Winorośle i winogrona Cz.1
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Winorośle i winogrona :)
Aha
Na pewno możesz sadzić teraz.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obydwa terminy są dobre,tylko jak teraz posadzisz to zadbaj aby zimni ogrodnicy nie skosili już rozwiniętych pączków.W maju to pewnie sadzonka z bryłą korzeniową w doniczce bo do tego czasu to gołokorzeniowe nie wytrzymają w uśpieniu.Marek-BB pisze:Chciałem zapytać czy sadzonki winogrona czerwonego (tego z małymi ciemnymi kulkami, cierpkiego - niestety nie znam poprawnej nazwy jeszcze) można sadzić w kwietniu/maju teraz niedługo, czy raczej lepiej jesienią bo słyszę różne wersje.
Sadż teraz, szkoda czasu ,tylko porządną odmianę żebyś potem nie zechciał wykopywać.

- dominikams
Chyba powinnam była podejrzeć wczoraj a nawet i przedwczoraj, bo już są duże korzeniedominikams pisze:Kolejny podgląd robię w piątek/sobotę, bo być może trzeba już będzie zacząć wysadzanie niektórych.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesteś szcęściarą u mnie jeszcze nic . Chyba żle o nie dbam 

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Słuchajcie, kupiłem dwa gatunki sadzonek winorośli takich ok pół metra. Ich nazwy to "New York Muscat" i "Gołubok". Moim celem jest uprawa tego owocu dla celu przetwórczego jak i "deserowo", więc z tego co wypytałem w ogrodniczym chyba trafiłem - zobaczymy które lepsze będą. Mam parę pytań ponieważ muszę dokupić jeszcze kilka sadzonek:
1. Która z tych odmian szybciej rośnie i nadaje się na szybkie obrośnięcie pawilonu/pergoli
2. Co jaką odległość powinienem posadzić sadzonki. Dałem je w odległoście co 70cm ale wydaje mi się że to może być za ciasno dla nich po paru latach. Sadziłęm dziś więc na dniach mogę to zmienić jak coś
1. Która z tych odmian szybciej rośnie i nadaje się na szybkie obrośnięcie pawilonu/pergoli
2. Co jaką odległość powinienem posadzić sadzonki. Dałem je w odległoście co 70cm ale wydaje mi się że to może być za ciasno dla nich po paru latach. Sadziłęm dziś więc na dniach mogę to zmienić jak coś

-
Za ciasno, odległości 70 cm. to dają w winnicach towarowych gdzie krzewy są cięte krótko i jest ograniczany zbiór owoców żeby zwiększyć jakość owoców a co za tym idzie jakość wina.Wtedy takich krzewów musisz mieć przynajmniej 10 szt. żeby wyszedł balon 25 l.wina.
Sorki,to ma iść na altanę-teraz doczytałam,ale i tak gęsto.
Gołubok w zimie wytrzymuje do około -22*C.
Sorki,to ma iść na altanę-teraz doczytałam,ale i tak gęsto.
Gołubok w zimie wytrzymuje do około -22*C.
Sorrki, że wcinam się, ale 0,7m przy ścianie jest OK. Tylko trzeba odpowiednio dobrać formę.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
On to chce puścić na altanę, czyli duża forma.Korzenie będą rywalizować o składniki bo są w odleglości 0,7m, korzenie u winorośli dorastają do 4m.Owszem,że może posadzić tak blisko i puścić ramiona w różne strony.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
ok, dzięki. Czyli przyjmę chyba odległość jednego metra... To nie ściana tylko buduje coś w stylu pawilonu ogrodowego. To będzie ścianka z kratownicą i daszek łączony z dachem altany. Chce uzyskać efekt takiego tunelu pod którym jest stolik i ławki. ok 6m kwadratowych. 1m może będzie dobrze, ale jeśli 0.7 tez dobrze też tylko mam dobrać odpowiednią formę to co przez to rozumiesz?
Ważne jest też dla mnie która z tych odmian rośnie szybciej. I czy wogole oba rodzaje rosną w miarę szybko i podobnie, wie ktoś może?? Generalnie jak ktoś zna ten gatunek (jeden czy drugi) to bardzo chętnie poczytam jakie macie z nimi doświadczenia i opinie już nie tylko co do wzrostu, ale smaku, wyglądu i w ogóle...
Ważne jest też dla mnie która z tych odmian rośnie szybciej. I czy wogole oba rodzaje rosną w miarę szybko i podobnie, wie ktoś może?? Generalnie jak ktoś zna ten gatunek (jeden czy drugi) to bardzo chętnie poczytam jakie macie z nimi doświadczenia i opinie już nie tylko co do wzrostu, ale smaku, wyglądu i w ogóle...
-
Nie mam żadnej z tych odmian ale o ile dobrze pamiętam Gołubok ma bardzo intensywny kolor soku i wykorzystują go do barwienia innych odmian.Były sygnały że lubi atakować go mączniak.
Gołuboka daj jako niską formę, a NYM daj jako formę pienną i będzie dobrze nawet jak posadzisz dwa krzewy w jeden dołek.
pozdrawiam
PS.
Są lepsze odmniany, ale te są mało wymagające i nie sprawiają za wiele kłopotu - smak? - wiele osób nie narzeka.
pozdrawiam
PS.
Są lepsze odmniany, ale te są mało wymagające i nie sprawiają za wiele kłopotu - smak? - wiele osób nie narzeka.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Czyli wnioskuje, że Gołubok rośnie wolniej i nie dorasta do takich wymiarów jak NYM? Wsadzić w jeden dołek? No nie głupi pomysł, tyle że lubie strasznie porównywać i rozróżniać odmiany sadzonych owoców/warzyw, a przy takim miksie za parę lat będzie to znacznie utrudnione.
Niecałe 3m x 3m. Moje propozycje:
1.
********************| (NYM)
********************| (G)
********************|
********************|
--------------------------| (G)
(NYM)(G)-(NYM)(G)-(NYM)(G)
2.
********************|
********************|
********************|
********************|
********************|
--------------------------| (NYM)
(NYM)-------(G)-------- (NYM)
Ta druga opcja znacznie ułatwi mi identyfikacje, ale może być problem z uzyskaniem efektu obrośnięcia pawiloniku jednorodnie, prawda?
Niecałe 3m x 3m. Moje propozycje:
1.
********************|
********************|
--------------------------| (G)
(NYM)(G)-(NYM)(G)-(NYM)(G)
2.
********************|
********************|
********************|
********************|
********************|
--------------------------| (NYM)
(NYM)-------(G)-------- (NYM)
Ta druga opcja znacznie ułatwi mi identyfikacje, ale może być problem z uzyskaniem efektu obrośnięcia pawiloniku jednorodnie, prawda?
Przepraszam
ale ja z tego rys. nic nie zrozumiałem.
Gołuboka dajesz nisko - bo łatwiej okryć zimą jeśli zajdzie taka potrzeba w Twojej lokalizacji; NYM to prawie pancernik - można dać wyżej.
Gołubok ładnie przebarwia liście wczesną jesienią - to +
Nie pomylisz odmian jeśli będziesz wiedział co robisz - teraz sadzisz, a jak dasz mi trochę czasu to wkleję jakiś materiał, który obrazem pokaże o co chodzi

Gołuboka dajesz nisko - bo łatwiej okryć zimą jeśli zajdzie taka potrzeba w Twojej lokalizacji; NYM to prawie pancernik - można dać wyżej.
Gołubok ładnie przebarwia liście wczesną jesienią - to +
Nie pomylisz odmian jeśli będziesz wiedział co robisz - teraz sadzisz, a jak dasz mi trochę czasu to wkleję jakiś materiał, który obrazem pokaże o co chodzi

- dominikams
Poranne fotki:

Muskaty Bleu jak jeden mąż mają miotełki:

Nero tak samo, mimo, że wcześniej pisałam, że kiepsko im idzie.
A w takiej fazie najbardziej lubię wysadzać - nic się wtedy nie uszkadza:

Muskaty Bleu jak jeden mąż mają miotełki:

Nero tak samo, mimo, że wcześniej pisałam, że kiepsko im idzie.
A w takiej fazie najbardziej lubię wysadzać - nic się wtedy nie uszkadza:

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28