moje storczyki karlin2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moje storczyki karlin2

Post »

Gratuluje udanej reanimacji ;:63
U mnie stożek wzrostu zaczął żółknąć jak przypadkiem zalałam go wodą ;:110
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Goska1307 pisze:Gratuluje udanej reanimacji ;:63
U mnie stożek wzrostu zaczął żółknąć jak przypadkiem zalałam go wodą ;:110
Od wody może, ale od słońca też. Na tym Phal. widzę na tym żółtym miejscami takie białawe plamy jakby od słońca.

A ten trzon jest miękki czy normalny? Bo jak miękki, to rzeczywiście może być gnicie.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Na szczęście trzon jest twardy, więc troche mnie uspokoiłyście, że to tylko od słońca. A ten odratowany to tak, on był w tej ziemi, ale cała sprawa z ziemią wyszła przy storczyku z tym basalkeikiem i pędem. Naprawde Wam dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak twardy to pewnie to tylko od słońca. Może już mają za widno, powinnaś zacząć cieniować.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

No niestety ja też już mam problemy ze słońcem?. Głównie bordowe plamy ale też lekko pożółkły trzon u jednego i też troche pomarszczone liście?każdy reaguje inaczej? ja niestety nie mam rolety na szybie tylko na karniszy więc nie mam jak cieniować? trzeba będzie je niedługo zabrać z parapetu tylko nie mam za bardzo gdzie poustawiać?na razie zasłaniam je gazetą ale to niezbyt ładnie wygląda od zewnątrz?gratuluje keiki i sukcesu w reanimacji?.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Właśnie z tym cieniowaniem jest też problem bo mam okno na południowywschód i południe. I też nie bardzo mam je gdzie dać po zdjęciu z okna. Małe okno zachodnie a na północnej stronie klatke schodową i balkon. I kombinuje czym by je tu zasłonić na oknie. Chyba kupie sobie półkę i tak je poustawiam w południowym pokoju bo nie mam wyjścia.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Witajcie też mam problem z cieniowaniem mam okno południowe a na nim 20 sztuk i nie mam gdzie przenosić.Coś muszę wymyśleć bo sloneczko coraz mocniej grzeje ;:3
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

też mam południowe okno i w dodatku poddasze...nie dość że ostre słońce to jeszcze duszno a otwarte cały dzień drzwi balkonowe niezbyt pomagają... już mnie troche martwi że storczyki będa musiały powrócić w głąb pokoju bo odkąd stoją na parapecie wrócił on do normalności... uwielbiam je ale najbardziej mi się podoba gdy delikatnie akcentują wystrój wnętrza a nie gdy dziesiątki ich stoją pościskane obok siebie... ja niestety jeszcze jakiś czas musze się przemęczyć a zanim nie będę miała do dyspozycji większej przestrzeni minie kilka miesięcy...dlatego musze się też powstrzymywać z kolejnymi zakupami.... a choć marze o półeczce i widziałam na forum wiele inspiracji to nie ma sensu jej robić bo i tak za jakiś czas sie wyprowadzam...
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Dobrze było w zimie, kwiatki na parapecie, słonko w miare ok, I były super. Teraz jak tylko ;:3 zaczęło mocniej świecić to kwiatki wariują. Jedne żółkną, jedne tracą kwiatki, jedne liście. eh. Biały i różowy straciły wszystkie kwiatki, białemu żółknie najmłodszy liść od spodu(ale to chyba moja wina, bo dostała się tam chyba woda i szczerze mówiąc nie bardzo wiem co z tym zrobić), różowemu sie liście marszczą i i w ogóle. W sumie to moja pierwsza wiosna-lato ze storczykami bo mam od grudnia więc... pożyjemy zobaczyy. Człowiek się uczy na błędach.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Znalazłam swój sposób na cieniowanie ;:138 :tan Z racji tego, że mój szkrab ma ciut ponad dwa latka to mam w domu pieluchy tetrowe :D i nie wygląda to aż tak źle z zewnątrz. ;:108 Zobaczy my co to da :D ;:63
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

niezły pomysł :D każdy korzysta z tego co ma pod ręką :D
a jeśli chodzi o tą wodę która dostaje się czasem w kąciki to gdy mi sie to przytrafia czasem to później sie denerwuje i zaglądam co jakiś czas czy oby nie zaszkodziło... ale jak najmłodszy listek żółknie nie jest dobrze...ale niech inni bardziej doświadczeni się wypowiedzą
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Oto moje dzisiejsze zdobycze:D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
i jeszcze jeden :D
Obrazek Obrazek Obrazek
troche zaspokoiłam chcice :D ale pare jeszcze mi zostało, w tym Żółty (eh)
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie cuda!!! Ten pierwszy to biały z mazami, bardzo długo mi się taki marzył. Ten drugi też cudny i do tego idzie mu nowy pędzik.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Zdobycze śliczne ;:138 takiego bordowego mam a biały z fiolecikiem jest na mojej liście chciejstw :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie piękne....:D
Ostatni bordowy jest na mojej liście chciejstw. Był kiedyś taki przeceniony z wielkoludów, ale korzonki mi się nie podobały...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”