Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Aniu- wiem, że przeschnięte spagnum ma :) Cały czas się zastanawiam nad "domkiem" dla tego maleństwa. I chyba, póki co wykorzystam stary <Czytaj za mały> wazon po vandzi. Planowałam wsadzić dwie miniaturki do niego, ale ich nie mam na razie więc...jutro nasypię keramzytu, może na korkach od butelek kawałek jakiejś kratki i musi na razie to wystarczyć :)

Mania- ano wreszcie i u mnie wiosna ;)

Sylki- to czekamy obie, mam nadzieję, że paczuszka przyjedzie przed świętami...Oby tylko na poczcie nie utknęła...

Nesunia- hihi...okno Powiększ, wtedy i słoneczka będzie więcej ;) Ja planuję wywieźć na działkę wszystkie katlejaste, miltonię, oncidium i może vandzię... Będzie więcej słońca w mieszkaniu ;) ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

U mnie na balkonie już siedzi cymbidium, w maju wywalę dendrobia i katlejki, a vandowate będą jeździły ze mną na działke :tan Muszę jeszcze przeszkolić rodzinę (w szczególności babcię, która uwielbia siedzieć w lato u nas na działce), że mają zakaz tykania moich roślinek :roll: W tamtym roku po pobycie babci musiałam ze wszystkich moich grządek wyrywać dynie i aksamitki :roll:
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, ale u Ciebie ruch ;:138
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cha! tak to jest z babciami :D A na działce to gdzie trzymacie kwiaty? w altance?
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nesuniaa- hihi..moje siedzi już na działce, na razie w budynku. Choć dziś, po moczeniu, wywaliłam go na zewnątrż, żeby troszkę odcieklo z wody :)

Mala_Mi- hihi...ano ruch...ale teraz i ruch na działce się zrobił, storczyki odpuszcam :)

Pani_Storczyk- hmm...ja też "wzięłam" w posiadanie ogród po rodzicach. I to ja tam odpoczywam i rządzę :P

Maluszek stuartiany doczekał się "domku". Wazon, na dnie drobny keramzyt zalany wodą, jako podstawki użyłam uciętego kubeczka po jogurcie. Wierzch przykryłam folią spożywczą, gdzie porobiłam dziurki. Mam nadzieję, że będzie mu tam dobrze:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Domek dla maluszka superowy - tak trzymaj. ;:138 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa-ze stuartiany bardzo się cieszę, jest tylko jedno ale...czy podołam takiemu maluszkowi? Odpowiedź...może za parę m-cy...
Możedasz radę, ja mam 2 sadzonki equestrisa ilocos alba, jedna ma już całkiem ładny pędzik. Pewnie są niewiele większe od twojej stuartiany, ale equestrisy podobno szybko zakwitają, a stuartiana nie wiem. To moje marzenie, ale ja zamierzam sobie kupić roślinę dorosłą lub taką co ma rok do kwitnienia.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- dziękuję. na razie listki nie dotykają szkła, ale już myślę o tym, jak urośnie. Wtedy na domek zaadoptuję jakieś wiaderko po sałatkach, lub inny pojemnik :)

Dusiu- Nawet nie Wiesz, jak się boję, żeby go nie zalać albo zasuszyć. Chiałam spróbować z jakimś maluszkiem. Trafił się stuartiana...jak się uda i go nie zabiję, kupię sobie jeszcze kilka maluszków...ale to dopiero do orchidarium :D
A Tobie życzę spełnienia marzenia o dorosłej roślince, może na wystawie będzie :wink:
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- Nawet nie Wiesz, jak się boję, żeby go nie zalać albo zasuszyć. Chiałam spróbować z jakimś maluszkiem. Trafił się stuartiana...jak się uda i go nie zabiję, kupię sobie jeszcze kilka maluszków...ale to dopiero do orchidarium
A Tobie życzę spełnienia marzenia o dorosłej roślince, może na wystawie będzie

Nie wiem, czy tak jest z każdymi siewkami, ale ja swoje malutkie equestrisy trzymam na parapecie i uprawiam jak każde storczyki. Jak na razie rosną bardzo dobrze, jeden ma pęd. Czasami dobrze, jak się kupi sadzonkę, bo młoda roślina może się szybciej przyzwyczaić. Ty sobie też poradzisz ze stuartianą, tylko musisz dobrze o nią dbać. Nie udusi się pod tą folią? i w tym mchu? Jak urośnie, można ją stopniowo przyzwyczajać do normalnego podłoża, tzn. najpierw posadzić w mchu zmieszanym z korą, a jak całkiem urośnie to może sobie poradzi w samej korze. Moje equestrisy kupiłam już w korze, korzonki im puszczają. Ile cm ma twoja stuartiana? Moje equestrisy mają 1 ok. 12 cm, drugi 14-15. Ten mniejszy ma pęd.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- Ty już Masz dorosle equetrisy ;) Najdłuższy listeczek ma dł. ok 2cm :) Będę odkrywać na dzień folię, na noc będę z powrotem przykrywać. Dałam go na stolik, bo nie wiem, czy padało na niego bezpośrednie słońce...Może do jesienii podrośnie. Jeśli tak, to zamierzam mu zamienić spagnum na nowe, może z odrobiną kory. Żeby się przyzwyczajał do "normalnego" podłoża :)
parapetowce
Mania246
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2009, o 15:48

Post »

justus27 u mnie w obi jest pełno takich białych z różową warżką i to po 10 zł ,ja mam juz takie dwa i nie kupuje,ale boli mnie jak widzę jak te panie ladują te storczyki do worka na śmieci.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Dusiu- Ty już Masz dorosle equetrisy ;) Najdłuższy listeczek ma dł. ok 2cm :) Będę odkrywać na dzień folię, na noc będę z powrotem przykrywać. Dałam go na stolik, bo nie wiem, czy padało na niego bezpośrednie słońce...Może do jesienii podrośnie. Jeśli tak, to zamierzam mu zamienić spagnum na nowe, może z odrobiną kory. Żeby się przyzwyczajał do "normalnego" podłoża :)

Aż taki malutki? A ja myślałam, że moje equestrisy są maleńkie... Twój może to malutka siewka dopiero wyciągnięta ze słoika. Ale może za 2-3 lata zakwitnie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mania- a Widzisz...ja mam białego z czerwoną warżką, ale na płatkach ma piegi, a marzę o gladkim :)

Dusiu- to prawdziwe maleństwo jest :) Myślę, że to bassal keiki ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne, wiosenne fotki z moich parapetów.
Cambrię postanowiłam poprowadzić na zaokrąglonym kijaszku. W którymś z wątków tak była prowadzona i bardzo mi się to spodobało. Drugi pędzik też podepnę, ale musi podrosnąć jeszcze:
Obrazek

"Rainbow orange" - zaczyna kwitnąć na drugim pędziku, troszkę inne kwiatki ma, płatki są bardziej karbowane i więcej ciemnego różu ma:

Obrazek

I "Holiday Sun" w pełni kwitbienia:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Bardzo ładne masz phalaenopsisy i ciekawe rozwiązanie dla cambrii ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”