Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Aha :) Na pewno możesz sadzić teraz.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marek-BB pisze:Chciałem zapytać czy sadzonki winogrona czerwonego (tego z małymi ciemnymi kulkami, cierpkiego - niestety nie znam poprawnej nazwy jeszcze) można sadzić w kwietniu/maju teraz niedługo, czy raczej lepiej jesienią bo słyszę różne wersje.
Obydwa terminy są dobre,tylko jak teraz posadzisz to zadbaj aby zimni ogrodnicy nie skosili już rozwiniętych pączków.W maju to pewnie sadzonka z bryłą korzeniową w doniczce bo do tego czasu to gołokorzeniowe nie wytrzymają w uśpieniu.
Sadż teraz, szkoda czasu ,tylko porządną odmianę żebyś potem nie zechciał wykopywać. ;:224
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:Kolejny podgląd robię w piątek/sobotę, bo być może trzeba już będzie zacząć wysadzanie niektórych.
Chyba powinnam była podejrzeć wczoraj a nawet i przedwczoraj, bo już są duże korzenie :? Mam do wysadzenia 14 sztobrów, lecę po ziemię i butelki po coli, bo tam mam zamiar wysadzać. Fotki będą później.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesteś szcęściarą u mnie jeszcze nic . Chyba żle o nie dbam ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Słuchajcie, kupiłem dwa gatunki sadzonek winorośli takich ok pół metra. Ich nazwy to "New York Muscat" i "Gołubok". Moim celem jest uprawa tego owocu dla celu przetwórczego jak i "deserowo", więc z tego co wypytałem w ogrodniczym chyba trafiłem - zobaczymy które lepsze będą. Mam parę pytań ponieważ muszę dokupić jeszcze kilka sadzonek:
1. Która z tych odmian szybciej rośnie i nadaje się na szybkie obrośnięcie pawilonu/pergoli
2. Co jaką odległość powinienem posadzić sadzonki. Dałem je w odległoście co 70cm ale wydaje mi się że to może być za ciasno dla nich po paru latach. Sadziłęm dziś więc na dniach mogę to zmienić jak coś :)
x-suzana

Post »

Za ciasno, odległości 70 cm. to dają w winnicach towarowych gdzie krzewy są cięte krótko i jest ograniczany zbiór owoców żeby zwiększyć jakość owoców a co za tym idzie jakość wina.Wtedy takich krzewów musisz mieć przynajmniej 10 szt. żeby wyszedł balon 25 l.wina.
Sorki,to ma iść na altanę-teraz doczytałam,ale i tak gęsto.
Gołubok w zimie wytrzymuje do około -22*C.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zdos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2010, o 18:15

Post »

Sorrki, że wcinam się, ale 0,7m przy ścianie jest OK. Tylko trzeba odpowiednio dobrać formę.

pozdrawiam
x-suzana

Post »

On to chce puścić na altanę, czyli duża forma.Korzenie będą rywalizować o składniki bo są w odleglości 0,7m, korzenie u winorośli dorastają do 4m.Owszem,że może posadzić tak blisko i puścić ramiona w różne strony.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

ok, dzięki. Czyli przyjmę chyba odległość jednego metra... To nie ściana tylko buduje coś w stylu pawilonu ogrodowego. To będzie ścianka z kratownicą i daszek łączony z dachem altany. Chce uzyskać efekt takiego tunelu pod którym jest stolik i ławki. ok 6m kwadratowych. 1m może będzie dobrze, ale jeśli 0.7 tez dobrze też tylko mam dobrać odpowiednią formę to co przez to rozumiesz?
Ważne jest też dla mnie która z tych odmian rośnie szybciej. I czy wogole oba rodzaje rosną w miarę szybko i podobnie, wie ktoś może?? Generalnie jak ktoś zna ten gatunek (jeden czy drugi) to bardzo chętnie poczytam jakie macie z nimi doświadczenia i opinie już nie tylko co do wzrostu, ale smaku, wyglądu i w ogóle...
x-suzana

Post »

Nie mam żadnej z tych odmian ale o ile dobrze pamiętam Gołubok ma bardzo intensywny kolor soku i wykorzystują go do barwienia innych odmian.Były sygnały że lubi atakować go mączniak.
Zdos
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Gołuboka daj jako niską formę, a NYM daj jako formę pienną i będzie dobrze nawet jak posadzisz dwa krzewy w jeden dołek.

pozdrawiam

PS.
Są lepsze odmniany, ale te są mało wymagające i nie sprawiają za wiele kłopotu - smak? - wiele osób nie narzeka.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Czyli wnioskuje, że Gołubok rośnie wolniej i nie dorasta do takich wymiarów jak NYM? Wsadzić w jeden dołek? No nie głupi pomysł, tyle że lubie strasznie porównywać i rozróżniać odmiany sadzonych owoców/warzyw, a przy takim miksie za parę lat będzie to znacznie utrudnione.
Niecałe 3m x 3m. Moje propozycje:

1.
********************| (NYM)
********************| (G)
********************|
********************|
--------------------------| (G)
(NYM)(G)-(NYM)(G)-(NYM)(G)

2.
********************|
********************|
********************|
********************|
********************|
--------------------------| (NYM)
(NYM)-------(G)-------- (NYM)

Ta druga opcja znacznie ułatwi mi identyfikacje, ale może być problem z uzyskaniem efektu obrośnięcia pawiloniku jednorodnie, prawda?
Zdos
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przepraszam :oops: ale ja z tego rys. nic nie zrozumiałem.

Gołuboka dajesz nisko - bo łatwiej okryć zimą jeśli zajdzie taka potrzeba w Twojej lokalizacji; NYM to prawie pancernik - można dać wyżej.

Gołubok ładnie przebarwia liście wczesną jesienią - to +

Nie pomylisz odmian jeśli będziesz wiedział co robisz - teraz sadzisz, a jak dasz mi trochę czasu to wkleję jakiś materiał, który obrazem pokaże o co chodzi :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poranne fotki:

Obrazek

Muskaty Bleu jak jeden mąż mają miotełki:

Obrazek

Nero tak samo, mimo, że wcześniej pisałam, że kiepsko im idzie.
A w takiej fazie najbardziej lubię wysadzać - nic się wtedy nie uszkadza:

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

;:138 ;:138 Rewelacja!! Jutro zaglądam do swoich ;:65 Ty to masz rękę do ukorzeniania :shock:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”