Pomidorki koktajlowe - 1cz.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
W tym roku ograniczam się do dwóch krzaczków koktajlówek Pokusy w wiaderku plastikowym po farbie (10 bądź 15l, nie pamiętam :P ). Wydaje mi się, że na więdnięcie wpływa nie tylko szybkie wysuszanie gleby ale też wyższa temperatura panująca na nagrzanym balkonie. Jedyne na co wpadłem w zeszłym roku przy uprawie balkonowej papryki to owinięcie wiaderka materiałem odbijającym światło, a na glebie wysypanie warstwy keramzytu.
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście Wiktorio, że muszą mieć dziurki, i dobry drenaż, pomidorki nie lubią stojącej wody. A donice mam czarne, szkółkarskie - są plastikowe i dość szerokie (znaczy szersze niż wyższe) 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drenaż w tym przypadku to warstwa grubszych kamieni/żwirku, które możesz wysypać na samo dno donic.wiktoria0007 pisze: Drenaż to takie kuleczki co wchłaniają wilgoć?Ostatnio widziałam takie w sklepie ogrodniczym. Ziemię do pomidorków kupić taką jak do kwiatków - uniwersalną? Wiem głupie pytania, ale jestem początkująca no i ciekawa czy wyjdzie
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A jeszcze, może troche głupie
pytanie, w jednej doniczce jeden krzaczek, tak?

Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadzę po jednym pomidorze do donicy. Drenaż mam z keramzytu, ale tak jak napisał Stanley może być żwir, kamienie, nawet potłuczone resztki donic glinianych. On pozwala odpłynąć nadmiarowi wody, pozwala korzeniom oddychać, nie chłonie sam wody. 

- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Dzięki
Ach już nie mogę się doczekać

Ach już nie mogę się doczekać

Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
-
Kiedy zamierzasz sadzić pomidorki to tych wielkich donic?wiktoria0007 pisze:Znalazłam na allegrooo ziemię z nawozem i keramzytem.
Co o tym sądzicie. Czy lepiej zwykła ziemia + keramzyt na dnie (a może mieszacie go z ziemią).
Do zwykłej donicy (z dziurką na dnie) nasyp na sam spód grubszych kamieni/żwiru i zasyp ziemią. Ziemie najkorzystniej kupić w sklepie ogrodniczym lub jakimś markecie - jest wiele gotowych mieszanek.
-
Czy ktoś z Was uprawiał pomidory koktajlowe TRUSKAWKOWE?
Kupiłem ostatnio takie w markecie, wydłubałem nasionka, posadziłem i wykiełkowały.
Znajoma mówi, że z tego nic nie będzie - urosną dzikie. To prawda?? Jeśli tak, to szkoda mi czasu i miejsca, żeby się nimi zajmować, ale jeśli nie, napiszcie jakie rosną duże/małe, późne/wczesne, jak z chorobami itp. Mam możliwość posadzenia ich tylko w gruncie i nie wiem, czy w ogóle się z nimi bawić.
Kupiłem ostatnio takie w markecie, wydłubałem nasionka, posadziłem i wykiełkowały.
Znajoma mówi, że z tego nic nie będzie - urosną dzikie. To prawda?? Jeśli tak, to szkoda mi czasu i miejsca, żeby się nimi zajmować, ale jeśli nie, napiszcie jakie rosną duże/małe, późne/wczesne, jak z chorobami itp. Mam możliwość posadzenia ich tylko w gruncie i nie wiem, czy w ogóle się z nimi bawić.
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
Zależy jak trafisz..... Mogą być najlepsze, najplenniejsze i najsmaczniejsze ze wszystkich, ale może się także zdarzyć, że będą kiepsko owocowały. To jest właśnie to ryzyko sadzenia roślin z nasionek wydłubanych z nieznanego gatunkowo owocu. Posadź kilka krzaczków na próbę, zobaczymy.... ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego

- carmen83
- 100p
Tak więc pomidorki przepikowałam
- jak na razie tylko Maskotki bo pozostałe są jeszcze stanowczo zbyt mało rozwinięte. Myślę że w przyszły weekend będą już w sam raz na pikowanie.
Kurcze obawiam się że teraz (jak je "ruszyłam") szlak mi je trafi
Jak mokro powinny mieć takie przepikowane pomidorki?? Podlewać do podstawki (no wiem że na liście nie można)

Kurcze obawiam się że teraz (jak je "ruszyłam") szlak mi je trafi

Jak mokro powinny mieć takie przepikowane pomidorki?? Podlewać do podstawki (no wiem że na liście nie można)

- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Witaj carmen83
Ja pikuję pomidorki tak,jak wyczytałam na tym forum.Dobrze podlewam roślinki przed pikowaniem,następnie długą wykałaczką do szaszłyków wyciągam i pikuję do doniczki.Delikatnie,aby nie pourywać korzeni
Nic im nie będzie,szybko ruszą.Przy mokrej ziemi w czasie pikowania,myślę,że przez 2-3 dni będziesz miała spokój z podlewaniem.
Ja swoje pomidorki zasilam wodą ze strzykawki

Ja pikuję pomidorki tak,jak wyczytałam na tym forum.Dobrze podlewam roślinki przed pikowaniem,następnie długą wykałaczką do szaszłyków wyciągam i pikuję do doniczki.Delikatnie,aby nie pourywać korzeni

Nic im nie będzie,szybko ruszą.Przy mokrej ziemi w czasie pikowania,myślę,że przez 2-3 dni będziesz miała spokój z podlewaniem.
Ja swoje pomidorki zasilam wodą ze strzykawki

Pozdrawiam,Asia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 kwie 2010, o 10:25
Jestem nowym użytkownikiem i laikiem, ale kupiłam nasiona pomidora koktajlowego koralika, wczoraj wysiałam w pudełkach w domu. I tu pojawia się pytanie: jak głęboko sypie się te nasiona i jak duże musi być pudełko??Rozumiem, że jak te pudełka na razie będą w domu to tylko podlewać i czekać? Potem idą do gruntu bez żadnej folii, szklarni itd.
Proszę poradźcie jak to wygląda.Bardzo chciałabym mieć swoje pomidory i być dumna, że urosły
Proszę poradźcie jak to wygląda.Bardzo chciałabym mieć swoje pomidory i być dumna, że urosły

- carmen83
- 100p
Ja po zasianiu przysypywałam około 1.5 cm ziemi ale znawcą nie jestem. Robiłam to pierwszy raz a teraz mam juz sadzonki na wysokośc około 15cm