Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Piotrze - na zimę do lodówki i już :lol: - cała filozofia :wink:

Aniu - dziękuję za odwiedziny :D

Lucynko
- miło, że zajrzałaś (aleś mnie ubawiła tym porównaniem :;230 ). Czyżby Twoja Phal. parishii coś już rozwijała?

Sylwio - i na liście przyjdzie czas.... :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu sama się przekonaj, a najlepiej zaglądnij do mojego zakurzonego wątku za jakąś chwilkę :wink: .
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Za mną chodzi tetrapsis. Jakiś czas temu ktoś go pokazał w zdjęciach z wystawy i mnie zauroczył. Widziałam, że jest w orchidgarden, ale dość drogi. Może trafię na wystawie.
Napisz jak z jego uprawą proszę ;:180
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - jest bezproblemowy. Rośnie w wiszącej doniczce w południowym oknie. Latem oczywiście lekko cieniowany, podlewany jak wszystkie inne falki, a nawet i częściej, bo 9cm doniczka dość szybko przesycha. Nie wiem jak z doprowadzaniem do kwitnienia, bo ja go już z pędem kupiłam. Ale mi na jakiegoś uparciucha nie wygląda, bo już trzeci raz pęd ładnie wydłużył i zakwitł. Tylko jego pączki są bardzo wrażliwe - naprawdę sporo mi ich opadło w stosunku do tych, które rozkwitły - i do końca nie wiem czy to brak światła, podmuch zimnego powietrza z rozszczelnionego okna czy jeszcze coś innego.... Teraz chyba większa ilość światła pomogła, bo usechł tylko 1 pąk....
Polecam Ci go szczerze, jest naprawdę słodki :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Madziu, kochana jesteś. Myślę, że by się zadomowił u mnie na parapecie w sypialni koło equestrisa i MM - im warunki tam panujące wyraźnie służą. Nawet Bellinka tam troszkę teraz ruszyła. Chyba będę się koło niego kręciła.
Słodki jest. Na wielkie falki nie mam już za bardzo miejsca i teraz słodkie malce tylko wchodzą w grę, zresztą ... podobają mi się dużo bardziej ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zabawne jak ze znikającym miejscem na parapetach coraz bardziej podobają nam się coraz mniejsze storczyki :;230 A na poważnie - ja też tak mam :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Madziu, Phal. tetraspis jest powalający ;:223 A maluszki też mi się coraz bardziej podobają, bo tylko takie można gdzieś jeszcze wcisnąć :;230
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, same rarytaski na poprzedniej stronie. Nareszcie mam czas, żeby nacieszyć oczy tymi pięknościami.

Na wystawie można było kupić kwitnące okazy Phal. amboinensis. Ale nie kupiłam. Nie cieszyłby aż tak taki 'gotowy'
kwiatuszek. Gratulacje za te kwitnienia i piękne zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Magdo

sorry że tak ni z gruszki ni z pietruszki, ale przeglądałem znowu cały twój wątek - wstaw nowe zdjęcia orchidarium, pokaż zmiany. Zdjęcia masz rewelacyjne ( musze sobie sprawić raynoxa lub kupić heliosa i odwrotnie zamontować)
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo - widzę ostatnio na naszym forum coraz większe grono wielbicieli maluszków i dobrze, bo są warte grzechu :lol:

Asiu - Phal. amboinensis mam od wyrośniętej sadzonki i fakt - satysfakcja z kwitnienia duużo większa :D

Przemku - dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęć - przekażę Mężowi, ich autorowi :D
Nowe zdjęcia będą jutro, choć tak naprawdę w orchidarium niewiele się zmieniło...
A tak zupełnie z innej beczki - dziś w LM udało mi się kupić pokaźną wiązkę Tillandsii usneoides (Spanish moos) za 8zł :shock: Humor dodatkowo poprawiła mi pani w kasie, twierdząc, że to roślinka...wodna :;230

Sylwio -dzięki za regularne odwiedziny ;:3 Fotki będą jutro :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu na chwilkę zajrzałam do twojego wątku i tak z ciekawości do wątku Przemka. Uchachałam się po pachy :lol: tym urlopowym wpisem :;230 . Nie ma sprawy, sufit wolny, trochę podłogi też, szafa - bardzo dobry pomysł ! Będziemy upychać ;:136 . Jakoś damy radę, a moim M się nie przejmuj. On troszkę dużo mówi, ale suma sumarum poczciwina. Sam ostatnio o nowym szkle mówił, że potrzebne i koniecznie trzeba kupić ;:108 .

U Przemka za to także wspaniała kolekcja, ale pooglądam na spokojnie wątek przy odrobinie czasu. Takie przyjemności należy odpowiednio dawkować, bo inaczej ... ;:152.

Madziu te wodne roślinki to jakaś osobliwość :;230, trzeba się z nimi bliżej zaprzyjaźnić ;:108 .
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jak chcę nasycić oczy, to zaglądam do twojego wątku. Żeby piękno było pięknem, to trzeba je umieć pokazać. Zdjęcia jak zwykle cudne. :)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - "roślinki wodne" skutecznie poprawiły mi humor na całe popołudnie.
I widzisz- szkło będziesz miała pewnie szybciej niż przypuszczasz... :wink:

Przemku - tak jeszcze a propos Heliosa - mój Mąż uważa, że to rozwiązanie jest znacznie mniej praktyczne niż Raynox.

Wando - pięknie to napisałaś - dziękujemy :P

Kwitnące drobiazgi:

Obrazek Obrazek Obrazek

Rzut na orchidarium:

Obrazek

Roślinki w nim mieszkające:

Tillandsia, która chyba szykuje się do kwitnienia ( a może już kwitnie?)

Obrazek Obrazek

Schoenorchis fragrans.............................................................................................Phalaenopsis parishii

Obrazek Obrazek

Capanemia uliginosa...................................................................................................Aerangis distincta

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Magdo wiem że helios jest trudniejszy w używaniu, ale stosunkowo tani. A co do raynoxa to spytaj męża który lepiej kupić MSN 202 czy DCR 250 ?
Mam takie samo terrarium na moje roślinki z equagenera, tylko jest szersze o 10 cm. Teraz stoi w piwnicy przy oknie zachodnim - max. temp. 16*C wilgotność 75%, jak dam keramzyt zalany wodą to na pewno wzrośnie(zobaczymy jak będzie latem). Mate kokosową kupowałaś w sklepie czy przez net, ile płaciłaś ? Terrarium masz super,moje dopiero w stanie "półsurowym" ale roślinki już mieszkają :D Jak tam roślinki z equagenera, u mnie dwie straciły liście, liczę że przeżyją. W poniedziałek jak doszła paczka to się przeraziłem, miała wymiary 10x28x10 a w niej 16 roślinek :shock:

pozdrawiam
Przemek
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te roślinki jakoś dziwnie znajome :shock: :P . Piekny przegląd Madziu nam tu zapodałaś. U Ciebie to już prawdziwa dżungla !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”