Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
Re: Co z tymi cyprysam?
Ogólnie to nie wiem czy gleba im odpowiada, czy nie jakaś 'zimna' gliniasta, albo co gorsza dodatkowo po 'przejściach budowlanych'.Wtedy to raczej nic im nie pomoże, rośliny trzeba dobierać do rodzaju gleby i stanowiska inaczej trzeba się liczyć z tym, że będą chorowały lub zginą.
Ja by zdjęła ten żwir i to coś pod spodem , spulchniła glebę by powietrze mogło dojść do korzeni i słońce ogrzało.Do wierzchniej warstwy by się nie zasklepiała domieszałabym trochę drobnych trocin drzewnych.Cyprysiki to ciepłoluby, lubią gleby luźne i tzw. 'ciepłe', szybko się ogrzewające wiosną.W czasie suszy trzeba podlewać.Może dojdą do siebie i wtedy można wysypać dodatkowo korą, ale bez włókniny.
Ja by zdjęła ten żwir i to coś pod spodem , spulchniła glebę by powietrze mogło dojść do korzeni i słońce ogrzało.Do wierzchniej warstwy by się nie zasklepiała domieszałabym trochę drobnych trocin drzewnych.Cyprysiki to ciepłoluby, lubią gleby luźne i tzw. 'ciepłe', szybko się ogrzewające wiosną.W czasie suszy trzeba podlewać.Może dojdą do siebie i wtedy można wysypać dodatkowo korą, ale bez włókniny.
Kurcze,gleba kwasna była i mam jeszcze w jednym rzedzie ale osłonietym od wiatru i mało nasłonecznionym krzaki i super rosną, bez zadnych problemow i maja wloknine i kamienie ale jeśli nedzie trzeba to pozbęde sie tego.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to znaczy ze tylko w niektórych rzędach usychają ?
jeśli dobrze rosną to możesz kamienie zostawić, chociaż lepiej by było usunąć żwir i wysypać korę - nawet na tkaninę
chyba ze masz gliniastą ziemię - to zdjęłabym żwir...
jeśli dobrze rosną to możesz kamienie zostawić, chociaż lepiej by było usunąć żwir i wysypać korę - nawet na tkaninę
chyba ze masz gliniastą ziemię - to zdjęłabym żwir...
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2010, o 11:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cyprysik Columnaris i Nana Gracilis co to jest?
Jak w temacie.
Columnaris to raczej efekt zimy (co z tym robić? zostawić, obcinać ?)

Nana Gracilis to raczej sprawka mojego pieska i również co z tym robić ?

Pozdrawiam Andrzej
Columnaris to raczej efekt zimy (co z tym robić? zostawić, obcinać ?)

Nana Gracilis to raczej sprawka mojego pieska i również co z tym robić ?

Pozdrawiam Andrzej
Re: Cyprysik - choroby
One chyba tak naturalnie mają, po prostu te stare pędy brązowieją, na moim też tak jest
Proszę o poradę w nietypowej sprawie.Na Sylwestra ktoś wrzucił racę na mojego Cyprysa Lawsona ,który ma 4m.połowę od góry spaliło się , wygląda to strasznie .Słyszałam opinie że może odrosnąć.Czy może ktoś miał taką przygodę z iglakiem?
Pozdrawiam -Gienia.
Cyprysik - zbrązowienie
Witam,
Na jednym z cyprysików po ziemie pojawiło się coś takiego:

Co można z tym zrobić?
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Na jednym z cyprysików po ziemie pojawiło się coś takiego:

Co można z tym zrobić?
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam, Piotr
- Dziękuję za okazaną pomoc
"Początkujący ogrodnik"
- Dziękuję za okazaną pomoc
"Początkujący ogrodnik"
Nic.
Odrośnie.
Odrośnie.
heyjka
Ponizej fotki moich cyprysikow po zimie, o ile braz odrosnie lub to potraktowac nawozem to po zimie cyprsysy maja na koncowkach takie czerwone .... yhm ja ponizej, cyprysy maja rok dokladnie,
djcie znac co o takiego ;o)
Pozdrawiam

Ponizej fotki moich cyprysikow po zimie, o ile braz odrosnie lub to potraktowac nawozem to po zimie cyprsysy maja na koncowkach takie czerwone .... yhm ja ponizej, cyprysy maja rok dokladnie,
djcie znac co o takiego ;o)
Pozdrawiam

-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po pierwsze NIE cyprysy tylko cyprysiki (Chamaecyparis). Cyprysy nie przetrwają naszego klimatu!
Po drugie są to kwiatostany - naturalna sprawa, nie ma się czego obawiać.
Po drugie są to kwiatostany - naturalna sprawa, nie ma się czego obawiać.
Teraz jest pełno takich tematów na forum, komuś coś się pojawiło na iglaku a to po prostu kwiaty
Dziękuje, i tak prorokowałam tylko zależało mi na potwierdzeniu ;o)
btw: czy jest możliwość ze jeśli któryś z cyprysików ni będzie ich miał tzn ze lada moment padnie bo przemarz?
btw: czy jest możliwość ze jeśli któryś z cyprysików ni będzie ich miał tzn ze lada moment padnie bo przemarz?