Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Betina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Cześć mam pytanie co do hydroponiki i mam nadzieje że mi ktoś pomoże bo nie wiem co robić?Ostatnio naszła mnie mania kolekcjonowania Hoji mam je dopiero 4 małe roślinki ostatnio widziałam w sklepie internetowym Hydroponika piękną Hoje Australis Lisie i nie daje mi spokoju a że nigdzie nie idzie jej dostać to zastanawiam się nad jej kupnem.Tylko nasuwa się pytanie co zrobić czy można ją przesadzić do ziemi bez ryzyka straty czy lepiej zostawić w hydro ????????? :roll: Prosze o poradę!!!!!!!!!
Pozdrawiam wszystkich Betina!
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Betina.....Zdecydowanie zostawić.Zastanawiam się dlaczego chcesz ją przesadzać.Roślina już się przyzwyczaiła do życia w hydroponice.Osobiście przesadzam z ziemi do hydroponiki tylko młode rośliny.Można to robić odwrotnie ale zalecam młode rośliny.Nie zamierzam Cię odwodzić od eksperymentu ,jednak gdybyś miała stracić tak upragniona hojkę radze się zastanowić.
Sama mam hoje campaktę w hydro.Jest to moja pierwsza hoja i zastanawiam się jaki powinien być jej wzrost.Wydaje mi się że rośnie dosyć wolno.
Betina uprawa w hydroponice jest bardzo łatwa i prosta.Może zarazisz się hydro a to będzie Twój pierwszy kwiat ;:138 .Jeżeli prześledzisz mój wątek sama się przekonasz :D ......Nie zastanawiaj się tylko KUPUJ :wit
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Betina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2010, o 10:19

Post »

Dziękuje Ci Teresko za rady i przekonałaś mnie jak kupie to zostawię hoje w hydro i wypróbuje tą metodę hodowli.Jeszcze raz dzięki!!!!! :wit
Pozdrawiam wszystkich Betina!
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Teresie600 zaczęłam eksperymentować uprawę roślin w hydroponice. Oto co mam
-hoja carnosa Obrazek
-kolumnea już kwitnie Obrazek
-anturium co prawda nie w doniczce, ale się ukorzeniła i zaczęła kwitnąć Obrazek
Dziękuje Teresko
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mów że Ci sie nie uda jeśli nawet nie próbowałeś. Weż jednego kwiatka i zaczynaj. Moje anturium rośnie dlatego w wazonie ,że skończyły mi się doniczki. Widać, że kwiaty potrafią sie przystosować. Jeśli nie bedziesz coś wiedzial mamy tu dział o hudroponice a i super specjalistke Teresa600 na pewno pomoże.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresa600 pisze:Christa..swietny pomysł na trzykrotke.Wstaw proszę fotkę.Jak wygląda Tolmiea?
Mam małe zmartwienie bo szczepki paprotki zaczynaja marnieć :( .Jestem jednak cierpliwa i poczekam do momentu aż ostatni listek zmarnieje.Oby nie.
Teresko jednak trzykrotka zmieniła system z hydro na tradycyjny... częste uszczykiwanie za długich pędów źle wpływało na ogólny wygląd bo wciąż takie obskubane. Teraz niech sobie rośnie bez moich tortur...
Fotki w hydro w szklanym naczyniu nie wstawię bo ... dałam w prezencie córce - ma duży dom i tam lądują wszystkie moje większe okazy a ja zaczynam od początku.
Szkoda mi parapetu na dwie lub trzy większe rośliny - nie potrafię się ograniczyć do tak małej ilości.
Paprotka żyje czy ... już w koszu ?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwik GRATULUJĘ decyzji ;:138 .Zastanawiam się czy hoja nie ma za dużej doniczki,może na zdjęciu tylko tak wygląda.tak małe szczepki zawsze wkładam do najmniejszych wkładów (srednica 7.5cm wys.6,5cm) aby roślina nie poszła w korzeń ,zamiast w górę.Pamiętaj że kwiaty w hydroponice przesadza się dużo rzadziej niż w ziemi.
Kolumnea śliczna a pięknie będzie wyglądać jak się rozrośnie.Ciekawa jestem ja się zachowa anturium.Koniecznie wstaw zdjęcie jak zakwitnie.
Igor944 nie wierzę że się boisz :D . ;:14 wbij to sobie do głowy że to proste jak drut.Dostąłeś tak ogromną paczkę młodych roślin 6kg :D( Jak widzisz śledzę Twój wątek .nie zostawiam wpisu bo trudno za Tobą nadążyć :;230 a jam mam mało czasu).Więc nie żałuj chociaż jednej sadzonki do hydroponiki ;:215 .Będziesz miał temat ro rozmowy w swoim wątku i koniecznie się pochwal rezultatami.

Christa szkoda że przesadziłaś trzykrotkę do ziemi ,miałabym podgląd jak wygląda.Jak wiesz moja trzykrotka rosła w ziemi i wymagała większej doniczki ..............przesadziłam i rośnie jak szalona,wiec wylądowała na korytarzu bo miejsca na parapecie miała juz stanowczo za mało.Jak znajdę czas przed świętami to zrobię fotkę i wstawię. Naprawdę nie przypuszczałam że ten sposób prowadzenia jej w górę okaże się strzałem w dzieśiątkę.
Paprotka jeszcze się trzyma,chociaż kilka szczepek padło ,miedzy innymi ta która zostawiłam dla siebie :( .Wyglądała tak okazale a jednak padła. postaram sie zrobić zdjęcie pozostałych i sama ocenisz ich wygląd.Myślę że na pewno da się uratować to co pozostało.Trzymaj kciuki.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor ponizej zdjęcie ubiegłorocznej sundaville.Sam oceń czy się nadaje.Zaznaczam że prowadziłam ją od szczepki w hydroponice.W zeszłym roku kupiłam kupiłam w OBI.małą ok.20cm .oczyściłam korzenie z ziemi i wsadziłam do hydro.Niestety padła :(
A teraz oceniaj :D
Obrazek Obrazek
Obrazek
To jest jedna sundavilla w różnych ujęciach.

Sylwik jeszcze jedna sprawa,owiń szklany wazon w którym stoi anturium ,aby ze względu na dostęp światła do korzeni nie pojawiły się glony.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor...nie radzę jej przesadzać do hydro.Jest juz za "stara" a na jesień będzie jeszcze starsza a wiadomo że sundaville jest kapryśna :D .Jak pisałam wcześniej najlepiej zaczynać od małej szczepki która od początku będzie w hydro.Mniej delikatne rośliny takie jak np.mała paprotka bez większego problemu przechodzą z ziemi do hydro.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Witaj tereso chyba jeszcze u ciebie nie byłem ale teraz zaglądam,jestem pełen podziwu ile kwiatów uprawiasz metodą hydroponiczną,bardzo mi się to podoba,może kiedyś też spróbuje tej metody uprawy. ;:3
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko u Ciebie od razu było założenie, że trzykrotka pójdzie w górę i tak rośnie.
Moja z kolei miała dać z 3 odmian kępę kolorystycznie zmiennych liści bez pozwalania rośnięcia w długie pędy. To uszczykiwanie miało na celu skracanie i zmuszanie jej do wzrostu nowych pędów - nie udało się ale żadna strata tylko jedno doświadczenie więcej.

Widok sundavilli powalający - gratuluję. Dwa lata temu też wyhodowałam z "capniętej ' jesienią sadzonki.
Wiosna i lato cudowny wzrost i masa kwiatów cieszących oko ale zimy mimo starań nie przetrwała.
Za paproć trzymam kciuki i serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Christa...tak oto wyglądają szczepki paprotki.Korzenie są w dobrej kondycji tylko listki usychają :( mam nadzieję że zatrzyma się ten proces. Obrazek Obrazek

Obrazek przesadzona paprotka.
Teresa
------------
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Ja przeniosłem szczepki 2 paprotek do hydro.Korzenie dobrze wyczyściłem z ziemi,ale po kilkunastu dniach paprotki zaschnęły.Wodę sprawdzałem,nie brakowało...szkoda,bo w ziemi zaczęły rosnąć a po przeniesieniu ich straciłem..a zapowiadały się na ładne paprocie... :?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor...tak mi przykro :( .Może paprotka była juz zbyt duża.Za odwagę dostanieśz moją paprotke jak sie ukorzeni.A może zbyt pochopnie oceniasz,daj jej jeszcze szansę.
Daka....to naprawde nic trudnego.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Tereso mam do ciebie pytanie odnośnie hydroponiki,możesz mi powiedzieć ile kosztuje taki najtańszy zestaw i gdzie można go kupić,w kwiaciarni?
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”