie) z których potem wydostaje się owad.
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
dara,mogą to być ziemiórki.Fotka wszystko wyjaśni.
Jeśli tak,to pewnie ziemia była za mokra...
Jeśli tak,to pewnie ziemia była za mokra...
Pozdrawiam,Asia
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ja miałem niedawno ziemiórki w bonsai. To właśnie takie małe podłużne glizdki z czarną kropką i paskiem. Gdy bryła korzeniowa była sucha nie widać ich było. Po podlaniu wyłaziły na wierzch. Tyle, że parę tych muszek było.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce