Mała_Mi, Storczykowa Dziękuję za pochwały dendrobium, ale jednak coś z nim nie tak. Zółknie mu mały przyrost. w ogóle dzis zauważyłam kilka problemów z moimi storczykami. eh to od początku.
1/ Zastanawia mnie pęd kwiatowy który wyrósł a obok niego basalkeik. Wydaje mi się, że pęd rośnie ciut inaczej niż ten mój. I jeszcze coś. Zaczęły mu się marszczyć liście. Dwa najmłodsze są jędrne a reszta to takie "szmatki". Mogę je zawinąć w dość wąski rulonik.
Karlin, wydaje mi się że na Twoim storczyku żeruje przędziorek, obejrzyj dokładnie liście i przetrzyj wacikiem, następnie obejrzyj wacik czy nic na nim nie ma.
A czy słoneczo go poparzyło? nie wiem, zazwyczaj stał liśćmi do okna nie tą stroną, a stał na wschodnim oknie. wiec, już sama nie wiem. Może postawiłąm go kiedys nie tak albo no już nie wiem.
Za to na pocieszenie zajrzałam ostatnio z ciekawości do reanimowanego i oto co zobaczyłam :Dwidok z jednej i z drugiej strony, tak mnie ucieszyły nowe korzonki
Te plamy na Phal. z keikami wyglądają mi na oparzenia słoneczne. Ten z żółtym trzonem prawdopodobnie też, pewnie miały za widno. U mnie też już zaczynają żółknieć liście, więc opuściłam roletę. A ten ostatni, co puszcza korzonki to ten, co rósł w ziemi?